Router kısaca, güvenli bir şekilde iki ağın haberleşmelerini sağlayan donanımsal cihazlardır. Routerın iki temel görevi vardır. Hedeflenen IP adreslerine veri paketlerini ileterek iki ağa arasındaki trafiği yönetir. Aynı internet bağlantısını birden fazla cihazın kullanmasına izin verir.
Modem evinizle internet arasındaki köprüyü kurar, router ise evinizin içerisinde yerel bir ağ oluşturma görevi üstlenir. Modem ile router arasındaki fark ilk olarak budur. Bir diğer fark ise, modem tek bir IP alırken router farklı cihazlara farklı IP adresleri atar.
Router ne işe yarar sorusu da sık sorulan sorulardan biridir. Routerlar ağ trafiğini düzenlemekle görevlidir. ağda yer alan bilgisayarların yönlerini bulmalarına yardımcı olurlar. İnternet bağlantısı servis sağlayıcıların ana serverlarından başlayarak kablolar aracılığı ile evinizin önüne kadar gelir.
Router ürünlerin internet erişimi sağlayabilmesi için modem özelliğinin bulunması gerekmektedir. Her bilgisayara farklı bir IP adresi atasa dahi bu cihazların internet erişimini tek başına yapabilme gibi bir özellikleri bulunmamaktadır.
İnternet hizmeti satın aldığınız şirketler, gerekli donanımı yaşadığınız ya da çalıştığınız binanın önüne kadar getirir. Fakat bu durum, sizin online dünyaya adım atmanız için yeterli değildir. Söz konusu adım için bir aracı ya da yönlendirici gerekir. İşte router, bu işe yarar.
İlgili 36 soru bulundu
Cihaz, mümkün olduğunca orta bir noktada olmalı; duvara yakın konulmamalı. Duvar ve köşeler gereksiz sinyal kaybına neden olabilen unsurlar. Ayrıca, DECT telefon, mikrodalga fırın, bluetooth cihazlardan uzak olarak konumlandırılması öneriliyor. Bu cihazlar da Wi-Fi sinyallerini engelleyebiliyor.
Güvenlik açısından da önemli bir yere sahiptir. Sizin İnternet ile dünyaya açılmanızı sağlayan en önemli ürünlerden biridir. Wifi router sayesinde kablosuz bir şekilde İnternete erişim sağlayabilirsiniz. Kablolardan kurtulup uzun mesafelere İnternet bağlantısı gerçekleştirmiş olursunuz.
Modemin 1. amacı interneti kullanılabilir hale getirmek routerın ise tek amacı interneti wifi ile dağıtmak. 5ghz bandı yüksek veri transferine imkan verir fakat ulaşım alanı 2.4ghz e göre çok daha düşüktür.
Router olmazsa internet dediğimiz sanal dünya da olmaz. Router mesajların ağlar içerisinde dolaşarak doğru adrese ulaşmasını sağlayan önemli bir cihazdır. Modern modemler genellikle yerleşik bir router ile donatılmıştır. Router ve modem, farklı işlevlere sahip iki farklı aygıttır.
İnternet hızını etkileyen birçok faktör vardır ve bu faktörlerden biri de router'dır. Router, internet hızını azaltabilir veya artırabilir. Bu nedenle, router'ın internet hızına olan etkisini anlamak, daha hızlı ve istikrarlı bir internet bağlantısı elde etmek için son derece önemlidir.
Router, Türkçe'de yönlendirici anlamına gelmektedir. Binlerce bilgisayar, sunucu ya da ağ cihazının birbirleri ile irtibat halinde olduğu internet altyapısında veri paketleri yollarını bu cihazlar vasıtasıyla bulurlar. OSI modelinin üçüncü katmanında çalışan Router ağ cihazları, IP paketlerini yönlendirirler.
Router İnternet Hızını Arttırır mı? Router internet hızını direkt olarak arttırmasa bile internet hızını etkileyebilen faktörlerden bir tanesidir. Sağladığı katkılar ile internetin daha rahat sinyallerini ulaştırmasını sağlar fakat direkt olarak hızlandırıcı bir etkisi vardır denilemez.
Routerlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tp-link TL-MR3020 3G Router 662,00 TL. Mercusys MR20 AC750 Dual Band WIFI Router 693,00 TL. TP-Link Mercusys AC12G AC1200 Router 769,00 TL. Tenda AC8 AC1200 Kablosuz Router 859,00 TL.
Bu donanımların başında 2 adet bileşen gelir: Modem ve Router. Modem, interneti dışarıdan evinize getirir. Router ise evinize gelen interneti akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar veya tabletler gibi diğer cihazların kullanabilmesi için bir yönlendirici görevi görür.
Modem; dijital, yani sayısal veriyi, analog sinyallere dönüştürür. Router'larda böyle bir özellik yoktur. Kısacası; modem olmadan, sadece router ile internete bağlanamazsınız. Ayrıca modemlerde routing işlemi yapılır.
Kesin olmasa da Wi-Fi router'ların oluşturduğu EMF dalgalarına uzun süre maruz kalmanın beyin hasarına, hafıza kaybına ve hatta tümörlere neden olabileceğini gösteren araştırmalar bulunuyor. Bu düşük frekanstaki EMF insan vücudunun kendi enerji alanını rahatsız edip yorgunluğa, kansere ve DNA değişikliğine yol açıyor.
Çok iyi bir modem olmasa bile genellikle her sinyal güçlendirici en az 100 metre çeker durumdadır.
Daha basit bir dille anlatmak gerekirse router, eve modem aracılığıyla getirilen internet bağlantısının evin tamamına kablosuz olarak dağıtılmasını kolaylaştıran dağıtıcı donanımdır. Bu noktada, modem router olarak da adlandırılan ve iki işlevi tek bir donanım dahilinde bir araya getiren ekipmanlar da mevcuttur.
Yönlendiriciyi kurduktan sonra en az bir cihazı ethernet üzerinden bağlamanız gerekir. Yönlendiriciyi taktıktan sonra internet kablosunun diğer ucunu modeme takın. Eş eksenli kablonun veya telefon hattının diğer ucunu ise modemdeki uygun porta takabilirsiniz. Bu sayede internet sinyali takip edilebilir bir şekil alır.
En temel Access Point ve router farkı interneti dağıtma biçimleridir. Router, bağlandığı modemin sağladığı internet bağlantısını farklı konumlarda erişilebilir hale getirirken Access Point, modemin sinyal gücünü artırarak erişimi mevcut olandan daha geniş bir alana yayar.
İnternet bankacılığı, alışveriş siteleri ve e-devlet sistemi gibi kişisel verilerinizi yoğun olarak kullandığınız sitelere ortak wi-fi ile bağlanmanız, siber suçlara davetiye çıkarabilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için söz konusu sitelere ortak wi-fi üzerinden giriş yapmamanız en güvenli olanıdır.
Bir evden örnek verecek olursak bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar, yazıcılar ve akıllı TV'ler bulunur. Router sayesinde bir ağ oluşturulur ve bu router ağ üzerinde gelen ve giden internet trafiğini en hızlı ve verimli şekilde akmasını sağlar.
Kısacası modem internet servis sağlayıcısından interneti size ulaştıran cihazdır. Router ise evinizdeki cihazlara farklı sinyaller atayan cihazdır. Modem tek bir IP adresi atarken router farklı cihazlara farklı IP adresleri atar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri