Rotilin arızalanması, tekerleklerin açısını bozacağından aracın kontrol edilmesini zorlaştırır. Ayrıca, lastiklerin düzensiz olarak aşınması, tıkırtı şeklinde sürekli gelen gürültü, tekerlek hizalarının bozulması gibi birçok probleme de yol açabilir.
Rotildeki aşınma veya boşluk zaman içerisinde kullanıcı sürüş alışkanlıklarından ve yol şartlarından meydana gelir. Bir rotilin ömrü ortalama 50.000 ile 80.000 km arasındadır.
Tamir edilemeyen bir yapıya sahip olan rotiller, herhangi bir arıza durumunda değiştirilmesi gerekir. Zamanla aşınarak korozyona uğrayan rotil, boşluk yapabilir. Oluşan boşluk, araçta ses yapmasına neden olur. Zamanla tekerleğin denge açısı bozulur; araç dikey olarak orantılı durmaz ve yolda çekme yapar.
Yol takımları muayenesi testleri sonucunda aşağıdaki durumlar ağır kusur sayılır: ön aksta hasar ya da yanlış tamir tespit edilmesi. ön aks süspansiyon bağlantı kısımlarında boşluk, aşınma ya da hasar olması ön sağ, sol rotilde aşınma, yamukluk ya da hasarın tespit edilmiş olması
İlgili 44 soru bulundu
Rot başı arızalıysa, aracın direksiyon kontrolü titreşimden dolayı zayıflar, direksiyonda boşluk oluşur, lastikler hem direksiyon hareketine geç tepki verir hem de dengesiz aşınır. Rot başının kopması ya da kırılması halinde ise aracın kontrol dışı hareketi çok ciddi kaza riski oluşturabilir.
Rotiller, daima aracın süspansiyon sisteminin konforlu bir biçimde çalışmayı sürdürmesini sağlayan parçalardır. Rotillerden herhangi biri arızalanacak olursa da tekerleklerin duruş açısında bozulmalar meydana gelir. Araç bu durumda kontrolden çıkar ve büyük kazalar yaşanır.
Z Rot Arızası Nasıl Anlaşılır ? Z Rot arızası araç kullanırken özellikle keskin olan virajları dönme sırasında bağlantı noktalarında kopya sesi gibi bir ses meydana gelebilir. Bağlantı plastik aksamında olan ve zamanla aşınmış olmasından dolayıdır.
Genelde kasisler de titreşim ve yıpranmaya bağlı rot başında boşluklar olur. Bu boşluklar oluştuğunda; Tekerlekler direksiyon hareketine geç tepki verir, çukur ve kasislerde ses olur, araç kontrol dışı hareketler yapar, tek yön arızasında bir tarafa kayar ve direksiyonda boşluk hissi oluşur.
Rot Kolundan Sorun Olduğu Nasıl Anlaşılır? Araçla çukura girip çıktığınızda tam orta kısımda vuruntu sesi gelir. Direksiyonda titreme, sürüş halindeyken sağa sola çekme, manevra yaptıktan sonra geri toparlayamama gibi sorunlar rot kolu arıza belirtileridir.
Rotil ise ön tekerleklerin salıncağa bağlayan parçadır. Bu parça manevralar esnasında tekerleklerin salıncağa bağlı kalmasını sağlar. Bu hizmete parça değişimi dahil değildir, ihtiyaca göre böyle bir değişim söz konusu olabilir.
Bu arıza kısa sürede giderilmezse rot başları ve aks tekerlek bilyalarının aşınarak bozulmasına neden olur. Rotlarda oluşan boşluklar yüksek hızlarda sürüş sırasında direksiyon hakimiyetinizi zayıflatarak kazalara neden olabilir.
Rot Ayarı Bozuksa Ne Olur? Rot ayarının bozuk olması, aracın ön tekerleklerinin toe-in açılarının çok fazla olması, eşit olmaması veya çok az olması durumudur. Tekerleklere çok fazla toe-in açısı (içe kapanıklık) verilirse, lastikler düzensiz aşınır (iç yüzeyleri (iç omuz kısımları) fazla aşınır.
Rotiller zamanla aşınarak kırılabilir.
Titreşim mekanik organlara zamanla zarar verir. En basitinden vidalar bile kendi kendine açılmaya başlar. balans bozukluğu demek, dönen tekerin dikey eksende düz değil yalpa yaparak dönmesi demektir.
Çünkü z rot'u arızalı olan araçlar, virajları daha keskin bir şekilde alma eğilimindedir. Z rotların aşınması, kopması ya da zarar görmesi, virajlı yollar başta olmak üzere tüm yollarda kazaya sebebiyet verebileceğinden dolayı bakımlarının ve değişimlerinin düzenli bir şekilde yapılması gerekir.
Bu tezgahlarda yapılan çalışmaların sonucunda edinilen teorik bilgilere göre; her 20.000 km periyodik bakımında bir değişiminin gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Rot ayarı bozulduğunda sürüş keyfiniz bozulacağı gibi, direksiyonunuz titreme yapar. Aytıca ani fren yaptığınızda aracınız şağa ve ya sola kayabilir. Lastikte dengesiz aşınma meydana gelebilir. Ayrıca jant, amörtisör ve aks kelepçelerinin yıpranması hızlanır.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Sağ ve sol arasında hiçbir fark yoktur. Farklı araçlar için farklı z rot özellikleri ve boyuta göre değişen z rotlar bulunur. Araçların marka model statüsüne göre z rot özelliği değişmektedir. Bunun için araca uygun z rot değiştirilmelidir.
Salıncak rotili, salıncak alt ve üst rotilleri ön takım elemanlarındadır. Bu parçalar lastik ve metal aksamlardan üretilir. Rotil ile ön tekerlekler salıncağa bağlanır.
Salıncak değişim fiyatı aracınızın salıncağının değişim zorluğuna ve markasına göre değişiklik gösterecektir. Ortalama 50 tl – 500 tl arası bir fiyata tek bir tekerleğin salıncağını değiştirebilirsiniz. Aracınızın salıncağının değişim fiyatını öğrenmek ve size en yakın serviste değiştirmek için buraya tıklayınız.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Ön takım arızası nasıl anlaşılır? Sürüş esnasında; aracın ön kısmından gelen olağan dışı bir ses, aracın direksiyonundaki titreme , virajlarda savrulma, fren sisteminin daha geç çalışması ya da aracın kontrol dışı sağa sola çekmesi ön takımı oluşturan parçalardan birinin arızalı ya da aşınmış olduğunun işaretidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri