Modern zamanların en yaygın psikolojik vakalarından biri olan tükenmişliksendromu; stres, iş dünyası, ev ve sosyal yaşantı gibi birçok parametrenin de etkisiyle kişinin enerjisinin bittiğini hissetmesi olarak açıklanabilir.
Depresyon hastalığı farklı derinlik ve türleri olan bir psikopatoloji olarak kabul edilir. Ruhsal çöküntü hali olarak da adlandırılan bu hastalığın; umutsuzluk, mutsuzluk, yaşama sevincinin yok olması, yorgunluk, uykusuzluk ve olumsuz düşünce döngüsü gibi çeşitli belirtileri bulunur.
Depresyon, sürekli üzüntü, karamsarlık ve mutsuzluk, herhangi bir şeyden zevk alamama gibi ilgi kaybının yaşandığı ruhsal çöküntü ile karakterize duyguduyum bozukluğudur. Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır.
Hafif egzersiz yapmak, sinemaya gitmek, dini, sosyal veya diğer türlerde aktivitelere katılmak size yardımcı olabilir. Ruh halinizin birden bire değil de, gitgide daha iyi olacağını düşünün. Kendinizi iyi hissetmeniz biraz zaman alabilir. Depresyon hali geçinceye kadar, önemli kararlar alma işini erteleyin.
Kişinin sürekli kaygı ve stres yaşaması, bunlarla başa çıkamayacak hale gelmesi zihni yorar. Çoğu kişi bunun farkına varmasa da bazı dönemler mental yorgunluk yaşar. Ekonomik sıkıntılar, yaşanan kayıplar, çalışma stresi, yaşanan ortamlar mental yorgunluğu tetikleyici nedenler arasında gösterilebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Sabırlı olmanız, ilgili olmanız, olabildiğince onu anlamaya çalışmanız gerekir. Depresyonda olan kişiyi dikkatlice dinlemeye özen göstermelisiniz, zaman zaman dışa vurduğu duygu ve düşüncelerine ortak olmalı, bunları anladığınızı hissettirmeli ve gerçekleri görmesi yolunda desteğinizi sürdürmelisiniz.
Majör depresif bozukluk, hasta kimsenin kişisel, mesleki, veya öğrenim yaşamı ile uyku düzeni/kalitesi, yeme-içme alışkanlıkları ve genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkiler. Majör depresyon bozukluğuna sahip yetişkin hastaların %2-7'si intihar ile yaşamını kaybetmektedir.
Aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılan depresyon açısından en net belirti, kişinin herhangi bir şeyden keyif alma yeteneğinin neredeyse tamamen kaybolarak, genellikle uyku, iştah ve konsantrasyon sorunları yaşamasıdır.
Depresyon (çökkünlük) Dönemi: Derin üzüntü ve bunaltı vardır. Düşünce, konuşma, hareket ve fizyolojik işlevlerde yavaşlama, durgunlaşma vardır. Değersizlik, küçüklük, güçsüzlük, karamsarlık duyguları hakim olup, isteksizlik mevcuttur.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Gülümseyen depresyon (atipik depresyon) içinde olan kişi; günlük hayatlarında, etraftaki insanlara karşı bir maske takar fakat iç dünyalarında, umutsuz ve yitik hissederler hatta bunların hepsine son vermeyi bile düşünebilirler.
Somon, ıspanak, tohum, tavuk, badem, ceviz, kefir, ananas, yulaf gibi triptofan açısından zengin besinler, serotonin (mutluluk hormonu) seviyenizi artırmaya yardımcı olur.
Zihinsel becerilerde önemli rolleri olan bazı maddelerin (nörotransmitter vb) ana maddelerinin proteinler, aminoasitler ve B grubu vitaminleri olduğunu kaydeden Merdol, dolayısıyla beslenmede oluşabilecek bozuklukların zihinsel fonksiyonları önemli ölçüde etkilediğini vurguluyor.
Tükenmişlik Sendromu Kimlerde Görülür? Tükenmişlik sendromu, genellikle özel hayat ve iş hayatı arasında sağlıklı denge kuramayan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Genelde yoğun ve stresli iş temposu olan bireylerde daha sık görülmekle birlikte bunun dışında ev hanımlarında dahi bu sendroma rastlanmaktadır.
Yoğun ve uzun süreli stresin sebep olduğu, fiziksel, duygusal ve zihinsel tükenme hali tükenmişlik sendromu olarak adlandırılır. Gelen talepleri karşılayamadığınızı düşünüp, aynı zamanda bunalmış ve duygusal açıdan tükenmiş olarak hissettiren duygudur.
Tükenmişlik Sendromu Nasıl Başlar? Bilhassa aşırı yoğun tempoda çalışan ve çok stres altında olan kişilerde görülen bu rahatsızlık, bir süre sonra kendini göstermeye başlar. Eğer zor koşullar altında çalışma devam ederse, belirli bir evrenin ardından çöküş başlar. Böylece hastalık kendini belli eder.
Evlenen çiftlerin hayatında kendilerinden başka herkesin söz söylediği, fikir beyan ettiği hatta karar aldığı durumda bireylerin içine düştüğü duygu durumu tam olarak evlilik depresyonudur.
*“Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri