Y ve S tipi cezaevleri hakkında Adalet.tv'nin haberine göre, Y tipi ceza infaz kurumları, F ve S tipi yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarından bir kademe daha sıkı tedbirlerin uygulandığı cezaevleri. F ve S tipi yüksek güvenlikli cezaevleri 2 katlı olarak tasarlanmıştı, Y tipi cezaevleri 3 katlı.
Ağırlaştırılmış müebbet cezasını infaz etmekte olan hükümlüler ve diğer kurumlarda bulunmaları halinde kurum asayişini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilen hükümlü ve tutuklular Y tipi yüksek güvenlikli kurumlarda barındırılır.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlüler için Y tipi cezaevi kuruldu. Tutuklu ve hükümlü sayısı 315 bini geçen Türkiye'de cezaevlerinin çoğunda hijyen, sağlık, kapasite gibi pek çok sorun bulunuyor.
S tipi cezaevleri F tipi cezaevlerine bir alternatif olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle de S tipi cezaevlerinde terör, topluma karşı suçlar ve devlete karşı suçları işlemiş olan kişiler yatmaktadır.
Y-Tipi süzgeç, gövdenin içinde yer alan çelik filtre haznesi boyunca akış içindeki kütle parçacıklarını filtrelemek için kullanılır. Süzme, bir iç örgü kaplı süzme elemanı ile gerçekleştirilir, bunun büyüklüğü, çıkarılacak en küçük parçacığın büyüklüğüne göre belirlenmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
S tipi cezaevleri tıpkı F tipi cezaevleri gibi yüksek güvenlikli cezaevleridir. Mahkumlar tek kişilik veya üç kişilik odalarda kalmaktadır. Genellikle bu cezaevlerinin kapasitesi 500 ile 550 kişi arasındadır.
C tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusuna ise hafif suçlardan dolayı hüküm giymiş mahkumlar girer cevabı verilir. Mahkeme tarafından verilen karar ile cezaevine giren suçlular, ceza süreleri boyunca cezaevlerinde kalırlar. Hüküm giyen kişiler işlemiş oldukları suçlara göre ceza alırlar.
C TİPİ CEZAEVİ NERELERDE VAR? Bu tipteki cezaevleri küçük cezaevleri olarak bilinmektedir. Mahkemelerce bu cezaevine gönderilen kişiler ceza süresini burada tamamlamaktadır. C tipi cezaevinde bulunan mahkumlar genellikle hafif suçlardan ceza alanlardır ve ceza sürelerini burada tamamlarlar.
B tipi cezaevlerinde; 7 koğuş ve 2 disiplin hücresi bulunmaktadır. Bu tip cezaevlerinde diğer tiplerde olduğu gibi kadın ve çocuk hükümlüler için farklı bölümler ayrılmıştır. Her koğuşun yanında banyo ve gerektiğinde mutfak olarak da kullanılabilen alan ve her koğuşun havalandırması bulunur.
F tipi cezaevleri yüksek güvenliğe sahiptir. Tehlikeli hükümlüler bulunmaktadır. İçten ve dıştan koruma görevlileri, firara karşı engelleri bulunmaktadır.
T tipi cezaevleri içerisinde ise; hırsızlık, cinayet, cinsel suçlar, dolandırıcılık ve örgütsel suçlar ve terör suçlarına karışmış olan mahkumlar yatmaktadır.
K2 tipli cezaevi, güvenlik gözetimlerinin bulundurulduğu ve sıklıkla kontrollerin yapıldığı cezaevleri olarak bilinmektedir. K2 tipli olan cezaevlerinin infaz kurumu ve eğitim kurumu olarak ikiye ayrıldığı görülmektedir. Çeşitli koğuş sistemi bulunmaktadır. 40 ve 60 kişilik kapasiteye sahiptir.
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır. Hükümlü ve tutuklular gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.
E tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlar yatmaktadır. 2,4,6,8 ve 10 kişilik koğuşları bulunan E tipi cezaevlerinde ilave yataklarla kapasite 1000 kişiye kadar çıkabilmektedir.
İki katlı koğuş sistemi ile inşa edilmiş olan bu cezaevlerinde 2, 4, 6, 8 ve 10 kişilik odalar bulunur. Her odada da kendine ait bir havalandırma vardır. E tipi cezaevinin kendine ait mutfağı, soğuk hava deposu, çamaşırhanesi, berberi, özel ziyaret yeri, hamamı, mescidi, konferans salonu ve iş atölyeleri bulunur.
R tipi cezaevleri farklılıkları sebebiyle bu harf ile adlandırılmaktadır. Bu tip cezaevine gönderilen mahkumların suçları çeşitlilik gösterebilmektedir. Akli dengesi yerinde olmayan bu mahkumlar işledikleri suçtan arındıkları ve rehabilite oldukları kurumlardır.
Yüksek kapasiteli bu cezaevleri büyükşehirlerde bulunmaktadır ve genellikle ağır suçlar işleyen ve ağır cezalar alan kişiler buralara sevk edilmektedir. Özellikle tecavüz, cinayet ve terör gibi suçlara sahip olan kişilerin buralarda bulundurulmakta oldukları gözlemlenmektedir.
Öncelikle C tipi cezaevi 8 koğuş 4 disiplin hücresi bulundurmaktadır. Kadınlar ve çocuklar için ayrı kısım bulunmaktadır. 164 kişilik kapasitesi vardır ancak ihtiyaç durumunda bu kapasitenin 300 olabildiği de bilinmektedir. Kütüphane ve konferans salonuna da sahip olduğu bilinmektedir.
Topluma karşı ağır suçlar işleyenler, devlete ve devletin organlarına yönelik suç işleyenler, uyuşturucu tacirleri, satıcıları ve kaçakçıları F tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlardır ve bu tip cezaevinde yatmaktadır.
Bu maddeye göre, infaz kurumuna veya tutukevine silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı sokulması yasak olup, bu sayılanların dışındaki eşyalarla ceza ve infaz kurumlarına girilmesinde yasal olarak bir engel bulunmamaktadır.
Cezaevi ya da hapishane, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmesi için hapsedildikleri yerler. Türkçede zindan ve mahpushane sözcükleri de zaman zaman -özellikle eski metinlerde- aynı anlamda kullanılır. Tutukluların, hükümlülerden ayrı olarak tutulduğu yere ise tutukevi denir.
CİSST yaptığı başvuruda Adalet Bakanlığı'na, "Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre şu an Türkiye'de üç adet S Tipi Ceza İnfaz Kurumu bulunmaktadır.
Antalya, Manavgat, Bodrum, Iğdır ve Samsun'da yapılan S tipi cezaevlerinde, tek ve üç kişilik hücreler yer alırken, 552 kişilik tutuklu kapasitesi var.
L tipi cezaevleri farklılıkları sebebiyle bu harf ile adlandırılmaktadır. Bu tip cezaevine gönderilen mahkumların suçları çeşitlilik gösterebilmektedir. Fakat genellikle teröre, devlete ve topluma yönelik suç işlemiş mahkumlar kalmaktadır. Bu yüzden bu tip cezaevleri yüksek güvenlik önlemleriyle korunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri