Nahl Suresi, 102. ayet: De ki: "İman edenleri sağlamlaştırmak, Müslümanlara bir müjde ve hidayet olmak üzere, onu (Kur'an'ı) hak olarak Rabbinden Ruhu'l-Kudüs indirmiştir."
Bundan dolayı Rûhulkudüs adı Hz. Îsâ'ya da izâfe edilmektedir. Cebrâil ilâhî kelâmı doğruluğunda şüphe edilmeyecek şekilde Hz. Peygamber'e aktaran bir melek olduğundan şairler onu rûh-ı kudsî yanında Cibrîl-i emîn, Rûhu'l-emîn, Cibrîl-i rûh gibi isimleriyle de anarlar.
izni ile Kur'an'ı senin kalbine indirmiştir" (Bakara, 2/97) ayetinde ise Cebrail (a.s.) tarafından Hz. Peygamber(s.a.s)'in kalbine inzal edildiği belirtilir. Bu iki ayetten hareketle "Ruhu'l-Kudüs"ün Cebrail (a.s.)'i ifade ettiğini söyleyebiliriz.
İslâm'da. Kur'an'da ve hadislerde de geçen Ruhu'l-Kudüs ifadesinin Kutsal Ruh olduğu iddia edilir. (Kudüs kelimesi "kutsal" demektir.) Bununla birlikte Kur'an'ın modern çevirilerinde Ruhu'l-Kudüs Cebrail anlamında kullanılır.
"Kudüs" kelimesinin aslı ise, "kuds"dür ve mukaddes, mübârek, her türlü fenalıktan arınma demektir. Bu iki kelimenin birleşmesinden meydana gelen "ruhul-kudüs", herhangi bir şaibe ile lekelenme ihtimali olmayan, mukaddes ve temiz ruh, vahiy meleği, Cebrâil demektir (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'ân Dili, V, 3125).
İlgili 38 soru bulundu
Nahl Suresi, 102. ayet: De ki: "İman edenleri sağlamlaştırmak, Müslümanlara bir müjde ve hidayet olmak üzere, onu (Kur'an'ı) hak olarak Rabbinden Ruhu'l-Kudüs indirmiştir."
Tefsir (Kur'an Yolu)
Müfessirlerin çoğunluğuna göre 4. âyetteki “ruh”tan maksat Cebrâil'dir (krş. Şuarâ 26/193-194). Cebrâil meleklerden biri olmakla birlikte makamının yüksekliğini ve şanının yüceliğini göstermek üzere ayrıca zikredilmiştir.
Vaftiz genel olarak "Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla" şeklindeki Teslisçi formül ile birlikte anılır. Teslisçiler bu formülü vaftizin resmi bir başlangıç olduğu Hristiyan inancının iman esası olarak kabul ederler.
Ruhu'l-Kuds/İbn Arabi'nin Feyz Aldığı Sufiler/Nefis Muhasebesinde Kutsal Ruh Risalesi (Muhyiddin İbn Arabi) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Rûh kelimesiyle “dürüstlüğüne güvenilen” anlamındaki emînden oluşan er-rûhu'l-emîn terkibi ilâhî vahyi peygamberlere ulaştırmakla görevlendirilen Cebrâil'i ifade eder (Lisânü'l-ʿArab, “rvḥ” md.
Cebrâil'in Muhammed'e çoğunlukla Dıhye-i Kelbî sûretinde geldiği anlatılır. "De ki: Cebrail'e kim düşman olabilir? Kendinden öncekileri onaylayan, doğru yolu gösteren ve inananlar için müjdeci olan bu Kur'an'ı senin kalbine o, Allah'ın izni ile indirmiştir.” (Bakara 2/97).
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
Cebrâil, Kur'ân'da farklı isimlerle zikredilen dört büyük melekten biridir. Allah ile Peygamberler arasında gerçekleşen iletişimde vahyi peygamberlere ulaştırmakla görevli melektir.
Cebrail'in (as) aslî görevi Allah'ın mahlûkatını temâşâ ile Allah'ın azametini ve kudretini mahlûkat üzerinde mütalâa etmek, Allah'ı doğrudan zikretmek ve bütün haşmetiyle Allah'a secde etmektir. 9 Bu görevi eksiksiz devam etmektedir.
İshak, Yakup, Yusuf peygamberlerin ve Sâre'nin de kabirleri Kudüs'te bu- lunmaktadır. Hz.
İsra, Arapçada gece yolculuğuna verilen isimdir. Muhammed'in geceleyin Mescid-i Haram'dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülmesini ifade eder. Birlikte İsra ve Miraç olarak anılır.
Kutsal Ruh vasıtasıyla Bâkire Meryem'den bedenleşti ve böylece insan haline geldi. Allah'ın oğlunun annesi Meryem, Baba'nın tercihli kızı ve Kutsal Ruh'un mabedi idi.
Kudüs, Yahudiler için en kutsal şehirdir çünkü Tevrat'a göre İsrail Kralı Davud, milattan önce Kudüs'ü Birleşik İsrail Krallığı'nın başkenti olarak inşa etti ve oğlu Kral Süleyman, ilk tapınağı şehrin içinde kurdu.
Kutsal Ruh, Hristiyanlık'ta Üçlü Birlik (teslis) inancına göre Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. Baba ve Oğul ile birlikte Tanrı'nın ruhu olduğuna inanılır. İbranice'de Kutsal Ruh'u anlatan kelime, “Ruakh” olarak geçer ve enerji, nefes, rüzgar anlamına gelir.
İsa'nın M.S. 33 yılında vefatından sonra M.S. 35 ile 45 yılları arasında havari Peter, Barnabas ve Pavlos Antakya'ya gelerek Hristiyanlığı ilk kez burada evrensel bir din haline getirdiler. Havarilerin Hz.İsa'nın öğretisini anlatmalarının sonucunda ilk kez burada Putperestlikten Hristiyanlığa geçen bir topluluk oluştu.
Teslis inancına göre baba- tanrı, oğul- Hz. İsa ve kutsal ruh- Cebrail olarak bilinmektedir. Dinimizde ise Hz. İsa, Hristiyanlar için gönderilen bir elçi olarak ifade edilebilir.
Allah, üçün üçüncüsüdür diyenler “Tek ilah'dan başka hiçbir ilah yoktur” gerçeğini inkâr edenlerdir. Eğer onlar “Allah üç ilah'dan biridir” söyleminden vazgeçmezlerse, o inkâr edenlerin başlarına Allah'dan acıklı bir azap gelecek.
O gece, Cibril ve her işin görevli melekleri, Rab'lerinin fermanı ile habire inerler. Vahyi göndermeyi takdir ettiğimiz gecede meleklerimiz yeryüzüne iner. Emrimizi elçimize ulaştırırlar. Görevlerini tamamlayarak dönerler.
Kur'an'da geçen ruh kavramı ise “melek” yahut “vahiy” anlamında kullanılmıştır. Hadislerde ruhun kuş olarak tasvir edilmesi ruh inancının Câhiliye Arapları'ndan intikal ettiği düşüncesini hatırlatır.
Kadir Suresi okuyan kişiler Allah'tan bereket, bolluk ve sağlık dileyebilirler. Sürekli olarak bu duayı okuyan kişilerin rızıkları bollaşır ve hastalıkları iyileşir. Kadir Suresi fakirler için zenginlik demektir. Bu sure hastalığı, kötülüğü ve günahı uzaklaştırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri