Muzu tek başına yemek kahvaltı öğünü olarak ideal olmasa da sabah öğününden önce veya dengeli bir kahvaltının parçası olarak faydalı olabilir. Olgunlaşmamış yeşil muzlar ayrıca gastrointestinal kanalda sindirime direnen ve bağırsak sağlığını destekleyen dirençli nişasta adı verilen özel bir lif türü içerir.
Açken yiyeceğiniz muz kandaki magnezyum seviyesinde ani ve keskin bir artış yaratır. Bu da kalbiniz için zararlı olabilir. Boş mideyle yiyeceğiniz yoğurt oluşturacağı hidroklorik asitle faydalı bakterileri yok edecektir. Sabahları asitli içecekler içmek mukus dokularına zarar verip mideye giden kan akışını azaltır.
Muz sindirime yararlıdır. Sindirim bozukluklarını düzeltir. Lif açısından oldukça zengindir ve kabızlığa iyi gelir. Potasyum açısından zengin olan muz, böbrekler için de faydalıdır.
Muz, kış meyvesi olarak bilinmektedir ve kış aylarında tüketilmesi gerekir. Muz temel besinleri içermesi nedeniyle tüketilmesi gereken bir meyvedir.
İçinde bulunan protein ve mineraller sayesinde son derece sağlıklı olan muz, aynı zamanda lezzetli bir meyvedir. Dünyada portakal ve elmadan sonra en çok tercih edilen üçüncü meyve olarak bilinir. Faydaları sayısız olan muzu düzenli olarak her gün 2 adet yediğinizde olumlu sonuçlar alacaksınız.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Kalp sağlığınızı korumanıza katkı sağlar. Uzun süre yüksek seyreden tansiyon, kalp ve damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörlerinden bir tanesi anlamına gelir. Hem kan basıncını dengelemeye yardımcı olan hem de kalp kasının faaliyetlerini düzenleyen potasyum minerali, muzda bol miktarda yer alır.
Sindirim sisteminden kemik sağlığına, bağırsak hastalarından kansere, kalp sağlığından beyin sağlığına kadar muz tüketiminin faydaları saymakla bitmez. Her gün muz yemek için sebep çok.
Muz alırken bunlara dikkat!
Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.
Muz, tropikal bir meyvedir ve nişasta formuna sahiptir. Karbonhidrat ve potasyum değeri yüksek olan bu meyve hemen hemen her öğüne eklenebilir.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Sabahları meyve yemek daha faydalıdır. Kan şekeri bu şekilde daha yavaş yükselir, çünkü bütün gece istirahat halinde olan sindirim sistemi sabah yenen meyve ile güne daha az zorlanarak başlar. Günde en az iki öğün meyve yenmelidir. Bu da iki orta boy elma, portakal, şeftali veya armut anlamına gelir.
Karbonhidrat bakımından zengin olan muz gün içinde enerjinizin yüksek olmasına yardımcı olacaktır. Metabolizmanın hızlanmasına ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olarak vücudun kilo vermesine yardımcı olur.
Düzenli olarak muz tüketmeye devam ettiğinizde kemik sağlığınızı korumuş olursunuz. Muz tam bir potasyum deposu dedik ama içinde hiç de göz ardı edilemeyecek kadar bol miktarda kalsiyum bulunuyor. Hepimizin bildiği gibi kalsiyum da özellikle kemiklerin gelişimi açısından en çok ihtiyaç duyduğumuz minerallerden biri.
CEVAP: Su metabolizmayı hızlandırması ve tokluk hissi oluşturması gibi işlevleriyle kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle sabahları aç karnına içilen su metabolizma hızını yüzde 24 gibi yüksek bir oranda arttırabiliyor.
Muzun tazeliğini korumak için en ideal sıcaklık 12 derecedir, bu sebeple muzun buzdolabında saklanması meyvenin ömrünü uzatacaktır. 12o dereceden daha sıcak bir ortamda muzun olgunlaşma ve dolayısıyla bozulma süreci hızlanabilir.
Kararmış muz, daha iyi olgunlaşmış ve olgunlaşırken faydalı içeriklerini artırmış muz demektir. Artan faydalı vitaminleri ve antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklığınızın güçlenmesine önemli bir katkıda bulunarak en basitten en ciddi hastalığa kadar vücudun daha dirençli olmasını sağlar.
Muzları mümkünse buzdolaplarının sebzelik bölümünde saklamalısınız. Muzlar buzdolabında durdukça kabukları kahverengileşmeye başlayacaktır, ancak endişelenmeyin, bu karardıkları anlamına gelmez. Muzları olgunluk durumuna göre 1-2 hafta kadar buzdolabında güvenle saklayabilirsiniz.
7. Kansızlığa iyi gelir: Muzda bolca demir bulunduğundan, hemoglobin artışını destekler. Bu sebeple muz yemek, kansızlığın olumsuz etkileriyle savaşmada yardımcı olur. 8. Isı kontrolü sağlar: Birçok kültür, muzu serinletici bir meyve olarak görüyor.
Özellikle olgunlaşmış muzlar kabızlıktan kurtulmak için yüksek oranda lif barındırır. Sadece lif değil aynı zamanda kabızlık problemine iyi gelecek potasyuma da sahiptir. Ancak söz konusu olgunlaşmamış yeşil ve sarı muz olduğu vakit, kabızlık problemi meydana getirebileceğini söylemek mümkün.
Kanser düşmanı olan muz kansere karşı direnci arttırır. Muzda bulunan A vitamini gözlere iyi gelir. Muzun zararları arasında ilk dikkati çeken bazı kişilerde fazla tüketildiğinde kabızlık sorununa yol açmasıdır. Ayrıca muzda yer alan iplik iplik olan lifler bazı kişilerde baş ağrısına neden olmaktadır.
Muz: Mutluluk hormonu salgılayan ve serotonini tetikleyen bir besin olan muz, kişilerin depresif hallerine iyi gelir ve bazı psikolojik sorunlara karşı etkilidir. Serotonini doğal olarak artıran muz, uykusuzluk problemi yaşayan kişilere de fayda sağlar.
Aynı zamanda muz, içerdiği yüksek miktarda B6 vitaminine bağlı olarak, Tip 2 diyabete karşı koruma sağlıyor, kilo vermeye yardımcı oluyor, sinir sistemini güçlendiriyor ve beyaz kan hücrelerinin üretimini artırıyor.
Muz, potasyum, vitamin ve mineraller içererek halsizliğe karşı enerji kaynağı olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri