Sabit aralıklı pekiştirme, belirli bir süre geçtikten sonra davranışın pekiştirildiği bir tarifedir. Örneğin, her 40 dakikada bir teneffüs zilinin çalması. Bu tarife, zaman tabanlı davranışların pekiştirilmesinde kullanılır.
Sabit aralıklı tarifelerin (Fixed Interval) belirleyici özelliği, istenen davranış gerçekleşse de gerçekleşmese de hedef zaman tamamlandığı takdirde organizmaya pekiştireç sunulmasıdır. Her ayın 15'inde yatan aylık ücret performanstan -hiçbir şekilde- etkilenmiyorsa bu proses bir sabit aralıklı tarife örneğidir.
Aralıklı pekiştirme, belirli bir tepki veya davranışın sürekli olarak değil, yalnızca ara sıra ödüllendirildiği veya pekiştirildiği bir tür pekiştirme programıdır. Bu, öngörülemeyen bir pekiştirme modeli yaratarak davranışı sönmeye karşı daha dirençli hale getirir.
Davranışın pekiştirilmesi için belirlenen sürenin geçmesi gerekir. Aralı pekiştirme tarifesinde, Sabit aralı pekiştirme ve değişken aralı pekiştirme olmak üzere iki farklı tarife vardır.
Katışık (birleşik) ise, mevcut pekiştirme tarifeleri içerisinde sönmeye karşı en etkili (dirençli) olanıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Pekiştirmenin ne zaman verileceği belli değilse canlı istenen davranışı tekrarlamaya devam eder çünkü her tepkide düşük ama sabit bir pekiştirme olasılığı vardır. Bu tepkilerin çoğu pekiştirme almayacaktır fakat ortalama tepki sıklığı düşmez.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Değişken Oranlı Tarife
Pekiştirecin ortalama bir miktarda doğru davranışın oluşmasından sonra verilmesidir. Bu tarife sabit oranlı tarifeye benzemektedir ama her bir pekiştirecin sunulmasından sonra pekiştirme için gereken davranışların sayısı da değişmektedir.
Türkçede başlıca beş çeşit pekiştirme vardır. Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir. "p, m, s, r" harfleri pekiştirme harfleri"dir.
Organizmanın bir davranışı pekiştirildikten sonra , benzer davranışları da sergilemeye başlamasıdır.
Skinner'ın Edimsel Koşullanma Teorisi. Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, bir bireyin davranışlarının ödül ve ceza eylemleri aracılığıyla nasıl şekillendirilebileceğine ve tahmin edilebileceğine odaklanmıştır. Bu teori, davranışların sonuçları tarafından belirlenebileceği fikrini ortaya koyar.
Edimsel (operant) koşullanmada ise tepki önemlidir. Tepki istendik bir tepki olduğunda pekiştirici uyarıcı verilmektedir.
Tanımı şöyledir: Bir bileşiği oluşturan elementlerin kütleleri arasında değişmeyen bir oran vardır. Bu yasaya ise sabit oranlar yasası denir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Edimsel koşullanmanın iki temel ilkesi vardır. Bunlar: 1)Pekiştirici uyarıcının izlediği tepkiler, tekrarlanma eğilimindedir. 2)Pekiştirici uyarıcılar, edimsel davranışların meydana gelme oranını ya da olasılığını arttırır.
Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir. Doğrudan biyolojik ihtiyaçlarla ilgili değildir ama davranışları pekiştirmek adına para kullanılabilir çünkü para yiyecek, giyecek ve barınma gibi temel pekiştireçleri elde etmek için kullanılabilir.
İstenen bir davranışın gerçekleştirildiğinde bireye hoş bir uyarıcı (ödül) verilerek bu davranışın tekrarlanmasının teşvik edilmesidir. Örnek olarak, bir çocuğun iyi davranışları için övgü ya da ödül vermek sayılabilir.
İkincil pekiştireçler, kendi içinde sosyal, nesnel, etkinlik ve sembol pekiştireçler olmak üzere dörde ayrılır.
KATIŞIK (BİRLEŞİK) PEKİŞTİRME (Ortalama okuma süresi 24 saniye.) Bu pekiştirme tarifesinde birden fazla tarife birlikte kullanılır. Örneğin; bir tekstil firması çalışanlarına ayda 1000 TL ücreti hem otuz günün geçmiş olması hem de günde 3 ayda 90 etek ya da pantolon dikme şartına bağlayabilir.
Şartlı koşullanma, basitçe, uyaranlar ve ortaya çıkan sonuçlar arasındaki ilişkinin eşleştirilmesiydi. Yani normalde belirli bir uyaranın sonucu olan bir davranış, oluşan bu bağ sonucunda başka bir uyaranın sonucu haline geliyor.
edimsel koşullamada bir EDİM'in kazandırılması için, edime giderek daha fazla benzeyen davranımların sırayla pekiştirilmesi.
Birincil pekiştireçler, pekiştireç hiyerarşisinde en alt basamakta olan pekiştireçler arasında en basit ve ilkel olan pekiştireçlerdir. Bu pekiştireçlerin özelliği yiyecek ve içecek maddeleri gibi hemen hemen herkes için pekiştireç olma özelliği olan şeylerden oluşur.
Karşıt Davranışları Ayrımlı Pekiştirme
Fiziksel olarak uygun olmayan davranışla aynı anda yapılamayacak davranışların pekiştirilmesidir. Örneğin; başkalarına vurma davranışım azaltmak için kollarını bağlama davranışını pekiştirmek gibi.
Yemyeşil kazak dediğimizde de yeşil rengini pekiştirmiş oluruz. Yazımı da örneğimizde olduğu gibi tek sözcük biçimindedir. Bu yazım biçimi masmavi, tertemiz, kıpkırmızı sözcükleriyle sapasağlam, çırılçıplak pekiştirmeleri için de geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri