Ruhsatı Kayıp Araç Satışı Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.
Geçerli bir kimlik kartı (nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi resmi kurumlarca verilip nüfus cüzdanı yerine kullanılabilen belgeler) Ruhsat olarak adlandırılan tescil belgesi (Ruhsatın herhangi bir noktası okunamayacak kadar yıpranmış ya da yırtılmışsa yeniletilmesi gerekir) Trafik belgesi.
Aracınızın tesciline dair nüsha yine veriliyor, fakat muayene bilgilerinizin bulunduğu trafik belgesi artık verilmiyor. Araç devri için bütün işlemler noterlerde yapılıyor. Devir işlemleriniz tamamlanır tamamlanmaz yeni ruhsatınızı da teslim almanız mümkün.
Araçlarda ruhsatı bulundurmak gerekmektedir. Motorlu olan bütün araçlar, sürüş sırasında aracında ruhsatı bulundurması gerekmektedir. Olası bir polis kontrolünde, istenilen ruhsatı gösterebilmeniz gerekiyor. Eğer aracınızda ruhsat bulunamıyorsa, ruhsatsız araç kullanma cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Araç Ruhsatı Nasıl Alınır? Araç ruhsatı yakın zamana kadar emniyet genel müdürlüklerindeki trafik şubelerinden alınıyordu. Fakat bir süre önce bu işlem noterlere taşındı. Bu sayede satış işlemleri tamamlandığı gibi gerekli evrakları sunarak ruhsat başvurusunda da bulunabiliyorsunuz.
İlgili 45 soru bulundu
Noterde araç devri sırasında satıcının yanında bulundurması gereken evraklar arasında kimlik belgesi, trafik tescil belgesi (ruhsat) ve trafik sigortası poliçesi yer alıyor. Belgeler karşılıklı olarak noter görevlisine teslim edildikten sonra alıcı ve satıcıya satış sözleşmesi sunuluyor.
Ruhsat seri no sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Ruhsat seri no öğrenme e-Devlet sistemi üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre girişi ile gerçekleştirilmektedir. Söz konusu hizmet ile Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sisteminde kayıtlı olan tescilli araçlar sorgulanabilmektedir.
Ruhsat bulundurmak kanun kapsamında zorunludur. Bunun temel sebebi ilgili araç ve sahibine dair sağlama işleminin en kolay biçimde yapılabileceği belge olmasıdır. Araçta ruhsat bulunmuyor ise belirli bir cezai işlem ile de karşı karşıya kalınabilmektedir.
Ruhsat Kaybetme Cezası Ne Kadardır? Ruhsatsız araç kullanmanın cezası 2023 yılı itibariyle 370 TL'dir.
Ruhsatsız Araç Kullanmanın Ceza Sistemi
– İlk kez ruhsatsız araç kullanmak için 725 TL para cezası verilir. – İkinci kez ruhsatsız araç kullanmak için 1.450 TL para cezası verilir. – Üçüncü kez ruhsatsız araç kullanmak için 2.900 TL para cezası verilir ve araç trafikten men edilir.
Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.
Araç ruhsatını yanında bulundurmayan sürücülere 2022 yılı trafik cezaları kapsamında 166TL ceza uygulanır.
2020 Kayıp Ruhsat Çıkarma Harç Ücreti
Araç ruhsatı çıkarma ve yenileme ücreti 2020 yılında; Noter evrak bedeli : 148,50 TL. Noter ücreti : 54 TL. Belge baskı ücreti : 22 TL olarak toplam 224 TL olarak belirlenmiştir.
Noterde teslim edilmesi gereken evraklar arasında kimlik, ruhsat gibi belgeler vardır. Satıcı ve alıcıların ilk önce kimlik belgelerini ibraz etmesi gerekir.
Eğer aracınızda ruhsat yoksa size trafik cezası yazılması çok yüksek ihtimaldir. Bu durumla karşılaştığınızda kısa süre içerisinde cezanızı ödemeniz gerekmektedir. Ceza ödeme işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfası üzerinden yapılabildiği gibi farklı kanallar aracılığı ile de ödenebilir.
2. el araç satımı aynı zamanda bir devir işlemidir. Aracın satışından sonra bir de devir işlemi vardır. Devir işleminde; noter satış belgesi, vergi dairesi tarafından kesilmiş ilişik kesme belgesi, Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi, plaka bilgisi, vergi numarası ve tescil ve trafik belgesi ibraz edilmelidir.
Araç Ruhsat Yenileme Ücreti
Ruhsat yenileme ücreti, hangi işlemi ne için yaptırdığınıza göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle sadece ruhsat yenileme ücreti için notere 557 TL ödemeniz gerekir. Egzoz muayenesi ücreti, 180 TL olarak belirlenmiştir. Genel muayene ücreti ise 1130,40 TL'dir.
Ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma Türk ceza hukukukuna göre suç teşkil eden bir eylemdir. 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu uyarınca ruhsatsız silah taşıma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Araç ruhsatı bir nevi aracınızın nüfus cüzdanı gibidir. Araç ruhsatında iki farklı başlık altında aracın teknik bilgilerine ve sürücünün kişisel bilgilerine yönelik alanlar bulunur. Ruhsat araç alım satımında kullanıldığından iyi saklanmalı sahte evraklara karşı dikkat edilmelidir.
Evet 1/2 hisseli olarak tescil yapılabilir.
SMS ile araç sorgulamak için araç plakası bitişik bir şekilde yazılmalı ve 5664'e gönderilmelidir. Burada araç plakası tam ve eksiksiz bir şekilde mutlaka bitişik olarak yazılmalıdır. Bu sorgulama ile araç plakası üzerinden tüm bilgilere ulaşmak mümkündür.
Araç Ruhsat Sorgulama Nasıl Yapılır? Eğer aracının ruhsatına erişimin yoksa e-Devlet üzerinden aracına ait ruhsat seri numarasını öğrenebilirsin. Bu hizmeti kullanarak Türkiye Noterler Birliği bilgi sisteminde adına tescilli araçları sorgulayabilirsin.
Araç tescil belgesini alımı için e-devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. Bunun için gerekli olanlar kimlik kartı ve e-devlet şifresidir. Sisteme giriş yapıldıktan hemen sonrasında arama kısmında araç tescil belgesi yazmanız yeterlidir. Çıkan sayfada 'Adıma Tescilli Araç Sorgulama' kısmından belgeye ulaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri