TUS kapsamında branşlar arası zorluk dereceleri incelendiğinde, birinci dönemin güçlük düzeyi en yüksek (en zor) testi olarak Temel Tıp Bilimlerinden “anatomi”; Klinik Tıp Bilimlerinden ise “dahiliye” ve “pediatri” karşımıza çıkıyor.
TUS bölümleri içerisinde puanı en yüksek olanların sıralaması; Plastik Cerrahi, Cildiye, Göz Hastalıkları, Tıbbi Genetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'dur. Yüksek puana sahip diğer bölümler; KBB 67,94. Nükleer Tıp 67,55.
Dr. Onat Güner, 21 Mart 2021 tarihinde yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (2021-TUS 1. Dönem), Temel Tıp Bilimlerinde 81,45 puan ve Klinik Tıp Bilimlerde 80,77 puan ile TUS tarihinin en yüksek puanını alarak her iki puan dalında da birinci oldu. Fakültemiz Dekan Vekili Prof.
TUS da herkesin bildiği gibi Türkiye'nin bilinen en zor sınavlarından biridir. İçerdiği konu başlıklarının çok olması ve konuların da kapsamlı olması TUS'u zor kılan sebeplerden sadece birkaçı, ayrıca sınava giren adayların hepsinin belli bir donanım da olması da yarışı zor kılıyor.
Princeton Üniversitesi Akademik Çalışma gurubu tarafından yapılan araştırmaya göre 61 ülkede yapılan toplam 700'e aşkın sınav arasından Tıpta Uzmanlık Sınavı(TUS) Dünyanın en zor 2.sınavı seçildi. Araştırmacılar her sınava katılan 7 katılımcının çalışma düzenlerini ve sonuçta aldıkları başarı sıralamalarını inceledi.
İlgili 37 soru bulundu
2022'de sınava başvuran her 100 adaydan 93'ü sınava girerken, bu yıl katılım 85'e düştü. Üniversitelerdeki kontenjanlarda ise az da olsa artış var. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, üniversitesi sınavında 100 bin 271 adayın sıfır çektiğini açıkladı.
Eğer TUS sınavını kazanamazsanız veya girmemeyi tercih ederseniz unvanınız pratisyen hekim olur. Bir pratisyen hekim Türkiye'de neler yapabilir, bunu araştırın. 4- Gideceğiniz okulun bir hastanesi olup olmadığını, yoksa da anlaşmalı olduğu yerleri öğrenin.
Mensa. Dünyanın en zor sınavları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri Mensa. Katılım için herhangi bir yaş sınırı bulunmayan bu sınavı başarıyla tamamlayanlar dünyanın en eski ve en büyük IQ topluluklarından olan Mensa'nın bir parçası haline gelebiliyorlar.
Tusu kazanamazsan da çalışabileceğin bir sürü yer var.Devlet hastaneleri,sağlık ocakları,Özel poliklinik ve hastaneler,sigorta ve ilaç şirketleri. Şuan için ülkede işsizlik sorununun olmadığı bir kaç meslek dalından biridir.Okulu bitirdiğin zman çalışmak istiyorsan ik doktor taynlerinde ataman yapılır.
TUS'a bir yılda iki kez girilebilir, toplamda ise kaç kez girilebileceği ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.
Her zaman olduğu gibi bu yıl da ilk 100'e giren adayların hangi branşları tercih ettiği merak konusuydu. 2021 TOBB ETÜ Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. Berk Kaan AKTAŞ 83,3 Temel ve Klinik Bilimler puanı ile 2022 1. Dönem TUS birincisi oldu.
Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) 74.199 klinik puanıyla birinci olan Dr. Mehmet Giray Ersöz tercihini İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalık Bölümü'nden yana kullandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Dr. Ersöz, kararında, hastanenin vaka sayısının fazlalığının etken olduğunu söyledi.
Çünkü eğer doktor adayları bu sınavı kazanamazsa hem alan seçimi yapamaz, hem de uzman doktor olamaz. TUS'u kazanmazsanız az önce dediğim gibi uzman doktor olamazsınız. Alan seçimi yapamazsınız ve alansız bir pretisyen doktor olarak ya bir hastanenin acil kısmında ya da bir köyün sağlık ocağında görev yaparsınız.
Doktor rütbelerinde en düşük kademe pratisyen hekim, en yüksek rütbe ise ordinaryüstür.
Tıp fakültesi okumak isteyen öğrenciler AYT sınavında özellikle Fen Bilimleri ve Matematik alanına ağırlık vermesi gerekir. AYT sınavında ortalama Matematik ve Geometri derslerinden 38 net yapılması gerekirken Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinden en az 35 net yapılması gerekir.
Ayda ortalama olarak ailesine maliyeti en az 5 bin lira. Bu para barınma, yeme içme, giyme ve kırtasiyeye gidiyor. Özellikle tıp fakültesi öğrencilerinin kitapları çok pahalı. Yine de düşük maliyetten bir hesapla bir öğrencinin 6 yıllık maliyeti en az 240 bin lirayı buluyor.
Yeni tıp fakültesini bitirenler için süreç nasıl işleyecek? Tıp fakültesini bitiren tabiplerin diplomaları ilgili fakülte dekanlıkları tarafından 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı'na gönderilir. Sağlık Bakanlığı diplomaların kendisine gelmesinden sonra iki ay içinde tabibin atamasını yapmak zorundadır.
Tıp alanında en yüksek maaşı cerrahlar alırlar. 2023 verilerine göre en düşük cerrah maaşı yaklaşık 18.850 TL'dir. Cerrah maaşları özel sektörde 80.000 TL'ye ve ek ödeneklerle gerçekleşebilir.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ya da Tıpta Uzmanlık Sınavı (kısaca TUS), Türkiye'de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. Sınava ayrıca veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültelerinden mezun olanlar da başvurabilir.
Finlandiya için vazgeçilmez bir merak dürtüsüdür. 2- İlkokul yıllarında bile akıl almaz derecede zor konular ile çocuklarımız boğuşur. Onlarda ise genel çizgiler ile konular öğretilir. 3- Sınavlar daha 1. sınıfta başlarken bizde, Finlandiya için 16 yaşına kadar sınav uygulaması yoktur.
abd'deki bir üniversite dünyada yapılan sınavları zorluklarına göre karşılaştırmış, abd hakimlik sınavını dünyanın en zor, türkiye tıpta uzmanlık sınavını ise dünyanın 2. en zor sınavı olarak belirlemiş.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Tus sınavı dünyanın zor sınavlarından birisi. Tam puan almayı bırak tam puana yaklaşan olmuyor hiç bir sınavda. Sınavda 8 bin kontenjanın içinde iyi bölüm, kötü bölüm, iyi şehir kötü şehir etmenleri var. Tusa ilk girişte kazanmak zaten çok çok zordur.
TUS, ABD'nin yargıçlık sınavından sonra dünyanın en zor 2. sınavı olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri