Bazı müfessirler 17. âyette geçen “tesbih” kelimesiyle namaz kılmanın kastedildiği ve burada beş vakit namaza işaret bulunduğu kanaatindedirler; bazı müfessirlere göre ise burada maksat “tenzih”tir, yani Allah'ı yüceltmemiz, O'nu her türlü noksanlıktan uzak bilip kemal sıfatlarıyla ve övgülerle anmamız emredilmektedir.
Rûm Suresi 17. Ayetinin Tefsiri:
Allah'ı tesbih ve tenzih ya yalnız kalple olur ki, bu sağlam bir itikattır. Veya onunla beraber dille olur ki, bu dilimizle Allah'ı zikretmektir. Yahut bunlarla beraber bir de hususi fiil ve davranışlarla olur ki, bu da sâlih amellerdir.
Rum Suresinin çok sayıda önemli faydası bulunmaktadır. Rum Suresini kim okursa yerde ve gökte Allah'ı tesbih eden tüm meleklerin sayısı kadar o kişiye on sevap verilir. Rum Suresi'ni okuyan kişiler bütün hayırların sevabına da erişmiş olacaktır. Rum Suresinde Rumların yenilgiden sonra gelip geleceği haber verilmiştir.
Kur'an bu olayı daha Mekke'de duyulmadan önce ayet indirerek haber vermiştir. Dolayısıyla bu bile mucizedir sonra da 20-25 yıl sonra gerçekleşecek Roma'nın tekrar galip gelmesini de haber vererek hem de kimsenin ihtimal dahi vermediği bir galibiyeti haber vermesi ayrı bir mucizedir.
Göklerde ve yerde hamd O'nundur. (Evrende bulunan bütün varlıklar Rablerini, hal diliyle tesbih etmektedirler, Onun her emrini yerine getirerek kulluk etmektedirler. Bundan ibret alın, siz de) Gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde de (Rabbinizi) tesbih edin.
İlgili 28 soru bulundu
Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz. Hamd daha geniş ve şumüllüdür.
Cenâb-ı Allah'ın ölüden diriyi, diriden de ölüyü çıkardığını belirten ifade değişik şekillerde açıklanmıştır (bk. Âl-i İmrân 3/27; Yunus 10/31).
Rûm sûresinde müminlere cesaret veren bir girişten sonra Allah'ın varlığı, birliği, ilmi ve kudretiyle âhirete imandan söz edilmektedir. Sûrenin ilk âyetlerinde (1-7), daha önce başlayıp Mekke döneminde devam eden İranlılar ile Bizanslılar arasındaki savaşa değinilmektedir.
Mekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ikinci âyette geçen “erRûm” kelimesinden almıştır. Sûre de başlıca kıyametin hâllerinden, Allah'ın kudretine ve birliğine delalet eden kevnî meseleler ile Kureyş kabilesinin İslâm'a karşı olumsuz tutumu konu edilmiştir.
Eşler Arası Sevgi Oluşturmak İçin Güçlü Bir Dua RUM SURESİ 21, AYET.SEVGİ DUALARI. NE DİLERSEN DUALA. Sevgiyi artırmak ve sevdiğinin sevgisini kazanmak için okunacak Sevgisini kazanmak istediği kişi kendisi için helal ise.
16.İnkar edip ayetlerimizi ve ahirete kavuşmayı yalanlayanlara gelince, işte onlar azabın içine atılacaklardır.
Rum Suresi'ne, Ehl-i kitap olan Bizanslılar'ın ateşperest olan İranlılar'a –daha önce mağlûp olmuşken bir süre sonra– galip gelecekleri ve müslümanların sevinecekleri bildirilerek başlanmakta; geçmişteki inkârcı toplumların durumlarından ibret alınması öğütlenmekte; yüce Allah'ın varlığı, birliği, kudreti ve evrendeki ...
Ahzab Suresi hayırlı bir kısmet isteyen kişilerce okunabilir. Ahzab Suresini sürekli okuyan kişileri melekler çok şükreden kimseler şeklinde çağırır. Kişiler kısmetlerinin açılmasını istiyorlarsa Ahzab suresini günde 7 defa okumalıdır.
Göklerde ve yerde her türlü övgü O'na mahsustur. Gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde de O'nu tesbih edin. O ölüden diriyi, diriden de ölüyü çıkarıyor ve yeryüzünü ölümünün ardından canlandırıyor.
Rûm kelimesi, Araplar'ın Yunanlılar, Slavlar ve Latin asıllı Romalılar'dan oluşan halkı anlatmak üzere kullandıkları bir isimdir (İbn Âşûr, XXI, 42). 2. âyette bu isimle, Doğu Roma olarak da bilinen Bizans İmparatorluğu tebaasının kastedildiği anlaşılmaktadır.
12: Onlara şöyle karşılık verilecek: “Bunun sebebi şudur: Tek olan Allah'a imana ve ibâdete çağrıldığınızda O'nun birliğini inkâr ediyordunuz. O'na ortak koşulduğunda ise buna inanıyordunuz. Artık hakkınızdaki karar, çok yüce ve çok büyük olan Allah'a aittir!”
Rum kelimesi tarihsel kaynaklarda daha çok Doğu Romalı yani Yunanca konuşan Romalı, bir diğer ifadeyle Greko-Roman anlamında kullanılmıştır. Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır.
Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir. Rum kelimesi tarihsel kaynaklarda daha çok Doğu Romalı olup Yunanca konuşan, bir diğer ifadeyle Greko-Roman anlamında kullanılmıştır. Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır.
“Romalı, Roma'ya mensup” anlamındaki Romaio isminin Arapça'ya geçmiş şekli olan Rûm kelimesi Arap-İslâm kaynaklarında Romalılar, Bizanslılar ve İslâm topraklarında yaşayan Rumlar için kullanılmıştır.
41.İnsanların kendi işledikleri (kötülükler) sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı (kötü) sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır.
En'âm Suresi 73. ayeti Türkçe Kur'an Meali | 6/En'âm -73. O, gökleri ve yeri, hak ve hikmete uygun olarak yaratandır. Allah'ın “ol” deyip de her şeyin oluvereceği günü hatırla. O'nun sözü gerçektir.
İnsanların kendi ellerinin (irade ve ihtiyarlarıyla) yaptıkları işler (günahlar) yüzünden, karada ve denizde fesad meydana çıktı ki, Allah, işledikleri günahlardan bir kısmının cezasını (dünyada) onlara taddırsın. Olur ki (küfürden ve işledikleri günahlardan tevbe ederek) dönerler.
Allah ölüyü diri, diriyi de ölü yapıyor, yeryüzündeki canlıları öldürdükten sonra diriltiyor. İşte bizde öldükten sonra mezarlarımızda böyle çıkarılacağız. Allah biz ölüyken bizi diriltecektir. Bu Mezardan dirilerek çıkma olayına "Ba's" adı verilir.
Rûm Suresi 19. Ayetinin Meali (Anlamı):
O, ölüden diriyi çıkarır, diriden ölüyü çıkarır ve kışta ölümünün ardından baharda yeryüzünü tekrar diriltir. İşte siz de öldükten sonra böyle diriltilip, kabirlerinizden çıkarılacaksınız.
İbâdete lâyık yegâne mabûd Allah'tır. Kudretinin kemâli her şeyde zâhirdir. Bununla birlikte O'nun kudretinin kemâlini anlamak için sadece dünyada her gün milyonlarca kez tekerrür eden “diriltme ve öldürme” sıfatına bakmak kâfi gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri