Eğer aracınızda ruhsat yoksa size trafik cezası yazılması çok yüksek ihtimaldir. Bu durumla karşılaştığınızda kısa süre içerisinde cezanızı ödemeniz gerekmektedir. Ceza ödeme işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfası üzerinden yapılabildiği gibi farklı kanallar aracılığı ile de ödenebilir.
2020 yılında ruhsatı yanında bulundurmama cezası 112 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz ruhsatı yanında bulundurmama cezasını 84 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
Araç ruhsatı kısa ve uzun tüm yolculuklarda araç sahibinin yanında bulunmalıdır. Araç sürücüsü trafik kontrollerinde istenen ehliyet ve ruhsat belgelerini sunmakla yükümlüdür. Araç ruhsatı olmadan trafiğe çıkılması halinde sürücüye ceza yazılır. Ruhsatsız araç kullanılması durumunda ise kesilen ceza 370 TL'dir.
Ruhsat bulundurmak kanun kapsamında zorunludur. Bunun temel sebebi ilgili araç ve sahibine dair sağlama işleminin en kolay biçimde yapılabileceği belge olmasıdır. Araçta ruhsat bulunmuyor ise belirli bir cezai işlem ile de karşı karşıya kalınabilmektedir.
Ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma Türk ceza hukukukuna göre suç teşkil eden bir eylemdir. 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu uyarınca ruhsatsız silah taşıma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Kanuna göre, Ruhsatsız silah taşıma, bulundurma, satın alma eylemleri için kişi hakkında verilecek ruhsatsız silah cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Ruhsatsız Araç Kullanmanın Ceza Sistemi
– İlk kez ruhsatsız araç kullanmak için 725 TL para cezası verilir. – İkinci kez ruhsatsız araç kullanmak için 1.450 TL para cezası verilir. – Üçüncü kez ruhsatsız araç kullanmak için 2.900 TL para cezası verilir ve araç trafikten men edilir.
Eğer aracınızda ruhsat yoksa size trafik cezası yazılması çok yüksek ihtimaldir. Bu durumla karşılaştığınızda kısa süre içerisinde cezanızı ödemeniz gerekmektedir. Ceza ödeme işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfası üzerinden yapılabildiği gibi farklı kanallar aracılığı ile de ödenebilir.
Ruhsat Kaybetme Cezası Ne Kadardır? Ruhsatsız araç kullanmanın cezası 2023 yılı itibariyle 370 TL'dir.
Ruhsat seri no sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Ruhsat seri no öğrenme e-Devlet sistemi üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre girişi ile gerçekleştirilmektedir. Söz konusu hizmet ile Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sisteminde kayıtlı olan tescilli araçlar sorgulanabilmektedir.
Araç Ruhsatı Olmadan Trafiğe Çıkılırsa Ne Olur? Trafik Kanununa göre herhangi bir trafik kontrolü sırasında sürücü istenen araç ruhsatını yetkiliye sunmakla yükümlü. Bu nedenle her aracın ruhsatının çıkarılması ve ruhsatın her zaman sürücünün yanında olması gerekir. Ruhsatı ibraz edemeyen sürücülere ceza yazılır.
Ancak tüm dünya genelinde araç yapımına dair belirlenmiş standartlar vardır ve bunlar yerine getirilmediği takdirde aracın trafiğe çıkması mümkün değildir. Tescil onayı almayan el yapımı araçlar, sadece trafiğe kapalı alanlarda kullanılabilir.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
2023 Kayıp Ruhsat Çıkarma ve Yenileme Harç Ücretleri
Yeni ruhsat çıkarmak adına motorlu araç tescil belgesi için 2022 yılında ödenen ücret 250 Türk lirasıydı. Yeniden değerleme oranı olan yüzde 122,9 zam değeri hesaba katıldığında 2023 yılı için ödenecek motorlu araç tescil belgesi bedeli 557 Türk lirası olacaktır.
Ruhsat fotokopisi ile hiç bir işlem yapılamaz. Kimlik bilgilerinizi de yollamayın tabiki de ikisi ile kopyalama yöntemi ile işlem yapılabilinir.
2020 Kayıp Ruhsat Çıkarma Harç Ücreti
Araç ruhsatı çıkarma ve yenileme ücreti 2020 yılında; Noter evrak bedeli : 148,50 TL. Noter ücreti : 54 TL. Belge baskı ücreti : 22 TL olarak toplam 224 TL olarak belirlenmiştir.
En kısa süre içinde durumu emniyet birimlerine iletilmesi gerekiyor. Araç ruhsat kayıp dilekçe örneğini emniyet güçlerinden isteyebilirsiniz. Size en yakın mahalle karakolu, ilçe emniyet veya il emniyet birimlerine yapılacak olan bu bilgilendirme, ruhsatınızın kötü amaçlar için kullanılmasının önüne geçer.
İmar Kanunu'nun 21. maddesine göre; bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için (istisnalar dışında) belediye veya il özel idarelerinden yapı ruhsatı alınması mecburidir. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır.
Araç Ruhsat Yenileme Ücreti
Ruhsat yenileme ücreti, hangi işlemi ne için yaptırdığınıza göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle sadece ruhsat yenileme ücreti için notere 557 TL ödemeniz gerekir. Egzoz muayenesi ücreti, 180 TL olarak belirlenmiştir. Genel muayene ücreti ise 1130,40 TL'dir.
Aracın özelliklerini, muayene bilgilerini ve kime ait olduğunu gösteren belgeye araç ruhsatı denir. En basit ifadesiyle aracın kimliğidir. Herhangi bir trafik birimi kontrolü sırasında, ehliyet ile beraber istenmesi muhtemeldir.
araba alımı sırasında 2 kişi birlikte para veriyorlar. bu durumda araba ikisinin üzerine yapılabilir mi? yani arabayı müşterek almak mümkün olabiliyor mu? Evet 1/2 hisseli olarak tescil yapılabilir.
Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir.
İlk olarak görevliler araç ruhsatı ile satıcı ve alıcının kimliklerini talep eder. Eğer vekil varsa vekaletnamenin sunulması gerekir. Daha sonra görevliler kimlik bilgilerini kontrol eder ve diğer belgeleri ister. Herhangi bir belgenin yanlış ya da eksik olması durumunda satış gerçekleşmez.
Aracın, kiralayan şahıs dışındaki kişi/kişilerce kullanılabilmesi ilave sürücü/sürücülere ait sürücü belgesi bilgilerinin kira sözleşmesinin üzerinde gösterilmesi ve ek sürücü bedeli ödenmesi ile mümkündür.
Başkasının Arabasını Kullanmak Cezası
Cezası bulunmayan bu durumun aracın trafik kazasına karışması durumunda yükümlülükleri bulunmaktadır. Kazaya sebebiyet veren sürücünün cezai yaptırımları ve tazminat yükümlülükleri bulunmaktadır. Sürücünün yanı sıra araç sahibi de sürücü kadar sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri