Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
içe doğmuş, birinin içine doğmuş, esinlenmiş. "mülhem olmak" (esinlenmek) şeklinde de kullanılabiliyor. ""“deha”sı kendinden mülhem iktisat profesörü bilsay kuruç'a verdi. karısının teyze oğlu olduğu için.
Arapça lhm kökünden gelen mulham ملهم "ilham edilmiş" sözcüğünden alıntıdır.
mülhem / مُلْهَمْ
Kalbe doğmuş. Allahın, ilham ile kalbe bildirdiği.
mülhem - Nişanyan Sözlük. Arapça lhm kökünden gelen mulham ملهم “ilham olunan, kalbe düşen” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Mülhem TDK göre de içe doğmuş, esinlenmiş ve birinin içine doğmuş anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinir.
Arapça'dan gelen ve İslami bir terim olan mutmain, tatmin olmuş, doyuma ulaşmış, gönülden inanmış gibi anlamlara gelmektedir. Rad suresinin 28 inci ayeti kerimesine göre insanın kalbi ancak Allah'ı zikretmekle mutmain olur, tatmin olur , doyuma ulaşır.
Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı. Zaten bu ismi bu yüzden almışlardı.
mülzem / مُلْزَمْ
Susturulmuş, ilzam ve iskât olunmuş, sükuta mecbur olmuş. Lüzumlu görülmüş.
müsmir / مثمر / مُثْمِرْ
Hayır veren, meyve veren, faydalı netice veren.
Ancak bilmeyenler için Türk Dil Kurumu açısından Mahsun kelimesi, 'üzgün' anlamı ile karşılık buluyor. Herhangi bir durum karşısında çaresiz kalan ve bu çerçeve içerisinde üzgün olan kişiler adına söylenen bir kelimedir.
Tanınmış iman etmiş, İslam dinine inanmış, Müslüman kadın.
Putların önünde secde eden kişiler müşrik ve mülhid denir.
Dilimize Arapçadan geçen mülazım kelimesi, mülazemet sözcüğünden türetilmiştir. Mülazemet, bir yerde durmak, devamlılık sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Bir yerde uzun bir süre çalışan kişilere ise mülazım denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Günümüzde çok kullanılmayan ancak merak eden kelimeler içerisinde müsellem sözcüğü gelmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit bu kelimenin anlamı, 'İnkar edilemeyen ya da karşı çıkılamayan ve söz götürmez' şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün.
Müsellim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tarih Osmanlı Devleti'nde eyalet ve sancakta yönetimi elinde bulunduran kişi.
Müseylime, İslam'a göre sahte peygamber olarak tanımlanır ve bazı Müslüman kaynaklarda "büyük yalancı" manasına gelen el-Kezzâb (اَلْكَذَّابُ) adıyla anılır. Müseylime'nin Yemame Savaşı'nda Vahşi bin Harb tarafından öldürülme sahnesi.
İstiğna zengin olmak ve tamah etmemek manasına gelirken, müstağni de elindekilerle yetinmesini bilen, daha fazlasını istemeyen, tok gözlü kimse demektir. Çevresindeki olaylara karşı kayıtsız olan, ilgisiz insanlar da müstağni olarak nitelendirilir.
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Nefs-i mutmainne, hiçbir şüphesi kalmamış ve tamamen tatmin olan nefis mertebesi olarak bilinmektedir. Nefs-i mutmainne ardından nefs-i razıyye mertebesine geçilmektedir. Burada nefsin razı ve memnun olduğu bilinmektedir. Bu mertebedeki kişinin nefsi Allah tarafından gelmiş ve geçmiş olan her şeye razı olmuştur.
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz.
Tahayyüz eden, yer tutan. İtibarlı, mühim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri