Boya rulosu boyama işlemlerinde fırça kadar çok iş görmektedir. Rulo boya fırçası bir kereden fazla kullanılması için boyama işlemi biter bitmez hemen temizlenmesi gerektiği belirtilmektedir. Çünkü boya işlemi bittikten sonra rulo fırça ne kadar çok bekletilirse temizlenmesi de o kadar zor olmaktadır.
Fırça ve ruloları kullanımdan sonra temizlemenin ilk kuralı, su bazlı, solvent bazlı boya veya vernik kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmektir. Kullanılan boya su bazlı ise, fırçaları ve ruloları basit musluk suyu ve sabunla hatta sadece suyla yıkayabilirsiniz.
Rulo fırçalar boya uygulamaları sonrasında hemen su ile temizlenmelidir. Fırçanın üzerinde boyanın kurumasına izin verilmemelidir. Boya uygulamalarında katlar arasında beklenirken de fırçalar temizlenerek bekletilmelidir.
Boyama etkinlikleri arasında daha uzun aralıklar için, fırçanın bir jel içinde tutulduğu özel bir saklama sistemi de kullanılabilir. Ortam sıcaklığında hava geçirmeyen plastik poşet içinde saklanan boyalı rulo birkaç güne kadar iyi durumda tutulabilir.
Fazla boyayı aldıktan sonra fırçayı sıcak su yardımıyla yıkama aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada fırça kıllarında kurumuş boya parçalarına rastlarsanız fırçayı bir süre sıcak suyun içerisinde bekletebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Kurumuş boya fırçalarının temizliğinin zor olduğu ve bunun için sentetik tinerin yetersiz kaldığı yazılmaktadır. Kurumuş boyların fırçadan arındırılması için ve "selülozik tiner boyayı çıkarır mı?” sorusuna yanıt için selülozik tiner kurumuş boya kalıntılarına önerilmektedir.
Boya fırçalarını temizlemek için kaynar derecede olmayan sıcak sudan yararlanabilirsiniz ve kururmuş fırçalarınızı sıcak su içerisinde bekletebilirsiniz. Temizleme sırasında fırçanızı avucunuzun içinde dairesel hareketlerle boyanın iyice dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz.
Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır. Bu da duvarda nahoş bir görüntüye sebebiyet verir.
Boya yaparken fırçanın ıslatılıp ıslatılmayacağı, tercih edilen boya türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hazırlanan boya su bazlı ise fırçanın ıslatılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak sentetik incelticiler ile hazırlanan çeşitlerde boya fırçası kesinlikle ıslatılmamalıdır.
Fırçalarınızı ılık suyun altında baş aşağı şekilde tutun. Dik tuttuğunuzda fırça kıllarını fırçaya yapıştığı yer zarar görebilir, bu da fırçanızın ömrünü kısaltır. Temizleyicinin üzerine sıvı sabun ya da şampuan benzeri bir temizleyici ürün uygulayın. Islak fırçanızı temizleyicinin tırtıklı yüzeyine sürterek köpürtün.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Rulo sünger fırçalar özellikle su bazlı, vernik ve akrilik boyalarla kullanılır. Hemen hemen her türlü su bazlı boya uygulamalarında kullanılabilir. Vernik ve sentetik boyalarla kullanılabilse de en çok su bazlı boyaların kullanımı için uygundur.
Her gün kullanılan taraklar ayda bir kere olmak üzere sirkeli suda bir gece bekletilebilir. Sirkeli suya biraz da karbonat eklemek çok daha etkili bir temizlik sağlayabilir. Bu işlem sonrasına tarak temiz suyla yıkanabilir ve ince uçlu küçük bir fırça yardımıyla detaylı bir şekilde temizlenebilir.
At kılı fırçayı temiz içerikli sabunlu ılık suyla temizleyebilir, kendi kendine kurumaya bırakabilirsiniz.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Makyaj fırçalarını temizlerken en sık kullanılan yöntem, bebek şampuanı ile yıkamak. Nazik bir temizleme yapan bebek şampuanları sayesinde fırçalar yıkandıktan sonra yumuşacık oluyorlar.
Kaliteli boya fırçaları ve rulolar kullanın: Boyama işlemi için kaliteli fırçalar ve rulolar seçmek önemlidir. Fırçaların veya ruloların kaliteli ve uygun boyutlarda olmasına dikkat edin. Yumuşak kıllı fırçalar veya mikrofiber rulolar, daha pürüzsüz bir boyama yüzeyi sağlar ve iz bırakma olasılığını azaltır.
Suluboya fırçası yoksa en fazla oje fırçasını temizleyerek yapabiliriz. Yada yumurta çırpıcı var oda fırça onla da yapabiliriz.
Kireç boya yapmak için 1 adet uzatmalı rulo fırça sapı, bir adet badana fırçası, bir adet de kenarlar için kestirme fırçasına ihtiyacınız var. Kovaya yarısına kadar kireç koyduktan sonra yarısı kadar su ilave edip, daha sonra bu karışıma yarım su bardağı zeytinyağı, bir avuç tuz ilave ederek iyice karıştırın.
İstediğiniz boy ruloyu açıp ihtiyacınız kadar boyayı boya kabı ile boşaltın. Duvar üzerinde ruloyu yavaş hareket ettiriniz. İşiniz bitince veya renk değiştireceğinizde ruloyu boya kalmayıncaya kadar yıkayın ve kurumaya bırakın.
Çoğunlukla ise açık renkten açık renge “boya badana” uygulamasında 2. Kat boya gereksinimine ihtiyaç duyulmaktadır. Koyu renklerden açık renge dönüşümlerde ise 3. Kat ve yine kapatmama durumuna göre 4. Kat boya vurmak gerekebilmektedir.
Kenarları boyamak için ince uçlu fırça ve kestirme fırçası kullanmalısınız. Aksi takdirde hatalı bir boyama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fırça rulosu ve fırçayla duvar ve tavanları boyayabilirsiniz. Rulo fırça ile boyama işlemi çok kolay yapılabilir.
Fırçayı duruladıktan sonra tek kullanımlık kağıt mendille fazla suyu alın. Bu aşamada aplikatörü baş aşağı kurutmak en doğrusu. Eğer bir fırça askınız varsa şanslısınız!
Bir kabın içine fırçanın kıllarını kapatacak kadar tiner dökün. Ardından da fırçayı kabın içine yerleştirin. Tıpkı boya yaparken gezdirdiğiniz gibi fırçayı, kabın içinde tinerle temas etmesine dikkat ederek gezdirin. Fırça boyadan tamamen arınana kadar işleme devam etmelisiniz.
Bu yöntemi yumuşak ve doğal yapılı bir fırça ile vücudun aşağıdan yukarı olacak şekilde narin hareketlerle fırçalanması olarak tanımlayabiliriz. Ölü derilerin ciltten uzaklaşmasını sağlayan bu uygulamanın birçok faydası var demiştik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri