Biri veresiye olmaz, ikisi de peşin olursa caizdir. Sual: Köpeğin, kuşun ve diğer hayvanların satılmasında, satın alınmasında dinen bir mahzur var mıdır? Cevap: Köpeği ve diğer işe yarayan hayvanları, kuşları satmak da ve satın almak da caizdir.
Kedi Satmak Haramdır!
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kedinin ve köpeğin satış bedelini yasakladı, ancak av köpeğini bundan istisna etti.” (2) Ebu'z-Zubeyr (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Cabir (Radiyallahu Anh)'a köpek ve kedinin satış bedelini sordum?
Kedilerin alım satımı konusunda yasaklayıcı herhangi bir ayet ve sahih hadis bulunmamaktadır. Bu hayvanlar ister fare tutma gibi bir gaye için isterse sadece besleme maksadıyla alınsın veya satılsın, bunların satışında veya alımında bir sakınca görülmemiştir.
Bu hadislerdeki nehyin genel olduğu görüşünde olan âlimlerin çoğunluğu ister ihtiyaç için kullanılsın, ister kullanılmasın köpeğin satışı karşılığında elde edilen paranın her halukârda haram olduğunu söylemişlerdir (Nevevî, Şerhu Müslim).
Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklikle de kedi ve köpek türleri 14 Temmuz 2022 tarihinden sonra petşoplarda “satılamayacak". Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “Ev ve Süs Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik” değişikliği bugün yürürlüğe girdi.
İlgili 35 soru bulundu
PET SHOP'TA SATANA 2 BİN 43 LİRA CEZA
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Hüseyin Gökçe Meşe: “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile 14 Temmuz 2022'den itibaren kedi, köpek gibi evcil hayvanların pet shop'larda satılması yasaklandı.
Hayvanların yavrularını internet üzerinden satmak, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği md. 12/c'ye aykrıdır. İnternet üzerinden hayvan satışı, Hayvanları Koruma Kanunu'na ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'ne aykırılık teşkil etmesinin yanında vergisel anlamda da suç teşkil etmektedir.
Resmi Gazete'de 14 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile birlikte 14 Temmuz 2022'den itibaren evcil hayvan satışları pet shoplarda yapılmayacak. Ev hayvanı satış yeri çalışma izni olan iş yerlerinde kedi ve köpek türleri bulundurulamayacak.
Değerli kardeşimiz, Köpek satışı caizdir. Çünkü bunlardan yararlanmak mümkündür.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
Yeni yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu ile birlikte 14 Temmuz 2022'den itibaren pet shoplarda evcil hayvan satışı yasaklandı. Bu tarihten itibaren satışlar, internet üzerinden katalogdan yapılmaya başlandı.
Evcil hayvanlar artık vitrinde sergilenip satılamayacak. Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, petshoplarda kedi ve köpeklerin sergilenmesi 14 Temmuz'dan itibaren yasak kapsamına girecek. Kedi ve köpekler çip takılarak satılabilecek.
Ancak gerekli ve meşrû sebeplerle; toplum menfaati gereği evde beslenen hayvanların gebe kalmalarını engelleyici ilaç ve benzeri şeylerin kullanılmasında ve ekolojik dengeyi bozmamak şartıyla kedi, köpek vb. başıboş hayvanların kısırlaştırılarak çoğalmalarının kontrol altına alınmasında dinen bir sakınca yoktur (el- ...
Resmi Gazete'de 14 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile birlikte 14 Temmuz 2022'den itibaren evcil hayvan satışları pet shoplarda yapılmayacak. Ev hayvanı satış yeri çalışma izni olan iş yerlerinde kedi ve köpek türleri bulundurulamayacak.
Muhammed'in bir kedi dostu olması Müslümanlar için bir övünç kaynağıdır. İşte kedilerin Müslümanlar'ın hayatındaki yerine dair bilgiler. Kedi beslemek sünnettir.
BİR mezhepteki insanlar, “Köpek mundardır” diye belirlemişler. Evde köpek beslemenin ya da kedi beslemenin günümüzde artık hiçbir sakıncası yok.
Şafi mezhebine göre ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslemek haram olarak değerlendirilmektedir.
Genel olarak bu uygulamalar; hayvanlara açık bir şekilde zulüm ve işkence boyutuna ulaşırsa, bu durum dinen helal olmaz, haramdır. Zira Hz. Peygamber (asm) Efendimiz "Bu dilsiz hayvanlar(a eziyet etme) konusunda Allah'tan korkunuz.” (Ebu Davud, Cihad, 44, no: 2843) buyurmuştur.
Balık suretinde olmak şartıyla daima suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan hayvanların hepsi mubahtır. Diğerleri mubah değildir. Binaenaleyh, su aygırı ve deniz aslanı gibi hayvanlar balık suretinde olmadıkları için haramdır. Midye, istiridye, istakoz ve salyangoz da haramdır.
Satıcı, hayvanı doğal ortamından sahibine teslim edecek. PETSHOP SATIŞ YASAĞI HANGİ HAYVANLARI KAPSIYOR, CEZASI NE KADAR? Yeni düzenleme kedi ve köpekleri kapsıyor. Yasağa rağmen vitrinde satış yapmaya devam edenlere ise 2 bin 43 lira cezai işlem uygulanacak.
Hayvan petshopları kapatılmalıdır:
Hayvanlar, sağlıksız koşullarda tutulmakta ve bakımı yapılamamaktadır. - Petshoplar, hayvan ticareti yoluyla hayvanların istismarına yol açmaktadır. Bazı petshoplar, hayvanlarını satmak için üreme çiftliklerinde hayvanlar üzerinde istismar yapmaktadır.
Evcil hayvan satan yerler petshoplardır. Burada her türden ve cinsten hayvan, hayvan severlerin beğenisine sunulur. Küçük büyük birçok çeşit hayvanın olduğu petshoplar müşterilerine hizmet sunarlar. Evcil hayvanlar nerede satılır diye soran bir kişiye Eminönü petshop çarşısı da adres olarak gösterilebilir.
Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklik 9 Temmuz 2021 tarihinde TBMM'te kabul edilerek yasalaştı. Yasayla birlikte pet shoplarda hayvan satışı yasaklandı. Pet shoplara 1 yıl süre verilmesiyle 14 Temmuz 2022 tarihine kadar hayvan satılabilecek.
5199 Sayılı Kanun Maddeleri. MADDE 1. — Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.
Hayvanların bir mal ya da eşya olarak görülmesinden dolayı " mal varlığı aleyhine işlenen suçlara" konu olmaktadırlar. Hayvanlara eziyet Kabahatler kanununda yer alıyor. Hayvanlara eziyet edenler mahkemede yargılanamazlar. Sadece para cezası kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri