EOM kesin tedavisi yapılabilen bir hastalıktır. Çocukların önemli bir kısmında hastalık kendiliğinden dahi düzelebilir. Bir ay içinde düzelme görülmemesi durumunda ilaç tedavileri denebilir. İnatçı durumlarda ise cerrahi olarak kesin tedavisi yapılabilir.
Akut orta kulak iltihabının iyileşmesinden sonra orta kulakta sağlam kulak zarı arkasında sıvı kalabilir. Sıvının %52'si dört hafta içinde ve %80'i sekiz hafta içinde kaybolur.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir.
Orta kulak yapıları ve kulak zarı zarar görmeye başlar. 2. Kişideki işitme azlığı sosyal ve entelektüel gelişimi bozabilir. 3. Kulak zarında incelmeler, orta kulağa doğru çökmeler veya yırtıklar, delinmeler görülebilir.
Söz konusu sıvının iltihabi bir sıvı olduğu ortaya koyulduğu için üzerinde uzlaşma olan tedavi antibiyotik tedavisidir. Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır.
İlgili 18 soru bulundu
Genellikle 1-2 hafta içinde tamamen iyileşir. Bazı durumlarda ağrılı durum geçer, ancak orta kulakta sıvı iltihap birikimi devam edebilir. Sık tekrarlayan orta kulak iltihaplanması (senede 5-6 kez veya daha sık) olan çocuklarda, her atak sonrası kulak normale dönüyor da olsa kulak tüpü takılması önerilir.
Bu tıkanıklık üst solunum yolu enfeksiyonu geçtikten sonra genellikle geçer. Ancak bazı hastalarda bu tıkanıklık haftalarca sürebilir.
Östaki borusu sayesinde orta kulak hava almakta ve bu sayede iç basıncı atmosfer basıncıyla eşit hale gelmektedir. Östakide fonksiyon bozukluğu olursa hem orta kulak havalanamaz hem de negatif basınç nedeniyle zarda çökme olur. Orta kulak içinde sinsice sıvı birikimi başlar.
Kulak tüpü, kulak zarında genellikle 6-12 ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüp, kulak kanalından dışarı çıkmaz; bu nedenle tüpün kulak zarından düşüp düşmediğini görmeniz mümkün değildir.
sakız çiğnemek östaki tüplerini açar ve bu da. kulaklardaki aşırı basıncı azaltır. Böylece kulaklar açılır. Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp orta.
Zira sıvının geçtiği fakat orta kulak basıncının hala vakumda olduğu durumlarda sıvı toplanması tekrarlayabilir.
Çiğ soğanın suyunu kulağınıza damlatın ve kulak pamuğu ile kulağınızı temizleyin. Birkaç defa tekrar etmeniz sonucunda iltihabın geçtiğini göreceksiniz. Elma Sirkesi: Eğer iltihabınız östaki borusuna kadar yayılmış halde ise, elma sirkesi ile gün içinde gargara yapmalısınız.
Bu sıvı, kulak zarının gerektiği gibi titremesini önler ve çocukta böylece işitme kaybı gelişir. Bu hafif şiddetteki işitme kaybından dolayı çocuğun davranışlarında birtakım değişiklikler gözlemlenir. Problem kronik bir duruma geldiği takdirde çocuğun konuşmaya başlaması ve zihinsel gelişimi gecikebilir.
İşlem uygulanmadan önce detaylı bir muayene gerçekleştirilmektedir. Muayene sonucunda net bir sonuç elde edilmekte ve buna uygun bir şekilde tedavi başlatılmaktadır. Ayrıca kulak tüpünün kulak zarına herhangi bir zararının olduğu bilinmemektedir.
Kulak tüpü ameliyatında genelde hiç ağrı olmaz. Fakat anestezi sebebiyle zaman zaman halsizlik, hassasiyet ve mide bulantısı görülebilir. Orta kulakta birikmiş sıvıdan dolayı meydana gelen işitme kaybı, ameliyat sonrası belirgin bir şekilde düzelir.
Orta kulakta sıvı toplanması, çocuklarda sık rastlanan bir durumdur ve genellikle östaki tüpünün yetersiz çalışmasına ve orta kulak iltihaplarına (otitis media) bağlıdır. Altı ay ile 6 yaş arasındaki çocukların çoğu, bir veya birkaç kere orta kulak iltihabı geçirir.
Çünkü kulak tüpleri takılmazsa yaşanan sıvı birikmesi nedeniyle duyma ve konuşma bozuklukları ortaya çıkabilir. İşitme kaybına kadar negatif problemlerle karşılaşma ihtimali açığa çıkabilir.
Kulak tüpü genellikle 2-12 ayda kendiliğinde düşer. Her kişide bu süre değişebilir. Bazen beklenen süreden önce düşebilir. Öngörülen sürede düşmemişse hekim, hastanın kulağındaki sıvının durumuna göre alınmasını söyleyebilir.
Kulakta Sıvı Birikmesi (Efüzyonlu Otit) orta kulakta sıvı oluşması veya tıbben efüzyonlu otit dediğimiz durum, çocukluk çağında sıkça görülen bir sorundur. Orta kulakta sıvı oluşması, geçirilen enfeksiyonlar neticesinde olur. Aslında, her enfeksiyon, orta kulakta ama az, ama çok sıvı bırakarak iyileşir.
Orta kulak havalı boşluğunda sıvı birikimiyle karakterize bir hastalıktır. Efüzyonlu otitis mediada çoğunluk hastada bir östaki tüpü fonksiyon bozukluğu vardır. Bu fonksiyon bozukluğu ve tıkanıklık daha çok enflamasyon sonucu , şişlik ve koyu salgı birikimi sonucu oluşur.
Östaki tüpünün bir nedenle tıkanması, açılıp kapanma fonksiyonunun bozulması meydana gelirse, orta kulak havalanması bozulur ve orta kulakta sıvı toplanmaya başlar.
"Kulak barotravması" hava basıncı farkı yüzünden orta kulakta oluşan hasarı ve buna bağlı olan semptomları tanımlamak için kullanılan bir tıbbi terimdir. Çoğu östaki borusu problemleri ciddi değildir. Bunlar genellikle kısa bir süre içinde kendiliğinden düzelir.
Sıvı birikimi sonucu östaki borusu tıkanır ve sıvı drenajı mümkün olmaz. Genellikle kendiliğinden geçer ancak geçmez ise doktor müdahalesiyle sıvının boşaltılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Östaki tüpü, normalde kapalı olsa da yutkunma, esneme ve çiğneme hareketleri ile açılabiliyor. Bu hareketler orta kulağa hava geçişini sağlarken, orta kulakta oluşan mukusu dışarı atıyor. Bu şekilde kulak zarı daha iyi şekilde titreşiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri