Bunun yanıtını en başta verelim: Bilimsel olarak hayır. Rüyaların beynimizdeki nörolojik süreçlerle alakalı olduğuna dair birçok bilimsel araştırma elimizde var.
Rüyadaki nesnelerin hangi geniş kategoriye girdiğini %60 doğruluk payı ile bilindi. Profesör Kamitani, uyku sırasında beyin aktivitesini gözleyerek rüyanın içeriğini tahmin etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Rüya, insan hayatında daima var olan psikolojik bir fenomendir. İnsanın iç dünyasını belli sem- bol ve kendine has anlatımlarla yansıtmaktadır. Ayrıca, fertlerin günlük yaşantısına zaman zaman yön vermekte ya da dolaylı olarak fertleri etkilemiş olmaktadır.
Rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler için bu kişilere, Allah'ın salih kulları demek doğru olabilir. Kimlerin rüyası çıkar diye soranlar, daha çok yalan konuşmayan ve hep dürüstlükten yana olan kişiler olduğunu bilmelidir. Rüyalarında iyi haberler alabilecekleri gibi bazen de tehlikeli bir durum için uyarılırlar.
– Bilişsel görüş, gün içinde çözüm bulamadığımız konular ile ilgili kaygıyı azaltıp, çözüm bulmak amacı ile rüya görüyoruz. – Psikodinamik görüşler ünlü psikologlar Freud ve Jung'un çalışmalarından geliyor. Biyolojik ve bilişsel işlemlerine ek olarak rüyaların sembolik olduğu ve işaretler taşıdığı söyleniyor.
İlgili 34 soru bulundu
Rüyalar gelecekten haber vermez mi? Rüyalar bazen bize bazı olayları önceden haber verirler, ama bunlar hiç bilmediğimiz gaipten olaylar değil, bilinçli olarak farkında olmadığımız ama bilinçdışı olarak bildiğimiz şeylerdir. Bu, geleceğe saplanma takıntımız rüyalardan hayatımızda hakkıyla yararlanmamızı önlüyor.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Lüsid rüya veya berrak rüya, kişinin rüya gördüğü sırada, rüya gördüğünün farkında olması hâline ve rüya gördüğünün bilincinde olduğu bu tür rüyalara verilen addır. Terim, ilk kez Oxford Psikofizik Enstitüsü'nden parapsikolog Celia Green tarafından kullanılmıştır.
Doğduktan sonra görme yeteneğini yitirenler rüyalarında görsel imgeler görebilir. Doğuştan görme engelli olanlarsa resim göremez; ancak aynı seviyede koku, ses, dokunma ve duyguları hisseder. Aşırı psikolojik sorunları olan insanlar dışında herkes rüya görür.
Kötü bir rüya gören bir Müslümanın yapacağı işler:
- Gördüğü rüyanın şerrinden ve şeytanın şerrinden üç kez Allah'a sığınır. Şöyle der: "Allah'ım, bu rüyanın şerrinden ve rahmetinden uzak kalmış olan şeytanın şerrinden sana sığınırım." - Rüyanın hayra dönüşmesi için dua eder. - Bu tür rüyayı hiç bir kimseye anlatmaz.
Rüyada kişinin rüya esnasında gördüğü olayların etkisinde kalarak gerçekmiş gibi hissetmesi kişinin algılarının açık olmasına maneviyatının artmasına ve duru görü sahibi olmasına yorumlanmaktadır.
Cevabımız evet. Yüzünü bilmediğimiz bir insanı rüyamızda görmemiz mümkün değildir. Beynimiz yeni yüzler yaratmaz, olanı bize sunar. Bugüne kadar binlerce yüz gördüğümüzü varsayarsak aslında bu da bir sınırsızlık durumudur.
Sigmund Freud'a göre rüya, kişinin bilinçaltında bulunan ve buraya atılmış olan isteklerin dışa vurumu olarak yorumlamıştır. Bu yüzden rüyada görülen şeylerin genel bir anlamı olmaktan çok özel bir anlamı vardır ve kişiye göre yorumlanacağını söylemektedir.
Rüya anlatılmazsa askıdadır. Anlatılırsa tevil edilir, yorumlanmaya açık hâle gelir.
İslam anlayışına göre Hz. Muhammed'e vahiy ilk olarak rüya şeklinde gelmeye başlamış ve her gördüğü rüya, ertesi gün aynen gerçekleşmiştir. Bu yüzden de rüya, peygamberliğin bir cüzü olarak değerlendirilir.
Bu aşamada anlatılan bazı rüyaların 3 - 5 saniye sürmesine rağmen uzun saatler boyunca rüyaların anlatıldığı görülmüştür. Bu çalışmaların sonucunda Dr. B. Klein ve yardımcılarının yaptığı araştırmalar sonucunda rüyaların 90 saniyeden fazla olmadığı belirlenmiştir.
Rüya denilen şey kişinin bilinçaltının uykuda farklı bir boyutta canlanmasıdır. Dolayısıyla rüyada gördüğün kişinin düşündüğünü değil, kendi düşündüklerini görüyorsun.
LH hormonu, erkeklerde testosteron sentezini artırır. Rüyaların cinsel içeriği ve erkeklerde görülen cinsel organ sertleşmesi bu mekanizma ile meydana gelir. Cinsel içerikli rüyalar, genellikle cinsel isteklerin uzun süreli karşılanamamasına bağlı görülebilir" dedi.
Ortalama olarak her gece bir iki saat arası süreyle rüya görürüz. Uyandıktan sonraki 5 dakika içerisinde rüyalarınızın yarısını unutursunuz. 10 dakika sonra ise yüzde 90′ı hafızanızdan silinmiş olur. Doğduktan sonra kör olmuş olan insanlar rüyalarında görüntüler görürler.
Bilinçaltı gerçek ve hayal (rüya) arasında ayrım yapmaz, yapamaz. Çünkü bilinçaltı için gerçek hayal arasında ayrım yapan bir farkındalık yoktur. Bu nedenle rüyalar görülürken gerçek gibi deneyimlenir ve o sırada rüya olduğuna dair bir farkındalık olmadığı için görülen rüyalar gerçek gibi algılanır, yaşanır.
Nedenler. Bir insan, değişen kişisel sebeplere bağlı olarak, herhangi bir nedenden dolayı canlı rüyalar görebilir. İnsanlar sık sık, kendilerini o gündeki düşüncelerin rüyalarını istila etmişken bulurlar. Genellikle, hızlı göz hareketi (REM) uykusu sırasında insanlar en canlı rüyalarını yaşarlar.
Peygamberimiz (a.s.m.) “Güzel rüya bir müjdedir. Onu Müslüman görür veya kendine gösterirler” diye buyurmuştur. Rüya ile ilgili bazı hadisler de şöyledir: “En sadık rüya, seher vakti görülen rüyadır.” “En doğru rüya, gündüz görülen rüyadır.
Haberci rüyalar ile alelade (psikofizyolojik kaynaklı) rüyalar arasındaki temel farklar şöyle açıklanır: Alelade rüyalarda hiçbir amaç yoktur; gelişigüzel veya birtakım parazit titreşimlerin ürünüdürler, saçma sapan öğeler içerirler. Haberci rüyalar ise bir amaca yöneliktir, amaçlı bir düzenlenme vardır.
ABD Ulusal Uyku Vakfı'nın araştırmalarına göre, ortalama bir insan her gece 4-6 adet rüya görüyor. 1 gece boyunca gördüğünüz rüyaların toplam uzunluğu 2 saate kadar uzayabiliyor. Tek bir rüyanın uzunluğu ise genelde birkaç dakika ilâ yarım saat arasında sürüyor.
Dr. Klein, gönüllülerin anlattığı rüyalardan roman yazılabilecek derecede maceraların yaşandığını da gözlemledi. Araştırmalarına yoğun bir şekilde devam eden Dr. Klein, en uzun rüyanın 90 saniyeyi geçmediği kanısına vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri