Eğer elinizde kullanmakta olduğunuz bir numaralı gözlük mevcut ise o gözlüğün numaralarını ölçtürmek suretiyle de güneş gözlüğü alınması mümkün olmaktadır. Marka bir numaralı güneş gözlüğü almanız durumunda ise optikçi o markaya şu numaralarda gözlük gönderin şeklinde bir ifade kullanmaz.
Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Bu nedenle uygun boyut ve çerçeve şekline sahip olan güneş gözlüklerini tercih etmelisiniz. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz kusurlarına sahip olan kişiler için her türlü renk ve yapıdaki gözlük camları, numaralı olarak üretilebilir.
Güneş gözlüğünüzün cam rengini seçerken birçok kriterden bahsettik ancak en çok merak edilenler konular arasında güneş gözlüğüne optik cam takılıp takılmayacağı geliyor. Güneş gözlüğünde numaralı camlar kullanılabiliyor ancak bu her güneş gözlüğü için mümkün olmuyor.
Gözünde miyop, hipermetrop, astigmat gibi rahatsızlıkları olan kişiler için özel olarak üretilen numaralı güneş gözlükleri bulunur. Göz numarasına göre üretilen bu ürünler güneşli havalarda zararlı ışınları süzerek net bir bakış açısı sağlar.
İlgili 17 soru bulundu
Numaralı güneş gözlüğü satın alabilmek için öncelikle bir göz doktoruna muayene olup reçete almalısınız. Doktor tarafından yazılan reçete ile Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı bir gözlükçüye giderek kendi göz numaranıza uygun güneş gözlüğü edinebilirsiniz.
İki katmanlı olan numaralı güneş gözlükleri, kapalı alana girildiğinde üzerindeki güneş gözlük camının kolayca çıkarılmasıyla sadece optik gözlük olarak kullanılmaktadır. İki gözlük işlevinin tek gözlükte birleşmiş olması, kullanıcılara oldukça konforlu bir kullanım sağlamaktadır.
Güneş gözlüğü kullanmama sonucunda UV radyasyona maruz kalan göz ve göz çevresi dokularda birçok farklı hastalığın tetiklenebildiğini kaydeden uzman, güneş ışığına fazla maruz kalanlarda katarakt oluşumunun hızlanabildiğini veya mevcut kataraktın ilerlemesinin söz konusu olabildiğini dile getirdi.
Lensler soğuktan sıcak ortama geçişte buğulanmaz. Gözlükte ise buharlaşma ve buna bağlı olarak net görememe olabilir. Lens kullanımında güneş gözlüğü takılabilir.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor. Bu durumda müdahale ediyoruz.
Gözlük takınca kaşlar görünmeli mi sorusunun cevabını ise moda ve optik uzmanları şu şekilde veriyor: Hayır! Güneş gözlüğünden numaralı gözlüğe kadar hangi gözlüğü takarsanız takın, kaşlarınız gözlük üzerinden çıkmalıdır.
Yanlış: Gözlük veya kontakt lens takmak, gözlük kusurunun ilerlemesini önler. Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Takılmazsa ne olur? Çocukluk ve ergenlik döneminde miyop gözlüklerin sürekli takılması gerekir. Takılmazsa numaralar daha hızlı ilerler.
Gözlük Kullanılmazsa Ne olur? Derecede İlerleme Olur mu? Gözlük takmak, hipermetropinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa hipermetroplar net göremez ve göz/baş ağrısı yaşayabilirler.
Sonuç olarak gözlük, göz numaralarımızı düzeltmez, azaltmaz, göz bozukluğumuz ortadan kaldırmaz, gözlük sadece görmemizi artıran bir araçtır.
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Estetik ve rahat hareket edebilme açısından kontakt lensler daha kullanışlıdır. Günlük kullan-at lenslerin ortaya çıkması ile birlikte temizleme sorunu olmadan daha kullanışlı olması. Dezavantajları; Gözlüklere göre biraz daha masraflıdır.
Güneş ışınları, gözlerdeki yüzeyi yakarak göz yanıklığına neden olabilir. Göz yanıklığı, ağrılı bir durumdur ve görme kaybına neden olabilir. Güneş gözlüğü takmak, gözlerinizi bu tür yanıklıklardan koruyabilir.
Uzmanlara göre kar yağışının olduğu kış aylarında da güneş gözlüğü tercih edilmeli ve güneş ışığına çıplak gözle bakılmamalıdır. Kış aylarında kar ile yansıyan güneş çok zararlı olabilir. Kış ve yaz olmak üzere yılın her döneminde güneş gözlüklerinin kullanımı en doğru karar olacaktır.
Camlarda da zamanla mikro çizikler oluşur , kaplamaları bozulur. camların uygun olmayan kimyasal ve tekstille temizlenmesi , camların uzun süre sıcağa ve güneşe maruz kalması (arabada bırakılması gibi) camlardaki bozulmayı hızlandırır. Genel olarak ortalama bir kullanım ile bir gözlüğün ortalama ömrü 3 senedir.
Gözlük camı yenileme süresi
Gözlük çerçeveleri gibi camları da belli periyotlarla yenilenebilmektedir. İşte gözlük camları da 3 yıllık yenileme süresine tabidir.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Bu noktada gözlüğün elmacık kemikleri üzerine oturması en ideal tercihtir. Gözlük çerçevesi tercih ederken, çerçevenin kulak ve burun kısmına eşit ağırlıkta durması gerekir. Çerçevenin geniş olması, yüzün kulaktan kulağa ve burnun üst kısmı ile burun köprüsü arasında bulunan boşluğa oturmalıdır.
Güneş diski, ancak Güneş ışınımının zararlı bölümünün uygun şekilde filtrelenmesi ile güvenli olarak izlenebilir. Güneş gözlükleri, yeterli olmadığından uygun değildir. Ancak uygun olarak tasarlanıp üretilmiş sertifikalı Güneş filtreleri Güneş tutulmasının doğrudan izlenmesi için güvenli olabilir.
Gözlük camı seçiminde kişinin alışkanlıkları, beklentileri, yaşı, kullanılan ortam veya iklim, kişinin günlük aktiviteleri, ışığa hassasiyeti, yapılacak gözlüğün cinsi (uzak, yakın, multifokal), recetesi ve doktorun tavsiyesi üstünde durulması gereken özelliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri