İmar durumu ada olan yere ev yapılabilmesinde iskan durumu esastır. İmar kanunu gereği sınırları belirlenerek çevrilen parseller bütününe ada denir. Ada parsele iskan verilip verilmemesine göre o araziye ev dikilmesi değişiklik gösterebilir.
Ada Nedir? Gayrimenkul sektöründe ada, kamuya ait doğal ve yapay sınırlarla çevrili parseller bütününe denir. Basitçe imar planı üzerinde olan parsel topluluğudur. İmar planlamada kullanılır ve tapu bilgilerini belirlemeyi kolaylaştırır.
Arsa tapunuzda İmar varsa ve yerleşim dışındaysa da yapı izni ve ruhsat ile arsanıza yapınızı inşa edebilirsiniz. Fakat imar olmayan bir alanda direkt olarak kaçak yapı statüsünde bir yapı inşa etmiş olursunuz.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumu konut inşasına izin verir nitelikte olması gerekmektedir. Konut imarlı bir arsa üzerinde herkes ev yapabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
Köy içinde ve köyde ikametgah eden bir ev inşa edilecekse köy muhtar heyetinden onay alınması gerekmektedir. Köyde hizmet amaçlı yapılan (market, bakkal, vb.) yapılar için ruhsat alınması gerekmemektedir. Arsa tapusuyla ev izni alacak kişilerin İlçe Özel İdaresi'ne başvuru yapması gerekmektedir.
MADDE 10 – (1) İmar planı değişikliği teklifi, plan değişikliğine konu alan sınırları içinde yer alan taşınmaz sahiplerinin tamamının veya vekillerinin noter onaylı vekâlet bilgilerini içeren bir dilekçeyle idareye verilerek başvuru yapılır.
İmar durumu; bir bölgedeki imar planlarına ve imar yönetmeliğine göre bir arsanın hangi şartlarda ve nasıl kullanılabileceğini gösteren belgeye denir. Söz konusu bölgeye inşa edilecek yapılar, imar durumu belgesindeki detaylar esas alınarak yapılır.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Bazı şartlar sağlandığı takdirde imarsız arsaya prefabrik ev yapılabilmektedir. İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır.
500 m2 arsa için yukarıdaki bilgilere göre, toplamda 500 x 0,40 = 200 m2 villa yapılabilir. Farklı bir ifade ile; 200 m2 bir villa yapabilmek için 200 / 0,40 = 500 m2 arsa gerekiyor. Arsanızın imar durum belgesini ilgili bağlı olduğu belediye veya il özel idareden almanız durumunda firmamız sizi yönlendirecektir.
İmar adası , imar planında bulunan kurallara göre ortaya çıkan yapay sınırlarla çevrili olan alandır. Yerleşim birimlerindeki imar planlarında ada olarak ifade edilen yerlerin numarası 101 ile başlamakta ve parsel ölçümü sonlanana kadar ardışık numaralar verilerek arazi kayıt altına alınmaktadır.
Çünkü imar durum belgesi verildikten bir sene sonra güncelliğini kaybeder. Bir seneyi geçmiş olursa projenin sunumu ve inşaat izni için tekrar imar durumu sorgulanmalı ve belge alınmalıdır.
İmar, hükümetlerin toprağın fiziksel gelişimini ve her bir mülkün kullanılabileceği kullanım türlerini kontrol etme şeklidir.
Yüzde 40 İmar Ne Demek? “yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40'ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2'yi geçmemelidir.
Yeni İmar Kanunu bu şekliyle geçerse imar durumu sonrasında emsal artışı alan bir taşınmaz için de devlet ikinci bir DOP kesintisi yapma hakkını elde edecek. Yani 1000 metrekarelik taşınmazı olan bir vatandaşın yüzde 45 DOP kesintisi sonrası 550 metrekaresi kalacak.
İmar Planının Yetki Unsuru Bakımından İptali
Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde, nazım imar planını büyükşehir belediyeleri, uygulama imar planını ise ilçe belediyeleri yapar. Diğer belediyelerde ise belediye sınırları içinde iki planı da belediye yapar.
(Ek fıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Belediye veya valiliğin; parselasyon planlarını, imar planlarının kesinleşme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapması ve onaylaması esastır.
Meclis tarafından onaylanan imar planı 30 gün süreyle askıya çıkarılıp itirazlar toplanır. Gelen itirazların değerlendirilmesini takiben planların onaylanması ile dağıtımı gerçekleştirilir. Bu işleyiş plan kademelenmesine göre üst ölçekli plana uygun şekilde alt ölçekli planlara da uygulanarak birbirini takip eder.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
S.S KAMUKENT ARSA VE KONUT YAPI KOOPERATİFİ
Buna göre, Bodrumsuz konutlarda Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 18.745,00TL, Bodrumlu konutlarda ise Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 20.770,00 TL kdv dahil ödenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri