Aracın Ruhsatı Aynı zamanda araç sizin adınıza kayıtlı olmalıdır. Fakat başka birinin üzerine kayıtlı bir aracı yurt dışına götürmek istiyorsanız süreç daha farklı işler. Araç sahibi yanınızdaysa sorun yaratmayacaktır. Fakat aracın sahibi yanınızda değilse vekaletname göstermeniz gerekir.
Araç Ruhsatı
Yurt dışına çıkaracağınız aracın sizin adınıza kayıtlı olması gerekiyor. Başkasına ait bir otomobille yurt dışına çıkıyorsanız ya araç sahibinin yanınızda olması ya da araç sahibinden noter onaylı vekaletname almanız gerekiyor.
Yurt içinde kullanmak için kiraladığınız araçla yurt dışına çıkamazsınız. Eğer kiralık aracınızı yurt dışına gitmek için kullanacaksanız araç kiralarken firmaya bu talebinizi belirtmelisiniz. Firma talebinizi koşullara göre değerlendirip uygun olması durumunda sizin adınıza ekstra bir belge çıkarır.
Özel aracınızla yurt dışına çıkmak için pasaport, Schengen vizesi, aracın ruhsatı, yeşil kart sigortası, seyahat sigortası poliçesi gibi belgeleriniz de hazır olmalı. Ayrıca pasaport bitiş süreci vize bitiş süresinden önce sonlanıyorsa seyahatinizi planlamadan pasaport yenileme işleminizi yapmalısınız.
İlgili 42 soru bulundu
Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.
Türkiye'den çıkış yapmak için sınır kapısına gelen araçlar gümrük araç tescil bölümünde işlemleri sırasında trafik cezası varsa, gümrükteki veznelere ödeme yapmadan yurtdışına çıkamayacak.
Geçici sürücü belgesi, ehliyetin hazırlanma sürecinde sürücüye verilen ve ehliyet görevi gören belgedir. Geçici sürücü belgesiyle şehir dışına ya da yurt dışına çıkılabilir.
Yurt Dışına Çıkmak İçin İlk Adım: Pasaport Çıkartmak
Pasaport çıkarmadan gidebileceğiniz 3 ülke ise: Kıbrıs, Ukrayna ve Gürcistan. Bu ülkelere gitmek için nüfus cüzdanınızın olması yeterli. Dikkat: Ehliyet ile gidemezsiniz! Gürcistan'a gidecekler Batum Gezi Rehberimize göz atmayı unutmasın.
2011 ya da 2012'den sonra bu kural değişti artık kredisi olan araçta çok rahatça yurtdışına çıkıyor ekstra belge almadan.
Yurtdışı çıkış harcı ücretlerinde her yıl değişiklikler yapılmaktadır. 2018 ve 2019 yılı için 15 TL olan yurtdışı çıkış harcı, 2020 ve 2021'de 50 TL, 2022'de 150 TL ve 2023'te de 150 TL olarak belirlenmiştir.
Cevap: Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olması gerekir. Ancak, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını da getirebilirler.
Türkiye'ye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirerek taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde, taşıtın bir gümrük idaresine teslim edilmesi gerekmektedir. Bulunduğunuz yere en yakın gümrük idaresine taşıtınızı teslim ederek, yurtdışına taşıtsız çıkış yapabilirsiniz.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
10. Yabancı Taşıtlar Kimler Tarafından Kullanılabilir? ❖ Yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamayan anne, baba, eş ve çocukları yabancı plakalı taşıtları kullanamaz. araçları trafikten men edilerek gerekli işlemlerin yapılması için gümrüğe teslim edilecektir.
Pasaport kontrolünde polis neye bakar? Pasaport kontrolünde polis ilk olarak pasaportunuzun ya da vizenizin sahte olup olmadığına bakar. Daha sonra sistemlerden kimlik bilgilerinizin sorgulamasını yapar. Gerek gördüğünde size direkt sorular sorar ya da otel, uçak bileti gibi rezervasyon evraklarınızı isteyebilir.
Pasaport Çeşitleri
Tur, Tatil, İş veya herhangi bir amaçla kara, hava, deniz veya demiryolu araçlarından biriyle yurt dışına seyahat etmek istediğinizde hem Türkiye'den çıkışta hem de karşı ülkeye vardığınızda o ülkeye giriş yapabilmek için mutlaka yanınızda geçerli bir Pasaport bulundurmanız gerekir.
Delici kesici aletler, makas, jilet, bıçak, silah, çekiç, matkap, saç maşası, 100 ml'yi aşan sıvılar, yanıcı herhangi bir madde, patlayıcı madde, tornavida, saç kurutma makinesi, vb. malzemeler uçuş güvenliğini tehlikeye atacağı için kesinlikle el bagajında taşınamaz.
Kayıt olduğunuz kurs tarafından hazırlanarak ehliyet sertifikası size teslim edilecek. Fakat bu sertifikanın ehliyet yerine geçmediğini belirtmemiz gerekiyor. Bu yüzden ehliyet sertifikası ile herhangi bir sebeple trafiğe çıkmanız mümkün değil ve ağır cezalara tabi.
Ehliyetlerimiz 6 ay boyunca yurt dışında geçerli. Eğer 6 ay'dan daha uzun bir süre yurt dışında kalacaksak, ya Türkiye'ye giriş çıkış yapıyoruz ya da bulunduğumuz ülkenin ehliyeti ile ehliyetimizi değiştiriyoruz.
Türk ehliyeti, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli değildir. Ancak, AB üyesi ülkeler, Türk ehliyetini belirli bir süre için tanıyabilirler. Genellikle, AB ülkeleri Türk ehliyetini 6 ay boyunca tanır. Bazı ülkelerde ise, Türk ehliyeti sadece turistik amaçlı kısa süreli araç kullanımı için tanınabilir.
Kanundaki tanımına göre, "Devlet kurumlarına, il özel idareleri ve belediyelere vergi, resim, harç, ceza ve faizleri"ni ödemeyen ve borcu belli bir miktarı aşanların pasaportuna havaalanlarında el konulacak.
Yabancılar Yasasına göre ise bir yabancının devlete mali yükümlülük veya para cezası borcunun bulunduğu hallerde yurtdışına çıkış izni verilmeyebilir. Yükümlü- lüklerin yerine getirileceğine dair taahhütte bulunulması veya teminat gösterilmesi hallerinde çıkış izni verilebilir.
Üzerinde herhangi bir trafik cezası olan araçlara randevu verilmiyor. Dolayısıyla araç muayeneye gidemiyor. Bu nedenle aracınızın üzerinde trafik cezası borcu olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet'in “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” hizmetini kullanmanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri