oksimoron bir ifade olup, karanlığın içindeki ilk ışık ( gündüzün habercisi, gündüzü müjdeleyen) anlamına gelir.
Bütün alemleri aydınlatan, yol gösteren, nurlandıran, açığa çıkaran, sonsuz, sınırsız ve sönmeyen nur sahibi anlamlarına gelir. Buradan da görüldüğü gibi Allah'a özel bir isimdir.
Demek ki nur kelimesinin lugat manalarında,.ı§ık, ı§ığın §Uası ve inti§arı, aydınlık, zuhur, aydınlanmak, aydınlatmak, ortaya çıkmak, ortaya çıkarmak, vuku bulmak, §üphe ve töhmetten kaçmarak temiz kalmaya çalı§mak gibi anlamlar bulunmaktadır.
En Nur, doğru yolu gösteren, ışıklandıran ve insana bilmediğini gösteren anlamına gelir. Ya Nur esmasını 99 kere zikretmek, işte başarı ve ticarette helal kazanç getirir. Ya Nur zikri ile Müslümanlar imanlarını tazeler ve şeytanın vesveselerine karşı korunurlar.
Allah'ın bir ismi Nûr olduğu gibi, bütün isimleri de nurânîdir. Vücut (varlık) için 'hayır ve nur'; adem (yokluk) için ise 'şer ve zulmet' tabirleri kullanılır. Buna göre yoklukta kalmayıp varlığa kavuşan her şey, Nûr isminin bir tecellisine mazhar olmuş demektir.
İlgili 39 soru bulundu
Nur ismi Arapça kökenli bir kelimedir. Kız çocuklarına koyulan bir isimdir.
Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri. Allah'ın isimleri için kullanılan bir tabir.
Ya Vedud ismi ile Allah'ın salih amel işleyen kullarını sevdiği ve onlardan razı olduğu anlaşılmaktadır. El Vedud esmasının Türkçe anlamı, Allah'ın çok seven ve en çok sevilmeye layık olan olduğu söylenebilir. El vedud esması ile Allah'ın sevilmeye ve dostluğa layık yegane varlık olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
El-Hayy Zikrinin Fazileti Ve Faydaları
El-Hayy zikrinin fazileti ve faydalarını da şöyle sıralayabiliriz: El-Hayy esmasının zikrine devam edenin ömrü uzun ve sıhhatli olur. Hasta bir kimseye " El-Hayy" esması 18 defa yahut 324 defa okunursa Allah'ın izniyle hasta şifa bulacaktır.
Tasavvufta her şartta ve durumda Allah'ın varlığını beyninde ve kalbinde hissetme hâli olarak yorumlanır. Buna göre Kur'an kendisini ez-Zikr şeklinde isimlendirerek vahyin kendisini hatırlatıcı olarak tanımlamıştır.
Allah, ihdas ettiği (nurların) ahsen olanlarını (rahmet, fazl ve salâvâtı), ikişer ikişer (salâvât-rahmet ve salâvât-fazl), Kitab'a müteşabih (benzer) olarak indirdi. Rab'lerinden huşû duyanların ciltleri ondan ürperir. Sonra onların ciltleri ve kalpleri Allah'ın zikriyle yumuşar, sükûnet bulur (yatışır).
Sözlükte “aydınlık, ışık” anlamına gelen nûr kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde “insanların önünü aydınlatıp doğru ve gerçek olanı görmelerini, hak ile bâtılı, hayır ile şerri ayırt etmelerini sağlayan mânevî ve ilâhî ışık” mânasında kullanılmıştır.
İşte onların yanıldıkları nokta burasıdır. Tabii ki bu da iman-ı kâmil olanlara âit bir meseledir. Âyet-i kerime'sinde beyan buyurulduğu üzere, Allah-u Teâlâ'nın nur verdiği kimseler, O'nun nurunu taşıyan ve o nuru yayanlardır. Kişi imanı nisbetinde, tecellî ettiği kadar hakikatleri görebilir, hepsini değil.
Es-Selam Esmasının Anlamı Nedir? Es-Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır.
Kişinin zinde kalmasını sağlar. Namaz sonrasın 68 defa "ya muhyi" diye zikir çeken kullara Allah, önlerini açar sağlık verir, başarıları önlerine sunar. Sabah namazı ardından zikredilmesi de özellikle tavsiye edilmektedir. Ya Muhyi Kur'an-ı Kerim'de adı en çok geçen esmalardan biridir.
Eş-Şekûr Faziletleri Nedir? - Bu ism-i şerifi 526 defa Ya Şekûr diye günlük olarak okumaya ve zikretmeye devam eder ise kişi vücut ağrılarından kurtulur. - Ya Şekûr Celle Celalühü şeklinde 526 defa okuyan kişinin ise rızkı bol ve nimetlerinin devamlı olması sağlanır.
Allahu Teala, varlığı apaçık olandır. Nur yaratan ve onunla beraber yar ile gökleri aydınlatandır. Bu anlamları üzerinden En-Nûr ismi Şerifi yüksek faziletlere sahiptir. Ayrıca Allahu Teala, kulun kalbini iman nuru ile aydınlatmak suretiyle onun doğruyu bulmasına ve hidayete ermesine fırsat verendir.
Bununla beraber, fiziki güzelliği hesaba katmadan, sadece dua ve ibadet niyetiyle sübhane rabbiyel aliyyil a'lel vehhab duasını, Fatiha suresini ve Allah'ın isimlerini okumak hem dua hem de ibadet olur.
ʼĒl (aynı zamanda ' Il, Ugaritikʾil ; Fenike dili ʾil ; İbranice: אֵל -ʾēl ; Süryaniceʾyl ; Arapça ʾīl veyaʾilāh ; Akad ile aynı kökten), "tanrı" veya " ilah " anlamına gelen, birçok büyük antik Yakın Doğu tanrısından herhangi birine atıfta bulunan Kuzeybatı Semitik bir kelimedir.
El-Vedud esmasının zikrine her gün devam eden kimse etrafında pek sevilen bir kişi olur. El-Vedud zikrini Ya Vedud Celle Celaluhü diyerek bir yemeğe okursa o yemekten yiyen hanımı ile birlikte aralarındaki sevgi artar ve güçlenir.
* Eşler bir yemek üzerine 1001 kere ” Ya Vedûd celle. celâlühû ” okuyup yerlerse aralarındaki sevgi ve aşk. artar. * Pazartesi günü sabah namazından sonra 400 kere ”
İşte bu, (gerçekten) büyük kazançtır. Bu ayeti kerime hayırlı bir talip çıkana kadar günde 66 kere okunmalıdır. *Bu duayı her gün sabah namazının ardından 70 defa okuyan kişiler, Cenab-ı Hakk'ın izni keremiyle hayırlı bir eşle evleneceklerdir.
Nûr, İslami terminolojide ateşin derecesi olarak ışık anlamına gelir. Sufilikte ise "Allah'ın Işığı" anlamını taşır.
Nur adı tek başına kullanılabileceği gibi özellikle başka isimlerle yaygın olarak değerlendirilmektedir. Özellikle Nur isminin başına farklı isimler eklenerek güzel bir bütünlük sağlanabilir. Nur İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Nur ismi Kur'an'da pek çok farklı ayette geçmektedir.
Nisanur Arapça kökenli olan ve Türkçede yaygın olarak değerlendirilen en güzel kız isimlerinden biridir. Türkçedeki anlamı ise 'Aydınlık kadın' ya da 'nur yüzlü kadın' şeklinde ifade edilir. Doğrudan kız çocuklarına hitap eden ve oldukça güzel anlamı bulunan isimler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri