Psikolojik esneklik, bireylerin kendi sınırlarını tamamen yok saymadan bulundukları duruma veya ortama uyum sağlamaları olarak tanımlanabilir. Psikolojik esneklik sayesinde insan her duruma alışmaya meyillidir.
Psikolojik esneklik, kişinin geçmiş ve geleceğe takılı kalmayıp içinde olduğu an ile temas etmesi ve belirlemiş olduğu değerleri doğrultusunda davranışlar gerçekleştirebilmesidir. Psikolojik esneklik, istenen ve istenmeyen deneyimlerin varlığının kabul edilmesine odaklanır.
Ruhsal esneklik ve dayanıklılık, hayatın getirdiği sıkıntılar karşısında kırılmadan, dağılmadan ruhsal anlamda baş etmeyi sağlar. Ruhun esneklik gösterebilme yetisine rezilyans (resilience) deniyor ve bu, günümüzün zorlaşan hayat koşullarında çok önemli bir beceri olarak karşımıza çıkıyor.
Duygusal esneklik (Resilience); kişilerde az veya çok miktarda bulunabilen bir beceridir. Hayata olumlu bakmak gibi görünse de aslında böyle değil. Hayatta başımıza gelenlerle mücadele edebilme, eğilsek de kırılmadan ayağa kalkabilme veya mücadele edemeyeceğimiz durumlar da da olanı kabullenme yetisine sahip olmaktır.
Psikolojik esnekliği geliştirmemize yardımcı olabilecek kilit faktörlerden biri farkındalıktır: anda kalma, düşüncelerimize açık olma ve buna göre hareket etme yeteneği. Farkındalık, etrafımızdaki fiziksel dış dünyaya veya içimizdeki psikolojik dünyaya bağlantılı ve ilgi çekici bir şekilde dikkat etmemizi sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Esnek düşünmek, farklı bakış açılarına açık olmak, problem çözmek için yaratıcı çözümler üretmek ve duygusal zorluklarla başa çıkmak için stratejiler geliştirmek önemlidir. Meditasyon, nefes egzersizleri ve farkındalık çalışmaları gibi tekniklerle zihinsel esnekliği artırabilirsiniz.
Komşu sinir hücreleri, beyne yeni bir bilgi girdiğinde veya beyin çevresel bir tehlikeye maruz kaldığında birbirleri ile haberleşir, çözüm üretir ve süreci beraber yönetirler. Tüm dış olaylara karşı uyum sağlamamıza yardımcı olan bu duruma beyin esnekliği diyoruz.
Direkt olarak pasif esneklik olarak da adlandırılır.Vücut ağırlığı veya bir aparat kullanarak vücut uzuvlarını esnetmektir. Misal olarak ayakları açmak buna örnektir. Burada ayaklar kendi kas gurupları ile değil vücut ağırlığı kullanılarak ayrıştırılır.Yine bir arkadaşın itmesi ile başın bacaklara değdirilmesidir.
Psikolojik esneklik, bireylerin kendi sınırlarını tamamen yok saymadan bulundukları duruma veya ortama uyum sağlamaları olarak tanımlanabilir. Psikolojik esneklik sayesinde insan her duruma alışmaya meyillidir. Bu durumların şartlarına göre insanın alışma ve uyum sağlama süreci de değişiklik göstermektedir.
Ruhsal dayanıklılık (resilience), son yıllarda sık kullanılan önemli bir kavramdır. Ruhsal dayanıklılık, olumsuz bir dış etken ya da ruhsal açıdan örseleyici bir olayla karşılaşıldığında, ruhsal olarak sağlıklı ve işlevsel tepki verme yeterliği olarak tanımlanır.
Psikolojik katılık, ken- dine karşı yargılayıcı olma, içsel deneyimlerden kaçınma ve psikolojik tepki- lere değerler veya anlamlı faaliyetlerden daha fazla önem verme anlamına gel- mektedir (Bond ve ark., 2011).
Esneklik, kısa bir süre içinde çok az bir maliyet ve çabayla değişebilme veya değişime uyum sağlayabilme yeteneği olarak tanımlanır.
İçsel esneklik, işgörenlerin farklı görevler ve konumlara rahatlıkla transfer edilebilmesi ve bu yeni görev ve konumlara transferleri için gereken gider ve zamanın düşük olması anlamına gelmektedir (Martı vd., 2009).
Bilişsel esneklik kişinin oluşan yeni ve beklenmedik koşullar sonucunda bilişsel süreçlerini o koşullara uyum sağlayabilmek için düzenleyebilme becerisidir (Canas ve ark. 2003).
iktisat literatüründe temelde iki esneklik türü vardır. Bunlar; talep esnekliği ve arz esnekliğidir. talep esnekliği; talebin fiyat, talebin gelir ve talebin çapraz fiyat esnekliği şeklinde üç kısımdan oluşurken, arz esnekliğinde ise yalnızca arzın fiyat esnekliği vardır.
1-Statik esneme: Bir kası mümkün olduğu en geniş açıda gererek belli bir süre o şekilde tutulduğu germe yöntemidir.
(Şekil 1). EDS, gibi yumuşak dokuların kalıtımsal mekanizmasını önemli bir şekilde etkileyen hastalığın klinik veriler ile ortaya koyduğu kanıtlar (Kahya, 2022) esneklik becerisinin doğuştan DNA'larımızda kodlanmış bir beceri olabileceği sonucunu bizlere düşündürebilir.
Statik Esneme: Sabit bir pozisyon halini alarak sabit biçimde belirli bir süre boyunca o hareket halinde kalınır. Statik esnemede hareket edilmez ve alınan pozisyonda ortalama 30 saniye aralığında kalınır. Bu sayede kontrollü ve yavaş stretching sağlanır.
Sonsuz(Tam) esnek arz bir maldan arz edilen miktarın malın fiyatındaki değişime sonsuz duyarlı olmasıdır. Esnek arz: bir maldan arz edilen miktarın malın fiyatından daha yüksek oranda değişmesine denir.
Vücuda esneklik kazandırmak için düzenli esneme egzersizlerinin uygulanması yeterlidir. Siz de antrenman programınıza esneme egzersizlerini dahil ederek ve spor öncesi / spor sonrası gerekli esneme hareketlerine yer vererek vücut esnekliğinizi arttırabilir ve tüm bu faydalardan yararlanabilirsiniz.
Esneklik, bir cismin üzerine kuvvet uygulandığında cismin şeklinin değişmesi; kuvvet kaldırıldığında cismin ilk haline gelmesidir. Esnek nesnelere örnek olarak yay, sünger, lastik verilebilir. Oyun hamuru, cam macunu gibi cisimler ise esnek değillerdir çünkü kuvvet kaldırıldığında eski hallerine dönmezler.
Saniyede 13-60 kez salınan beta dalgaları, kişinin kendisini ger- gin hissettiğinde, stresli olduğunda veya korktuğunda, yani alarm durum- larında yayılır. Teta dalgaları saniyede 4-7 atım yapar ve bilincin zayıfladığı durumlarda, uykuya geçerken veya uykunun ilk evrelerinde oluşur.
Nöroplastisitenin bir zamanlar sadece çocukluk döneminde olduğu düşünülüyordu, ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında yapılan araştırmalar beynin birçok yönünün yetişkinlik döneminde bile değişebildiğini (veya "plastik" olduğunu) gösterdi. Yine de, çocuk beyni yetişkin beyninden daha yüksek plastisiteye sahiptir.
Nörogenesis adı verilen yeni beyin hücreleri oluşturabilme özelliğimiz 80'li yaşlarımızda bile sürüyor. Herhangi bir hastalık olmasa da beynimizin yeni hücreler ve bağlantılar oluşturabilme özelliğini kullanabilmemiz için her yaşta öğrenmeye devam etmeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri