Haftasonu ve resmi tatil günlerinde tadilat çalışmasına müsaade edilmez. Daire içi onarım işlerinin kısa sürede ve çevreye rahatsızlık vermeden bitirilmesine özen gösterilmeli aşırı ses çıkan çalışmaların (matkap, hilti vs.) uzun süreli olmamasına dikkat edilmelidir.
Pazar günleri ve resmi tatil günlerinde tadilat yapılmasına izin verilmemektedir. – Yapılacak tadilatlar tapuya tescilli Site Yönetim Planı' na uygun olarak yapılmalıdır. Yönetim gerekli gördüğü hallerde, yapılan tadilatları inceleyebilir.
Resmi tatillerde tadilat yapılıp yapılmayacağına dair herhangi bir karar yasada yer almamaktadır. Apartmanda daha önceden bir karar alınmış ve resmi tatillerde tadilat yapılamayacağı hükme bağlanmışsa bu uygulanır.
Resmi tatilde tadilat yapılır mı? Resmi tatilde tadilat yapılamayacağına dair yönetim planında bir hüküm yoksa veya kat malikleri kurulu usulüne uygun aldığı bir kararla resmi tatillerde tadilat yapmayı yasaklamamışsa, resmi tatillerde de tadilat yapılabilir.
Apartmanlarda ve sitelerde kat maliklerinin tadilat yapma günleri şeklinde bir durum yoktur. Hafta sonu dahil olmak üzere tüm günlerde tadilat yapılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
BELEDİYEYE VE KOLLUĞA ŞİKÂYET EDİLEBİLİR
Rahatsız edici davranışların devam etmesi halinde sulh hukuk mahkemesinden rahatsız edici davranışın önlenmesi yönünde karar istenebilir. Mahkemece, durumun aciliyeti göz önünde bulundurularak gürültünün önlenmesi için tedbir kararı verilebilir.”
Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir. Pazar günleri ve resmi tatillerde apartman içerisinde ses çıkartılmamalıdır.
MADDE 184 - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (ASLİYE CEZA MAHK.)
Buna göre tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.
"Pazar günleri ve resmi tatil günleri, konut bölgesi ve yakın çevresinde gürültü oluşturan şantiye ve inşaat faaliyetleri 10.00 ila 22.00 saatleri dışında yasaklanmıştır.
* Cumartesi-Pazar günleri ve Resmi Tatil günlerinde her türlü inşaat faaliyeti yasaklanmıştır.
bu sorumuzla başlayabiliriz. Sıfırdan bir yapı ya da Tadilat işlerimiz için oturduğumuz ev için bazı özel ve gerekli olan izinleri almamız gerekmektedir. Bu izinleri almadan yaptığınız her hangi bir işlem hukuk dışı olmaktadır. Bu nedenle Yönetmeliğe uygun olarak Belediyenizden izin almanız gerekmektedir.
Gürültüye Neden Olma Suçu Nedir? (TCK 183)
Madde 183 - (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Kat malikleri ortak yerlerde tek başlarına değişiklik ve tadilat yapamazlar. Ancak tüm kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının alınması durumunda, ortak alanda boya, onarım veya değişiklik yapılabilir. Rızanın alınması için kat maliklerinin toplanması ve bir karar almasının gerekmediği kabul edilmektedir.
Binalarda yapılması planlanan tadilatlar için belediyelerden ruhsat alınması gereklidir. Tadilat ruhsatı istemi için dilekçe, yapının bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunularak alınabilir.
Tadilat Ruhsatı Gerektirmeyen Durumlar Nelerdir? Küçük çaplı yapacağınız tadilatlar için tadilat ruhsatı almanıza gerek yoktur. Örneğin; elektrik ve su tesisatı, boya badana, fayans ve parke döşeme gibi tadilat işlemleri için tadilat ruhsatı gerekmemektedir.
Hangi koşullarda alınmalıdır? Ev yada iş yerinizde yapmayı planladığınız tüm tadilat işlemleri için bağlı bulunmuş olduğunuz belediyeden tadilat ruhsatı almanız gerekebilir.
Mevzuata ve belediyeler tarafından alınan karara göre yapılmayan yapılara kaçak yapı ya da imara aykırı yapı denir. Kaçak yapı ve imara aykırı yapı yapıldığı zaman yapılar hakkında yıkım kararı ya da idari para cezası verilir. Bazen bu iki yaptırım birlikte de uygulanabilir.
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır.
Özetle, komşu gürültüsü yapılan tüm uyarılara rağmen kesilmediyse gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir, belediye zabıtasına da başvurulabilir.
“Gürültücü komşulara karşı idari başvurular yapılabileceği gibi hâkim müdahalesi de istenebilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ALO 181 hattı aranabilir. Polise, belediyeye şikâyet edilebilir.
Ortak alanda tadilat yapılması tadilat yapılmasına yönelik karar alınması ile mümkündür. Kat Mülkiyeti Kanunu 19.madde gereği tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğunun yazılı rızası ile ortak alanlarda inşaat, onarım ve tesis yapılabilir.
5909 sayılı Çevre Kanunu ve 5237 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında apartmanda gürültü yapanlar idari para cezasına çarptırılır.
Uygulamada hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri