Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır. Aynı yasaklar hafta sonlarının ise tamamını kapsar.
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
Hafta içi 19.00-07.00 ve 13.00-15.00 saatleri arasında yukarıda belirtildiği şekilde yüksek ses ve gürültü oluşturacak eylemlerde bulunmak yasaktır.
Önce zabıta ya da kolluk kuvvetlerinin vereceği ceza vardır. 2023 yılında gürültü yapma cezası 1,594 TL'ye yükseldi. Ayrıca konunun dava boyutuna geçmesi halinde hakim 250 TL ile 2,000 TL arasında bir ceza belirleyebilir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. Maddesine göre üst ceza limiti 2,000 TL'dir.
İlgili 16 soru bulundu
Buna göre tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır. İlgili polis merkezini aradığınızda, en kısa sürede polis ekipleri olayın gerçekleştiği bölgeye intikal edecek ve ilgili kişiler hakkında işlem başlatabilecektir.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçunun basit hali ile işlenmesinde ceza, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıdır. Bir kimse konuta ya da konutun eklentisine rızasına aykırı olarak girmiş veya rıza ile girdikten sonra çıkmamış ise altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Gürültü Yapan Komşumu Nereye ve Nasıl Şikâyet Etmem Gerekir? başvurabilirsiniz. Polis ya da zabıta durum değerlendirmesi yaparak gürültü yapan komşunuza gerekli işlemleri yapacaktır. Sorun devam eder ise kat malikleri durumu sulh mahkemesine taşıma hakkına sahiptirler.
Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır.
Aslında apartmanda gürültü ve rahatsız edici sesler üst katlardan gelir.
Kat Mülkiyeti Kanunu, Kabahatlar Kanunu, Çevre Kanunu gibi kanunlarla ve apartman yönetmelikleriyle korunuyor. Apartmanda rahatsız eden veya şikayette bulunmak istediğimiz daireyi üç yere şikayet edebiliriz. Buralar ; Sulh Ceza Mahkemesi , belediye ve kolluk güçleridir.
ALO 181 Hattını Arayabilirsiniz
Eğer yapılan gürültünün eşik değerlerine uymadığına inanıyor ve gürültü nedeniyle rahatsız oluyorsanız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde 2013 yılından bu yana 7/24 hizmet veren Çağrı Merkezi Alo 181 hattını arayarak şikayet veya ihbarda bulunabilirsiniz.
Bu yönetmeliğe göre belirli yasal ses sınırı bulunmaktadır. Bu ses sınırları şu şekildedir; hastanelerde 35, mutfak ve banyoda 70, yatak odasında 35, otel yatak odasında 30, oturma odasında 60, şehir içi trafik de 65, kabare müziği 100, motosiklet 110 ve uzay roketlerinde de 170 desibel şeklinde düzenlenmiştir.
Gereksiz elektronik atık yok. Merkezi bir elektrik süpürgesi yaklaşık 15-20 yıl dayanır.
Gürültü yapan komşunuzu önce polise ve zabıtaya şikâyet edip idari para cezası kestirebilirsiniz. Çözüm olmazsa, dava açma ve savcılığa şikâyet yolunuz var. Son çare olarak bütün komşular birleşerek, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre daireyi satın alıp gürültücü ve rahatsız eden o komşudan kurtulabilirsiniz.
Örneğin bir kimsenin kapı zilini ısrarla basıp basıp kaçmak belirtmiş olduğumuz suçun oluşumuna sebebiyet verebilir. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen iletişim rahatsız edici olduğu halde ısrarla yapılıyorsa bu durumda da kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun oluşması mümkündür.
Herkese açık bir ortamda cinsel ilişkiye girilmesi, mastürbasyon yapılması, cinsel organı çıkartıp tuvaletinin yapılması, çıplak dolaşılması, cinsel organının gösterilmesi halinde suç işlenmiş olacaktır.
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun cezası, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır. Hükmedilen hapis cezası, adli para cezası seçenek yaptırımına çevrilebilir. Mahkûmiyet kararında belirlenen hapis cezasının ertelenmesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması da mümkündür.
Komşumuz tarafından yapılan rahatsızlık verici davranışlar tüm uyarılara rağmen devam etmekteyse ya da maruz kalınan gürültü çekilmez bir hal aldıysa polise ya da belediye zabıta görevlilerine şikayet edebilirsiniz.
Gürültü yapan komşuya karşı Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak rahatsızlık yarattığı unsurların ispatlanması halinde tedbir kararı talebinde bulunabilinir. Bu başvuruların avukat ile yapılması oldukça önemlidir. Sulh Hukuk Mahkemesine açılacak davada birtakım harç ve gider avansı masraflarının ödenmesi gerekmektedir.
HAVA KİRLİLİĞİ İLE İLGİLİ ŞİKAYET VE İHBARLAR ALO 181'E YAPILABİLİYOR.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Zabıta Müdürlüğü'ne kaçak inşaat, seyyar satıcı şikayeti, izinsiz işgal, ruhsatsız iş yeri, sağlık, fırın, kaçak et, trafik, temizlik, başıboş hayvanlar, arızalı yol, kaçak hafriyat dökümü, izinsiz kazı, çevre kanununa muhalefet, gürültü kirliliği, izinsiz ilan, reklam ve diğer muhtelif konularda bildirilen şikayetler ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri