19. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında yaklaşık bir asırlık gelenek olan Ma'rifîlik, âsitânesi Kartal'da bulunan Alevî-Bektâşî-Rıfâ'î meşrepli bir tarikattır.
seyyid ahmed er rufai hazretlerinin kurmuş olduğu, kendilerine resul-ü ekrem muhammed aleyhisselam'ın sünneti ile kur'an-ı hakim'i rehber alan,ehl-i sünnet mezhebi içinde,erkan-ı aleviyye ve zikr-i cehri üzere süre gelen bir tarikattır.
Ahmed er-Rifâî'nin kızından diğer torunu İzzeddin Ahmed es-Sayyâd (ö. 670/1271) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, II, vr. 58b, 261b; Hüseyin Vassâf, I, 243). Tarikatın en yaygın kolu olup Irak, Suriye, Mısır, Hicaz ve Yemen'de yayılmıştır.
Ahmed er-Rifâi (1118 - 1182), 12. yüzyılda yaşamış din bilgini ve Rufâilik tarikatının kurucusu.
İlk sufi tarikatlardan biri olan Rüfâiyye'nin kurucusu, asıl ismi Ahmed bin Ali el-Mekki bin Yahya olan, Ahmed er-Rüfâi'dir.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'de binlerce müriti bulunan ve Anadolu'nun ilk tarikatı olarak bilinen Rufai tarikatı üyeleri Gaziantep'te düzenledikleri Kadir Gecesi kutlamalarında söyledikleri ilahlilerle coşup göğüs, karın ve yanaklarına şiş soktular.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Muhammed Raşit Erol (1930-1993) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
H. Recep 512 (21 Ekim 1118)'de Bağdat'la Basra arasında kalan Batâih bölgesinde Ümmüabîde köyünde doğdu. Atalarından Rifâa el-Hasan el-Mekkî'den (ö.
Ahmed er-Rifâî'ye nisbet edilen Rifâiyye, İslâm dünyasında VI/XII. yüzyılda teşekkül eden tarikatlar arasında kuruluşunu tamamlayıp teşkilâtlanan ilk tarikatlardan biridir. Günümüzde Rufâiyye ismi ile de bilinmektedir.
Irak'ta, Bağdat'ın güneyinde Vasıt ile Basra arasında Bataih (Bataklıklar) denilen bölgedeki Ümm Abide'de 1118'de doğdu. "Rifai" kelimesi günümüzde Rufai ve Rıfai şeklinde de söylenmekte ve yazılmaktadır.
RUFAİ ŞİŞLERİ Rufai Tarikatına mensup kişilerin zikir sırasında vücutlarına batırdığı şişler. - Yakutiye Medresesi, Erzurum Resmi - Tripadvisor.
Müritler bu şişleri tutarak zikretmeye devam ederken Allah izin vermedikçe hiçbir şeyin insanlara zarar veremeyeceğini göstermek ve inkârcıları hidayete erdirmeyi amaçlarlar.
Ahmed er-Rifâî, şiddetli bir ishal hastalığı sonunda 22 Cemâziyelevvel 578'de (23 Eylül 1182) vefat etti. Türbesi Bağdat'ın güneyinde Vâsıt yakınlarındadır.
Hacı Bayram-ı Veli'nin, hocası Safev'îyye şeyhi Hoca Alâ ed-Dîn Ali Erdebilî'nin talebelerinden Şeyh Hâmid Hâmid'ûd-Dîn-i Veli'nin Aksaray'da ölümünden sonra Ankara'ya dönüp irşâd fa'aliyetlerine başladığı 1412 tarihi, ilk Türk tarikatı olan Bayramiye'nin kuruluşu olarak kabul edilir.
Tarikatlarda şişlemek denilen şeye “burhan” ismi verilmektedir. Tarikata mensub olan kişinin yaptığı ve acıtmadığını söyledikleri bir uygulamadır. Bunu yapanlara saygılı olmakla beraber, şahsen biz tavsiye etmiyoruz.
Rufai TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Rufailik tarikatından olan kimse.
Tarikat, Allah'a ulaşma ve onu tanıma yollarından her biridir. İslamiyet'te, İslamiyet'in kalbi boyutu üzerinde duran ve "kalbin fıkhı" diye nitelenen tasavvuf öğretisinin (terbiyesinin) uygulandığı düzenli kurumsal yapılar olarak tarif edilir.
Bu tarîkatın kurucusu Abdulkâdir Geylânî (ö. 562/1166)'dir. Aynı dönemde kurulmuş bir diğer tarîkat ise Yesevîyye'dir. Türk tasavvuf tarihinde ilk ve en büyük tesirler bırakan bu tarîkatın kurucusu ise Ahmed Yesevî (ö. 562/1166)'dir.
1719 (h. 1132) yılında Mısır'da dünyaya gelmiştir. Kendisi Rifâîyye tarîkatının Sayyâdî kolunun şeyhlerinden biri olan Ali Sâbit er-Rifâî'nin oğludur. Soyu ve tarîkat silsilesi Ahmed er-Rifâî'ye uzanmaktadır.
Ahmed er-Rifâî'nin pîri olduğu Rifâîlik XII. yüzyılda kurulan tarikatlar arasında kuruluşunu tam anlamıyla tamamlayıp teşkilâtlanan ilk tarikatlardan birisi olma özelliğine sahiptir.
Rufai Tarikatı'nın ileri gelenlerinden Zeynel Abidin'in 15. yüzyılda bugünkü türbenin bulunduğu çevreye tekke, cami ve çeşme yaptırdığı bilinmektedir. Kayseri'de İmam Sultan adı ile anılan Zeynel Abidin, 1414 yılında Kayseri'de vefat etmiş ve mezarı üzerine bugünkü yerde mütevazı bir türbe yapılmıştır.
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir. Ehl-i Sünnet İslam anlayışını benimsediğini iddia eden cemaatte tasavvufî söylemler ağırlıklıdır.
Süleymancılar ya da kendi söylemleriyle Süleymanlılar, Türkiye merkezli Nakşi eğilimli bir cemaattir. Cemaat; ismini "üstad" olarak tanımladıkları Süleyman Hilmi Tunahan'dan alır.
Halvetiyye[1] İslâm dünyasının en yaygın tarikatı olmuş ve kendinin yüzlerce kol ortaya çıkmıştır. Halvetiyye tarikatı Azerbaycan'da kurulmuş, gelişmiş ve buradan Anadolu'ya, Anadolu'dan da Balkanlar, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan, Habeşistan ve Güney Asya'ya yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri