RULMAN TEKNİĞİ Sandalyelere oturan öğrencilere ,öğretilmek istenen hedef ya da konu verilir. Öğrenciler konuyu sadece karşısındaki arkadaşıyla tartışır. Belli bir süre verilir , bu süre dolunca içteki ya da dıştaki öğrencilerden herhangi bir grup saat yönünde bir sandalye kayar.
Rulman adı verilen öğretim tekniğinde öğrenciler bir çemberi andıracak şekilde dizilmektedirler. Çemberin ortasına farklı öğrenciler tarafından başka bir çember daha çizilerek ortada bulunan öğrencilerin yüzleri dış tarafta bulunan öğrencilere dönük olmaktadır.
Top taşıma tekniği (rulman), birçok ders ve konu için uygulanabilir. Özellikle sosyal bilgiler, dil ve anlatım, fen bilimleri ve matematik gibi derslerde etkili bir şekilde kullanılabilir. Ancak, öğretmenler diğer derslerde de konuya uygun şekilde adapte ederek bu teknikten faydalanabilirler.
Arkası yarın tekniğinde öğretmen bir hikâye okurken, okuturken veya bir film izletirken daha önceden belirlediği bir noktada hikâyeyi durdurur.
İlgili 15 soru bulundu
Kartopu tekniği bir tartışma biçimidir. Katılan kişilerin (genellikle sınıf ortamlarında öğrenciler ile yapılır) kendi görüşlerini belirttikleri ve diğer katılan kişilerle tartışabildikleri aynı zamanda görüşlerini kıyaslayabildikleri etkili bir etkinlik olarak bilinmektedir.
Kum Saati:
İlk önce tahtaya boş kum saati çizilir ve öğrenilecek konu kum saatinin ortasına yazılır. Öğrenilecek konu ile ilgili ön bilgiler kum saatinin üst kısmına yazılır ve konu işlenir. Konu işlendikten sonra, öğrenme malzemesinin ana temaları kum saatinin alt bölümüne yazılır ve kum saati açıklanır.
Kartopu örneklemesinde araştırmacı ilk olarak araştırdığı konu ile ilgili olarak "en fazla bilgiye sahip olduğunu düşündüğü" veya "görüşmeye kiminle başlaması gerektiğini" kendisine sorar. Çünkü araştırmacı ilk katılandan başlamak üzere görüştüğü kişilerden diğer katılımcılara ulaşmaya çalışır.
Vızıltı gruplarında önemli olan belli bir öğrencinin belirli bir süre bir konu üzerinde tartışması ve sonunda varılan kararların açıklanmasıdır. Bu tür grup tartışması 4-36 dakika arasında sürebileceği için Vızıltı gruplarına "kısa süreli tartışma grupları" da denilmektedir.
Rulman, birbirlerine zıt yönlerde dönen iki halka ( bilezik) içerisinde bulunan bilya veya makaralar aracılığıyla, en az sürtünme oluşturan, buna paralel olarak hareketin en az güç harcanarak iletilmesini sağlayan, boyutlarına göre farklı yükler taşıyan makine parçalarıdır.
Geniş bir grup insanın çember oluşturarak bir konuyu ya da sorunu bir lider öncülüğünde değerlendirmesine tartışmasına çember tekniği denmektedir. Bu tekniğin seçilmesi farklı alan ve düzeydeki kazanımları insanlara sağlamaktadır.
Hızlı tur tekniğinde ise öğrencilere bir konu veya soru verilir. Öğrenciler, söyleyecekleri şeyleri düşünürler ve sırayla konuşmaya başlarlar. Her öğrenciye konuşma fırsatı veren bu teknik, utangaç öğrencilerin de kendilerine güvenmelerini sağlar.
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Öğrencilerin tartışma ve grupla çalışma becerilerinin geliştirilmesi için kullanılır. Bu tekniği uygularken sınıfın uygun bir yerine bir çember çizilir.
Öğrenciler, öğretmenin konuyla ilgili aktardığı metin ya da sorularla ilgili fikirlerini yansıtan kartı seçer. Kartı sıralarının üzerine koyarak ya da havaya kaldırarak fikirlerini duyurur. Böylece her öğrencinin konu hakkında görüşü alınmış olur.
1.4.2.4.Amaçlı (Kasti) Örnekleme Yöntemi:
Amaçlı, örnekleme yönteminde, örnekleme dahil edilecek birimleri, araştırmacı önceki bilgi, deneyim ve gözlemlerinden hareketle araştırmacının amacına uygun olarak kendi yargısıyla belirler.
Kota örnekleme: Kota örneklemede, bu örnekleme tekniğinde üyelerin seçimi önceden belirlenmiş bir standarda göre yapılır. Bu durumda, belirli niteliklere dayalı bir örneklem oluşturulduğundan, oluşturulan örneklem, toplam popülasyonda bulunan aynı niteliklere sahip olacaktır. Örnek toplamanın hızlı bir yöntemidir.
İşlenen konunun ana kavram ya da düşünceleri çıkartılır. Çıkarılan maddeler tombala kağıtlarında dağınık olarak yazılır ya da bazı kutular boş bırakılır. Hazırlanan kartlar öğrencilere dağıtılır. Öğretmen konuyu anlatırken öğrenciler bahsedilen kavram ya da düşüncelerin üstünü kapatır.
Öğretim Teknikleri. Nesi Var ? Ne Yapardınız? Tüm derslerde daha çok bilgi düzeyinde hedeflere ulaşmada kullanılan konuyla ilgili temel kavramların öğretilmesi ve gerekli ön bilgilerin sağlanmasında kullanılan yöntem/tekniktir.
- Belirlenen konu yada problemle ilgili bütün öğrenciler araştırma yapıp, malzeme toplarlar. Daha sonra grupların; avukat, tanık, jüri üyesi, araştırmacı rolündeki üyeleri bir araya gelerek konuyla ilgili buldukları malzemeleri tartışıp hazırlık yaparlar.
Bir başkan, sekreter ve genellikle 10-15 öğrencinin katıldığı, çember şeklinde oturarak lider yönetiminde kendilerine sorulan soruları cevapladıkları bir tartışma tekniğidir.
Leonardo'nun geliştirdiği bu teknikte iç içe oluşturulmuş dönen bilyelerin her yöne serbestçe dönebilirken; her bilyenin sadece kendi ekseni etrafında dönmesi nedeniyle rulmana benzediğinden bu adı almaktadır. Top taşıma tekniği olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri