Rotil, lastiklerin dikey olarak kendi ekseninde dönmesine yardımcı olarak araca yön verebilmesini sağlar. Ön süspansiyonunuzda bulunan rotiller, direksiyonunuzu kontrol etmenizi, yumuşak ve güvenli bir sürüş elde etmenizi sağlar.
Rotilin arızalanması, tekerleklerin açısını bozacağından aracın kontrol edilmesini zorlaştırır. Ayrıca, lastiklerin düzensiz olarak aşınması, tıkırtı şeklinde sürekli gelen gürültü, tekerlek hizalarının bozulması gibi birçok probleme de yol açabilir.
Arızalı rotil değişmezse ne olur? Rotil ufak bir bağlantı parçası olmasına rağmen çok stratejik öneme ve konuma sahip kilit noktalarda bulunur. Bir bütünün bağlantı parçası olmak ve arıza yapmak sistemin kalanına zarar verecek ve sürüş güvenliğinizi tehlikeye atacaktır.
Rotil, oynar yapısı ile amortisör sistemini birbirine adapte ederek, farklı pozisyonlarda yer alan tekerleklerin bağlantısını sağlayan bir pim vazifesi görür. Lastiklerin dikey olarak kendi ekseninde dönmesine yardımcı olarak araca yön verebilmesini sağlar.
Rot başı arızalıysa, aracın direksiyon kontrolü titreşimden dolayı zayıflar, direksiyonda boşluk oluşur, lastikler hem direksiyon hareketine geç tepki verir hem de dengesiz aşınır. Rot başının kopması ya da kırılması halinde ise aracın kontrol dışı hareketi çok ciddi kaza riski oluşturabilir.
İlgili 36 soru bulundu
3- Z Rot Arızası
Z Rot'ların işlevi; bir aracın denge tutuşunu ve direksiyon kontrolünü sağlamasıdır. Bu duruma etki eden faktörler ise daha çok aracın viraja girmesi esnasındaki kontrolünü ve dengesini sağlamaya yönelik olduğundan, Z Rot'ların arızası ile etkileri daha çok anlaşılır hale gelir.
Direksiyonun Titremesi. Direksiyon titremesi gibi konforsuz bir durum ile karşılaştıysanız rotil tamamen bozulmuş olabilir. Çünkü rotiller aşındıkları zaman aracın direksiyonunu dahi titretebilir. Konforlu şekilde tutabildiğiniz direksiyon bu olaydan sonra sertleşmeye başlamış olabilir.
Rotildeki aşınma veya boşluk zaman içerisinde kullanıcı sürüş alışkanlıklarından ve yol şartlarından meydana gelir. Bir rotilin ömrü ortalama 50.000 ile 80.000 km arasındadır.
Yol takımları muayenesi testleri sonucunda aşağıdaki durumlar ağır kusur sayılır: ön aksta hasar ya da yanlış tamir tespit edilmesi. ön aks süspansiyon bağlantı kısımlarında boşluk, aşınma ya da hasar olması ön sağ, sol rotilde aşınma, yamukluk ya da hasarın tespit edilmiş olması
Z rot arızası nasıl anlaşılır
Bu belirtiler sırasıyla; Kasisli ya da çukurlu yollarda lokurtu ve tıkırtı sesleri işitilir. Araç normal seyrinde normalden fazla esnediğinde ses işitilir. Araç viraja girdiğinde eskiye nazaran daha keskin hareket etmeye başlar.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Rotiller zamanla aşınarak kırılabilir.
Ani kalkış ve frenlemelerde tekerlerden gelen tık sesi ve ileri geri oynuyor hissiyatı. Çukurlara giriş ve kasislerden geçişlerde bozuk olan taraftan gelen gıcırtı veya lokurtu sesleri. Tek taraflı ya da çift taraflı bozulmalarda aracın sağa sola çekmesi.
Rotil ise ön tekerleklerin salıncağa bağlayan parçadır. Bu parça manevralar esnasında tekerleklerin salıncağa bağlı kalmasını sağlar. Bu hizmete parça değişimi dahil değildir, ihtiyaca göre böyle bir değişim söz konusu olabilir.
Bağlantı plastik aksamında olan ve zamanla aşınmış olmasından dolayıdır. Aşınma sonucunda özelliğini kaybetmesinden dolayı oluşabilen bu durum araç ve sürücü için kötü sonuçlar çıkarabilir. Ani olarak yapılan esnemelerde de gıcırtı sesler duyabilirsiniz bu da rot arızası olduğunu belli eder.
En tehlikeli durum ise arızalı rot kolunun yaptığı boşluk sebebi ile vuruntu yaparak zaman içinde kırılma riskinin olmasıdır. Rot kolu kırılırsa araç üzerindeki yön hakimiyetiniz ve kontrolünüz yok denecek seviyeye inecektir. Bu durum size can ve mal kaybına sebebiyet verecek kazalar yapmanıza zemin hazırlayacaktır.
Bu arıza kısa sürede giderilmezse rot başları ve aks tekerlek bilyalarının aşınarak bozulmasına neden olur. Rotlarda oluşan boşluklar yüksek hızlarda sürüş sırasında direksiyon hakimiyetinizi zayıflatarak kazalara neden olabilir.
Rot başının belirlenmiş bir periyodik değişim zamanı yoktur. Rot başı bozulduğu yani boşluk yaptığı zaman değiştirilmelidir.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Eğer alt takım arızası varsa o zaman kasislerden ya da çukurdan geçerken aracın ön tarafından ses gelir. Sesler ön takım parçasına göre değişiklik gösterebilir. Arıza tespitinde bu seslerin tanımlanması gerekir. Rotil sesi ile amortisör sesleri birbirlerinden ayrılabilir.
Otomobillerde direksiyon mafsalı ile kontrol kolunu birbirine bağlayan hareketli eksenel yatağı ifade eder. Rotil, tüm arabalarda kullanılır. Ayrıca oynar ve hareketli bir tasarımı mevcut. Bu sayede tekerleklere hareket özgürlüğü tanımlanır.
Ön Düzen ve Direksiyon Kontrolü
Direksiyon bağlantı kollarında çatlama veya hasar varsa, Rot kol başları arızalıysa veya arızalanma belirtisi varsa, Servo direksiyonlu araçların motorunda arıza tespit edilirse, Servo direksiyonlu araçların motorunda sızıntı görülürse ağır kusurlar içerinde yer alır.
Araçla çukura girip çıktığınızda tam orta kısımda vuruntu sesi gelir. Direksiyonda titreme, sürüş halindeyken sağa sola çekme, manevra yaptıktan sonra geri toparlayamama gibi sorunlar rot kolu arıza belirtileridir.
Aracın rot balans ayarının bozuk olduğunu anlamak için dikkatli bir sürücü olmanız gerekir. Araç hareket halindeyken ufak çukurlardan oldukça fazla bir şekilde etkileniyorsa, araç sağ sol yönlerine çekiyorsa ya da fazla titriyorsa aracın rot balans ayarının bozulmuş olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri