A. Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler.
Yabancılar, Türkiye'de taşınmaz satın almak istediği takdirde ikamet iznini haiz olması şart değildir. Gereken koşullar karşılandığı takdirde oturma iznine sahip olunmaksızın ev veya arazi satın alınabilir.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı kaldırılmıştır. Tapu Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı'nın belirlediği 195 ülkenin vatandaşı karşılıklılık şartı aranmaksızın ve yasal sınırlamalara uyarak taşınmaz satın alabilir.
Irak vatandaşları, Hakkâri ve Şırnak'tan konut edinemez. İran'da yaşayanların Iğdır, Ağrı, Van, Hakkâri şehirlerinden gayrimenkul edinmesine izin verilmez. Azerbaycan vatandaşları Iğdır'dan, Gürcistan vatandaşları ise Artvin ve Ardahan illerinde gayrimenkul edinemez.
İlgili 16 soru bulundu
Hangi ülkeler gayrimenkul alarak vatandaşlık veriyor? Gayrimenkul yatırımı yaparak vatandaşlık sunan dört Karayip ülkesi var: St. Kitts & Nevis, Antigua & Barbuda, Dominika ve Grenada. Tüm bu durumlarda, bir takım avantajları vardır.
A. Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Tapu amaçlı ikamet izni alabilmek için İstanbul Ankara Bursa İzmir Antalya gibi 30 büyük şehirde en az 75 bin dolar küçük şehirlerde ise en az 50 bin dolar değerinde bir konut satın almanız gerekiyor.
Türkiye'de Ev Alarak Oturum İzni Almak İçin Gerekli Belgeler
Gerekli belgeler şöyledir: Noter tasdikli pasaport fotokopisi. Değeri 50.000 - 75.000 Dolar seviyesinde olan gayrimenkulün tapusu. Son 6 ayda çekilmiş 4 biyometrik fotoğraf.
Hangi Avrupa Ülke Ev Alınca Vatandaşlık Veriyor? Ev alınca vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri; Malta, Letonya, ispanya, Portekiz ve Yunanistan'dır. Karadağ, İrlanda ve Makedonya Avrupa Birliği'nde yer almayıp Avrupa Kıtası'nda yer alan ve gayrimenkul karşılığı vatandaşlık veren ülkelerdir.
Ev Alırken İkamet İznine Sahip Olma Şartı Yoktur
Yabancılar geçerli bir oturma iznine sahip olmasa bile ev satın alabilmektedir. Türkiye'de yabancıların vatandaşlık hakkı kazanmak amacıyla ev almasının farklı kriterleri bulunur. Taşınmaz mülkün değerinin en az 400.000 Amerikan Doları tutarında olması gereklidir.
Oturma izni, ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan (90) günden fazla Türkiye'de kalacak olan her yabancı uyruklu kişi için, yabancının bulunduğu yerdeki İl Göç İdaresi'nden alınması gereken, yabancının Türkiye'de kalabileceği süreyi belirleyen hukuki belgedir.
Yabancı uyruklu kişilerin, Türkiye'den taşınmaz satın alabilmesi 2644 sayılı Tapu Kanununun 35. ve 36. maddelerinde düzenlenmiştir. Taşınmaz mülk alabilmeniz için, Türkiye'de ikamet izninizin olması şartı aranmamaktadır. Yani ikamet izniniz olmasa bile taşınmaz mülk satın alabilirsiniz.
Türkiye'de yabancılara konut satışı teşvikler sayesinde son yıllarda hızla artıyor. Kimisi yatırım, kimisi de vatandaş olmak için gayrimenkul alıyor. Son düzenlemeyle 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar, doğrudan Türk vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyor.
Yabancılar e-devlet şifresi almak için Ptt Şubesine gitmeleri gerekmektedir. Ptt 'den e-devlet şifresi temin ettikten sonra giriş yapmak için size verilen şifreyi tuşlamalısınız.Daha sonra kendi yeni şifrenizi belirlemelisiniz.
Artı olarak E-ikamet harç bedelleri ve kart ücretleri de mevcut. Harç bedelleri genellikle kalacağınız süreye ve ülkenize göre değişim göstermektedir. Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 1.500 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir.
Türkiye'de ev alan yabancılara vatandaşlık kapısı açık. Ayrıca, Türkiye'de 75 bin dolar ve üzerinde konut alırsanız ilk başvuruda kendinize ve ailenize 3 yıllık oturma izni alabilirsiniz, aldığınız ev üzerinden Türkiye'de kesintisiz 5 yıl ikamet etmeniz durumunda ise Türk vatandaşlığına başvuru hakkınız vardır.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Gayrimenkulün fiyatı Gayrimenkul Değerleme Raporu ile belgelenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilir. Bakanlığın onaylaması sonrası yine bakanlığın talebi üzerine üç yıl satılamaz şerhi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından konur.
2015 yılından bugüne kadarki verilere göre Irak, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt vatandaşları Türkiye'de en çok konut alan yabancılar olurken, 4 veya 5'inci sıralarda gelen Ruslar, savaşın başladığı 2022'de ilk sıraya yükseldi. 2023'ün Mart ayı sonu itibarıyla yine Ruslar ilk sırada bulunuyor.
Tapu harcı tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.) geçerlidir. Gayrimenkul hukukuna göre, Türkiye sınırları dâhilindeki herhangi bir konut, iş yeri veya arsa emlak vergisine tabidir. Bu nedenle, Türkiye'de taşınmaz satın alan yabancıların emlak vergisi ödemeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri