Nemli ortamlar solunum yollarının tahriş olmasına ve daha fazla balgam üretimine neden olabilir. Tıbbi olarak da rutubetin akciğer ve benzeri iç organlarda ciddi anlamda zarar oluşturduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle uzmanlar rutubetin yer aldığı ortamlardan hızla uzaklaşılması gerektiğinin altını çiziyor.
Rutubetin zararları arasında küf alerjisi yer alır. Rutubetli duvarların küflenmeye başlamasıyla birlikte küf alerjisi baş gösterir. Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir.
Rutubetli odalarda uyumak, boğazda tahriş, öksürük ve solunum yolu enfeksiyonları riskini artırabilir. Rutubetli ortamlar ayrıca mantar ve bakteri büyümesi için ideal bir zemin sağlar.
Astım, nefes darlığı, öksürük ve ateş gibi çeşitli hastalıklar; nemli havayı solumaya bağlı olarak gelişebiliyor. Neme bağlı olarak gelişen küf mantarların sporları ise akciğerde iltihaplanmaya varacak kadar büyük bir etki gösterebilir. Aspergillus denilen mantar, akciğerde zatürre ve pnömaniye davetiye çıkarır.
Çocuklarda ve Bebeklerde Bronşit Belirtileri
Enfeksiyonlar harici sigara dumanı, küf/rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği ile hastalığın semptomları artabilir. Bronşitin Sık Görülmeyen Belirtileri Bronşit genellikle balgamlı öksürükle tanınır.
İlgili 30 soru bulundu
Mantar ve Küf Tehlikesi
Bu toksinler insan sağlığına ciddi zararlar verebilir ve uzun süreli maruziyet durumunda solunum yolu deri ve göz tahrişine neden olabilir. Rutubetli bir odada uyumak mantar ve küfün vücuda daha fazla maruz kalmasına ve sağlık sorunlarına yol açma riskini artırabilir.
Diğer taraftan, sıcak ve rutubetli ortamlarda ev tozu akarları ortaya çıkabilir ve alerjik reaksiyonlara (astım semptomları, egzama ve rinit gibi) yol açabilirler. Akciğer sorunları olanlar, bebekler, çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar daha fazla risk altındadır.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Nemli ve küflü koku: Evinizde rutubet sorunu varsa, genellikle nemli ve küflü bir koku hissedersiniz. Özellikle kapalı ve havalandırması zayıf alanlarda bu koku daha belirgin olabilir. Duvar ve tavanlardaki lekeler: Rutubet, duvarlarda ve tavanlarda nemli lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Küf, rutubetli (nemli) ve oksijenli iç ortamlarda oluşan bir mantar türüdür. Mantarlar, solunduğu zaman zararlı olan, "sporlar" adı verilen, küçük partikül maddeler üretir ve salımlar. Rutubetli iç mekanda oturmak, çalışmak veya okumak pek çok sağlık sorununa yol açar.
Bazı gıdalar astım krizlerini tetikleyebilmektedir ama alerjik astıma solunum yoluyla alınan alerjenler daha fazla etki etmektedir. Ev içinde de ev tozu akarı, rutubet, küf gibi etkenler alerjik astım hastalarının şikayetlerini artırabilmektedir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Rutubet ve küfün yol açtığı sorunların başında; hapşırık, burun kaşıntısı, öksürük, nefes darlığı, sinüzit yer almaktadır.
Peki duvarda rutubet nasıl önlenir? İşte bu sorunun yanıtı: Evinizi düzenli olarak havalandırmak nem seviyesini azaltmaya yardımcı olacaktır. Özellikle banyo ve mutfak gibi alanlarda havalandırma fanlarının kullanılması faydalı olacaktır.
Evinizin belirli köşelerine torbalar halinde karbonat yerleştirerek nem oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte tuz lambaları da yüksek neme karşı iyi bir alternatif. Mutfak alanı içinse davlumbaz kullanımı yüksek nem oluşumunu önlemek için ideal.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Çünkü özellikle kaya tuzu, çok güçlü bir nem çekme özelliğine sahiptir.
Hayatta kalmamız için en elzem ihtiyaçlarımızdan biri olan su, akciğerlerimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına, varsa ciğerlerde bulunan toksinlerden kurtulmasına da yardımcı oluyor. O yüzden gün içinde mutlaka vücudumuzun ihtiyacı olan miktarda suyu tüketmemiz gerekiyor.
6) Limon Çayı
Limon akciğeri temizler mi diye merak ediyorsanız bu konuda destekleyici olduğunu söyleyebiliriz. 1 limonun suyunu bir bardak suya sıkıp sabahları içmeniz akciğerinizin temizlenmesine yardımcı olabilir.
Kılcal çatlak ile yükselen su beraberinde taşıdığı tuzlar ile beraber donatı korozyonunu hızlandırır. Özellikle bodrum katlardaki kolonlardaki donatı korozyonu tüm binayı zayıflatır. Sıvanın dökülmesi ve boyanın kabarması sonucu binanın içten yada dıştan görünümünü bozar.
Küf, nemi seven bir organizma olarak nemli ve havasız alanlarda büyür. Bu durum, özellikle banyo, mutfak, kiler gibi yerlerde yaygındır. Rutubet ise bir nem sorunudur ve havadaki su buharının yoğunlaşarak sıvı formda biriktiği bir durumu ifade eder.
Rutubet ve yoğun nem de nefes darlığı sorununa yol açabilen faktörler arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında nem oranının artması, nefes alıp verme sürecini zorlaştırabilir. Evinde rutubet sorunu olan kişiler de akciğerlerine yapışan mikro boyutlu su zerreleri sebebiyle nefes darlığı yaşayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri