Türkiye'de faaliyet gösteren birçok bankanın EFT saatleri akşam 17:00 civarında sona ermektedir. Mesai saatlerinden sonra gönderilen para ise hafta sonu ya da resmi tatil değilse bir sonraki iş günü alıcının hesabına ulaşır.
Aynı bankaya bağlı farklı hesaplar arasında yapılan para transferinin karşılığı olan havale işlemi, haftanın 7 günü ve günün her saati gerçekleştirilebiliyor.
Bu işlemler genellikle sabah 8 ile akşam 17.30 arasında gerçekleştirilebilir. Bankanın EFT ve havale saatleri dışında herhangi bir işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde yatar.
EFT işleminde paranın hesaba geçmesi banka yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 10-15 dakika kadar bir sürede tamamlanabiliyor. Türkiye genelinde EFT işlemi 09:00 ila 17:00 saatleri arasında yapılabiliyor.
Akşam 17:00'den sonra gönderilen para ise hafta sonu ya da resmi tatil değilse ancak ertesi sabah karşı tarafın hesabına ulaşır. Yani eğer gece EFT ile para gönderme talimatı verirseniz, göndermek istediğiniz tutar ilk mesai saatleri içinde karşı tarafın hesabına sorunsuz bir şekilde aktarılır.
İlgili 37 soru bulundu
EFT konusunda hesap işlem geçmişine giderek yapılan transferlere dair dekontlar üzerinden EFT sorgulama numarasına ulaşmak bir hayli kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Hesap hareketlerinden dekontun çıkarılması sonrasında bu numara bankaların müşteri hizmetlerine sunularak gerekli bilgiler temin edilebilir.
Normal şartlarda EFT işlemi en geç 5-10 dakika içinde hesaba ulaşır. Ancak bankaların yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 30 dakikaya kadar çıkabilir. Bazı durumlarda ise EFT karşı tarafa saatler sonra dahi ulaşmaz. EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır.
Havale işleminde gün ve saat sınırlaması yoktur, ama EFT işlemini hafta içi bankaya göre değişmek üzere genelde saat 17:00'ye kadar gerçekleştirmek gerekir.
Temel iki fark, bankalar ve zaman konusunda kendini gösterir: EFT işlemleri iki farklı banka arasında gerçekleşirken, havale işlemleri tek bir banka üzerinden yapılır. Bu nedenle EFT biraz daha fazla zaman alır. EFT için bir zaman kısıtlaması vardır, ama havale işlemleri 7/24 yapılabilir.
*EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılmaktadır. **Geç EFT işlemleri, iş günlerinde 16:00-17:15 saatleri arasında yapılmaktadır. ***ATM aracılığıyla yapılacak EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılabilmekte olup geç EFT işlemi yapılamamaktadır.
Eğer EFT iş günü içinde yapılmış ve transfer ücreti belirlenen saatten önce başlatılmışsa EFT aynı gün hesaba geçer. Eğer iş günü değilse, resmi tatilse ya da belirlenen saatin dışında yapılmışsa; eğer bir tarih belirtilmemişse EFT ilk iş günü hesaba düşer.
EFT işlemleri olağan dışı bir durum ile karşı karşıya kalmadığı takdirde işlem talebinin ardından gelen 5 ila 30 dakika içerisinde sonuçlanmaktadır.
Havale, aynı bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir ve işlem ücreti genellikle daha düşüktür. EFT ise iki farklı banka arasında para transferi için kullanılır. Bu yüzden EFT işleminde paranın alıcı hesaba ulaşması daha uzun sürer ve işlem ücreti havaleye göre daha yüksektir.
EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Ortalama olarak yapılan Eft işlemleri 10 ile 15 dakika arasında tamamlanabiliyor. EFT'nin Ortalama Süresi Ne Kadar? Eft ile gönderilen tüm para gönderme işlemleri, 10 ile 15 dakika arasında tamamlanıyor. Hesaplara gönderilen tüm ödemeler, bankaların yoğunluğuna göre ortalama 10 ile 15 dakika arasında hesaplara geçiyor.
Hafta sonu, resmi tatiller ya da EFT saatleri dışında yapılan transfer işlemleri ancak mesai saatleri içinde gönderilen hesaba ulaşır. EFT saatleri içinde yapılan işlemler ise bankanın yoğunluk durumuna bağlı olarak en geç beş - on dakika içinde alıcıya aktarılır.
Havale işleminin iptal edebilmek için ilgili banka ile görüşülmeli ve talimat yazdırılması gerekmektedir. Eğer gönderilen para miktarı çok yüksek ise ve banka görevlisi karşı tarafa ulaşamıyorsa ilgili hesaba bloke koydurma hakkınız bulunmaktadır.
Mesai saati içinde yapılan EFT'ler dakikalar içinde karşı banka hesabına aktarılır. Bankaların yoğunluğuna bağlı olarak bazı EFT işlemleri 1 saatin üzerinde gönderilebilir. Daha uzun süreli gecikmelerde banka ile iletişime geçilmesi gerekir. Mesai saati dışında yapılan EFT işlemleri diğer iş gününe aktarılır.
EFT ile yapılan para transferlerinde paranın karşı tarafın hesabına geçme süresi 10-15 dakikayı bulmaktadır. Havale işlemlerinde ise bu süre yalnızca birkaç dakikadır.
EFT banka şubelerinden çalışma saatleri içerisinde yapılabilir. Çalışma saatleri dışında internet ve mobil bankacılık üzerinden, aynı zamanda ATM'lerden günün 24 saati gerçekleşebilir ancak, paranın karşı banka hesabına geçmesi mesai saati içerisinde gerçekleşir.
Anında Havale yönteminde siparişinizi oluştururken Hepsiburada üzerinden bankanızın internet bankacılığına otomatik bağlanır ve havale işleminizi direkt gerçekleştirirsiniz. Sipariş sonrasında ödeme onayı beklemek zorunda kalmazsınız ve böylece siparişiniz anında onaylanır.
ATM'lerden banka hesabıma ya da kredi kartıma yatırdığım para ne zaman hesabıma geçer? ATM'lerden hesaba yatırılan tutarlar hesaplara hemen yansır.
Yargıtay, eft havale ile açıklamasız gönderilen paranın borç değil, borcun geri ödemesi için yapıldığını kabul etmektedir.
EFT işleminin gerçekleşebilmesi için her iki bankanın da işleme açık, yani aktif durumda olması gerekir. Türkiye içinde yapılan işlemlerde EFT saatleri genellikle 09:00 - 17:00 arasıdır. Bu zaman aralığı mesai günleri için geçerlidir.
EFT İle Gönderilen Tutar Gitmezse Ne Yapılabilir? Eğer mesai saatleri içerisinde EFT yapıldıysa ve halen daha para aktarımı gerçekleşmediyse alıcı bilgilerinin kontrol edilmesi gerekilir. Eğer alıcının IBAN ya da hesap numarası, adı ve soyadı gibi bilgileri yanlış girildiyse para aktarımı gerçekleşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri