Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sabah kahvaltıda kaç tane zeytin yemeli? Kan şekerini yükseltmediği için en sağlıklı meyvenin zeytin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay “Her sabah kahvaltıda en az 10 tane zeytin yiyin diyor.
Zeytin Yalnızca Kahvaltıda Tüketilmiyor
Zeytininden günde 5 – 6 tane tüketmenin birçok faydası var. Zeytin Yalnızca kahvaltıda yenen bir besin değildir. Her öğün yenilen bir besindir.
Her gün 7 adet zeytin yemenin 3 faydası
Zeytin antioksidan içerir ve böylece kalp hastalığını önler. Bu konuyla alakalı yapılan son araştırmalar özellikle zeytinyağının kan basıncı üzerinde olumlu etkiler ortaya koyduğunu ispatlamıştır. Bunun yanında kan hücrelerinin sağlığı içinde önemli rol oynar.
Bazı doktorlara göre daha az tüketilmesi gereken bu besin bazı doktorlara göre de çok daha fazla tüketilmelidir. Çoğu doktorun görüşleri günde 7 adet zeytin tüketmek gerektiğindedir. Ancak Canan Karatay'a göre günde 40-45 tane zeytin tüketilmelidir.
Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinyağının anne sütüyle eş değerde olduğunu savunarak, herkesin günde 30- 40 zeytin yemesi gerektiğini söyledi.
İlgili 29 soru bulundu
Zeytin, enflamasyona sebep olan oksidatif stresin düşürülmesine yardımcı olarak beyin dokularını korur. İçerdiği E vitamini sayesinde bilişsel zayıflamayı önler, sinir sistemini korur ve Alzheimer riskini azaltır.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
tek lokmalık zeytinler için bıçaktan. destek alarak çatalla yemek de doğrudur. çekirdeği çatala çıkarıp tabağın kenarına bırakabiliriz. daha iri boyuttaki zeytinler ise tek lokmada yenmemelidir. 7 zeytinler. çekirdeğin çevresinden birkaç lokma halinde yenebilir. çekirdeği 2 parmağımızla tabağın kenarına bırakabiliriz.
Zeytin Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 207 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (5 Adet) yani 20 gramlık miktarında Zeytin 42 kalori bulunmaktadır. Zeytin, kahvaltılarda, salatalarda ve hamur işlerinde kullanılan bir besindir.
Sorumluluklarınızın arttığı ve dolayısıyla da çok yorulduğunuz bir dönemdeyseniz, bu psikolojik olarak sizi zeytin yemeye itiyor olabilir. Bu durumdan kurtulmanız için zamanınızı iyi programlamanız, günün hangi saatini hangi işe ayırdığınızı iyi belirlemeniz gerek.
Zeytin sahip olduğu zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini günün ilk öğünü olan kahvaltıda karşılamaya başlar. Bununla birlikte vücudun ihtiyacı olan yağı en sağlıklı haliyle sağlar. Zeytin, diyetteyken ölçülü tüketildiğinde kilo almanın aksine kilo vermeyi hızlandırır.
Ayrıca kar yağışı olan dönemlerde özellikle güney yamaçlardaki zeytinliklerde gündüz eriyen karların gece donması da don zararı olarak kendini gösterebilmektedir. Buralarda da karları silkelemek ciddi bir tedbir olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kan şekerini yükseltmediği için en sağlıklı meyvenin zeytin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay “Her sabah kahvaltıda en az 10 tane zeytin yiyin diyor.
Siyah zeytin içerisindeki antioksidan besinler, bu kolesterolün oksidasyonunu engeller ve böylece kalp hastalığını önlemeye yardımcı olur. Zeytin yağ içerir, ancak bu, ateroskleroz riskini azalttığı ve iyi kolesterolü arttırdığı bilinen sağlıklı tekli doymamış türdür.
Diyet tabaklarında ve sağlıklı öğünlerde yer alan zeytin, düşük tansiyonu dengeler. Cilt sağlığını korur ve sıhhatli bir bedene sahip olmanız için mücadele eder.
En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder. Sofralık yeşil zeytin ya da erken hasat zeytinyağı üretmek için kullanılacaksa daha erken bir dönemde hasat edilebilir.
· Etli ve dolgun olması bakımından belli oranda tüketilmesi vücudu tok tutar. · Bağışıklığını güçlendirir. · Günde ortalama 10 siyah zeytin tüketimi stresin azalmasına ve hafızanın güçlenmesine sebep olur.
Uzmanlar, 6 adet zeytinin 1 yumurtaya eş değer geldiğini söylüyor. Meyve ve sebzeler, iyi bir A vitamini deposu.
Etli ve ince kabuklu olması nedeniyle sofralık zeytin olarak kahvaltılarda en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağlık zeytin olarak da bilinen bu zeytin türü Çanakkale, Ege Körfez civarı, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin illerimizde yetişebilmektedir.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
"Halk arasında faydalı olarak bilinen, zeytin çekirdeklerinin yutulması konusu yanlış bilgidir. Zeytin çekirdeğinin yutulması son derece zararlıdır. Zeytin çekirdeği yutulduğunda vücuda hiçbir fayda sağlamayacağı gibi vücudu yorar. Çünkü insanların yuttuğu zeytin çekirdekleri, sofralık zeytinlerin çekirdekleridir.
Zeytinin her türlüsünün tüketilmesi genel olarak önerilmektedir. Özellikle imkan varsa hem yeşil zeytinden hem de siyah zeytinden günde 5 defa tüketmek son derecede önemlidir. En az 5 tane zeytin tüketilmesi önerilse de daha fazlası için de yine tüketilmesi önerilmektedir.
Zeytinin tüm çeşitleri, E vitamini, A vitamini, B vitamini, çinko, potasyum, bakır, magnezyum, demir, kalsiyum gibi vitaminler ve omega 3 yağ asidi bakımından çok zengindir. Bu nedenle antioksidan içeriği yüksek besinler grubunda yer almaktadır.
Zeytin, içerisinde yüksek miktarda E ve A vitamini barındırır. Ayrıca polifenol değerleri açısından çok zengin bir gıdadır. Bu da çok güçlü bir antioksidan seviyesine sahip olmasını sağlamaktadır. Antioksidanlar, vücutta biriken bütün zararlı toksinlerin idrar yolu ile vücuttan atılma işlemini gerçekleştirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri