Sabır acıdır meyvesi tatlıdır atasözümüz, sabretmek oldukça zordur, beklemek zor ve zahmetli bir iştir ancak sonucunda güzel şeyler olacaksa beklemeye değer anlamını taşır. Zor zamanların, beklemenin sonunda elbet güzel zamanlarda gelecektir, istenilene ulaşılacaktır.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
Sabır acıdır meyvesi tatlıdır atasözü de sıklıkla kullanılan atasözlerinden bir tanesidir.
Sabır Acıdır, Meyvesi Tatlıdır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: sabır zor bir iştir ancak güzel sonuçları vardır.
Sabır acıdır meyvesi tatlıdır atasözümüz, sabretmek oldukça zordur, beklemek zor ve zahmetli bir iştir ancak sonucunda güzel şeyler olacaksa beklemeye değer anlamını taşır.
İlgili 30 soru bulundu
Çektiği sıkıntıya, acıya artık dayanamaz duruma gelmek, sabredememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
[1] Bir kimse iki büyük işi aynı zamanda yapamaz.
SOĞANIN ACISINI YİYEN BİLMEZ, DOĞRAYAN BİLİR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Bir iş yapılırken ne kadar güçlük çekildiğini, o işi başarmış olan bilir; başarılmış olan bu işten yararlanan bilmez.
[1] Faydalı eser veren, erdem ve bilgi ile donanmış olan insan, kimseye yüksekten bakmaz,alçakgönüllü olur.
Katlanma, dayanma,ses çıkarmadan bekleme, tahammül etme.
Sözlükte “engellemek, hapsetmek; güçlü ve dirençli olmak” anlamlarındaki sabr kelimesinin ahlâk terimi olarak “üzüntü, başa gelen sıkıntı ve belâlar karşısında direnç gösterme; olumsuzlukları olumlu kılmak için gösterilen metanet” gibi mânalara geldiği, karşıtının ceza' (telâş, kaygı, yakınma) olduğu belirtilmektedir.
Sabır, acı ve üzüntü verici şeylere katlanma gücü demektir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Ağaç yaşken eğilir atasözü günümüzde çok sık kullanılan atasözlerinden bir tanesidir. Bu atasözü çocukların küçük yaşlarda daha kolay öğreneceği anlamını taşımaktadır. İnsanların küçük yaşlardan itibaren eğitim alması son derece önemlidir. Çocukların küçük yaşlarda bilinçleri çok daha açıktır.
Sakınan / Sakınılan Göze Çöp Batar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Değer verilen ve gözü gibi bakılan bazı şeyler inadına zarar görür. Özellikle çok fazla korunan insanlar ya da pek çok eşya daha fazla zarara uğrayabilmektedir.
Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Aslında küçümsemek anlamı daha baskın gelen ummadığın taş baş yarar atasözünde, elinden hiç bir şey gelmez sandığımız kişilerin büyük işler başarması durumu anlatılmak istenmiştir. Böyle durumlarda gerçekleşen şaşkınlığın en iyi ifadesidir bu atasözümüz.
Dost Başa Düşman Ayağa Bakar Atasözünün Anlamı Ne Demek? Atasözünün birinci anlamında temiz giyinmenin önemi ifade diliyor. Dost başa yani kişinin kendisine düşman ise giyim kuşam ve durumuna bakmaktadır. Bu durumda düşmana koz vermek, birinci imajın önemini bu yolla net bir mesajla belirtmektedir.
Her ağaçtan kaşık olmaz - Vikisözlük.
Çatal Kazık Yere Batmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Anlamı Nedir? Bu atasözünün anlamı; Bir konuda ya da bir işte birden çok kişi söz sahibi olursa o iş ve konuda iyi şeyler olmayacağı ve kötü gideceği şeklinde açıklanmaktadır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
İslam dininde en çok övülen ve tavsiye edilen erdemlerden biri olan sabır, tüm güçlüklere karşı metanetini ve dirayetini korumak demektir. Haksızlıklara, yapılan zulümlere şikayet etmeden katlanmaya sabır denir. Sabırlı kişiler sebatkar ve metin olarak nitelendirilir.
Sabır denince akla, başa gelen bir zorluğun, musibetin etkileri sona erene kadar bekleme ve bu süre boyunca bunun sonuçlarına dayanma geliyor. Genel anlayışa göre pasif bir eylem yani zorluklara karşı dayanmak…
Metanet, kararlı ve dayanıklı olmak anlamına gelir. Metanet kelimesi metin ile aynı kökten türemiştir. Yaşadığı zorluklar karşısında güçlü duran, dirayetli ve sabırlı insanlara Metin denir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri