Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Limon yağı: Limon yağını, yumuşak, pamuklu bir beze dökün ve yuvarlak hareketlerle sabun artığını ovalayın. Daha sonra, limon yağının fazlasını temiz bir bez ile temizleyin. Sabun artıklarının yok olduğunu göreceksiniz. Karbonat: Karbonat da, sabun artıklarını kolayca temizlemeye yardımcı olur.
Kullanılmış ama kurumuş sabun, kuruduktan sonra doğal olarak kendini temizleyen elementler içerir. Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde. Ancak kalabalık ortamlarda sıvı sabun kullanmanın daha yararlı olacağını belirtiyorlar.
Sabunun mikrop öldürücü bir etkisi yoktur. Ancak ellerdeki kirlerin uzaklaştırılmasını sağladığı için bir ölçüde mikroplar da uzaklaştırılmış olur. Sabunun üzerinde mikrop yaşayabilir.
Su seviyesinin, sabununuza sıçrama yapmayacak düzeyde olduğundan emin olun. Bu şekilde sabun bazınız 10-15 dakika gibi kısa bir sürede eriyecektir. Kontrollü ısı seviyesi ve güvenlik açısından elektrikli ocak kullanımını tavsiye ederiz.
İlgili 34 soru bulundu
Yüz temizleyiciler ise sadece cilt temizliği için tasarlanmıştır. Sabunlar yüksek pH değeri içermekte ve ciltte iritasyona sebebiyet verebilmektedir. Yüzü temizlemede kullanılan ürünlerin önemli bir avantajı da cilt temizliğini etkin şekilde gerçekleştirebilmelidir.
Kaliteli ve doğal sabun içinde bulunan maddeler ile anlaşılan bir üründür. Doğal sabun; cildi tahriş etmemeli, ağır kimyasallar ve palmiye yağı içermemeli, cildi nemlendirmeli, düz bir yüzeye sahip olmalı, bunun yanında doğal antiseptik ve gliserin içermelidir.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yöneticilerinden Dr. Janet Woodcock 'un açıklamasında, “Kullanıcılar antibakteriyel sıvı sabunların mikropların ve bakterilerin yayılmasını önlediğini düşünüyorlar ancak elimizde antibakteriyel sıvı sabunların katı sabunlardan daha etkili olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok.” dedi.
Tavsiyemiz bu konuda doğal sabun ve duş jeli tercih etmeniz olacaktır.
Buna göre soruyu cevaplayacak olursak. Sabun sadece yere düşüyor yani sürtünme ve temizleme kavramı yok. Bu nedenle sabun yerdeki tozların üstüne yapışması nedeniyle kirlenir. Fakat bir olasılık daha var, eğer sabundan bir parça parçalanıp yerde kalırsa bu sefer beyniniz yerin sabundan dolayı kirlendiğini sanar.
Vücut kendini daha sağlıklı hisseder.
Sabun, vücudunuzdaki kiri etkili bir şekilde temizlerken, cildinizin salgıladığı doğal yağları da temizler.
Katı sabunlar, sıvı sabunlara oranla çok daha doğal bir üretim sürecinden geçiyor olsa da yüzeylerinde yüksek miktarda zararlı bakteri barındırıyor. Dolayısıyla ellerimizi yıkadığımızı zannederken aslında üstü tamamen bakteri kaplı sabunlarla ellerimizi daha fazla bakteriyle buluşturabiliyoruz.
Sabun bazı yaklaşık 60 derecede erir. Daha yüksek ısıya gerek yok.
Halk arasındaki “sabun kir tutmaz” inanışının doğru olmadığını kaydeden Aksungur, şöyle konuştu: “Katı sabunları tuttuğumuz zaman, elimizdeki kir ve mikroplar bu sabuna geçer ve bakteri üreme riski ortaya çıkar. Bizden sonra aynı sabunu kullanan kişiler için sağlıksız bir ortam doğar.
Sabun molekülünün “kuyruğu” (hidrokarbon kısmı) yağda çözünür. “Başı” (iyonik kısmı) suda çözünür. Böylece yağ damlacığı su içine alınmış olur. ( a ) Bir yağ noktası sabun ile uzaklaştırılabilir ( b ) Çünkü polar olmayan uç yağı çözer ( c ) Miselin dış kısmı iyonik olduğundan sistem suda çözünür hale gelir.
Sabun dediğimiz ürün aslında en anlaşılır şekli ile; yağ asitlerinin, bazik bir madde olan kostik kullanılarak, ısının manüpilasyonu ile, reaksiyonun hızlandırılıp, tuza ve suya dönüşmesi olayıdır. Burada elde ettiğimiz “tuz” sabundur. Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur.
Duş jeli banyo esnasında kullandığımız vücudumuza tazelik ve temizlik hissi veren ürünler arasındadır. Vücuttaki kirleri gidermede sabun kadar etkisinin olmasının yanı sıra sabuna göre daha kaygan yapıda olması vücut temizliğinde konforu arttırmaktadır. Ayrıca hoş kokusuyla cilde ferahlık ve temizlik katmaktadır.
Sabunlar saç derisinin kurumasına yol açtığı için saç diplerinde kabuklanmalara, kalıntılara ve kepeklere sebep olabilir. Aynı zamanda saçlarınızı yıkarken sabun kullanmanız saçlarda dökülme, yıpranma, cansızlaşma gibi istenmeyen sonuçlar da doğurur. Bu yüzden bence tercihiniz şampuan tarafında olmalı.
- Zeytinyağlı sabun: Sivilceler üzerinde etkisi olduğu tespit edilen doğal sabun türlerinden birisidir. Anti bakteriyel özellik taşır. Sivilcelerin kısa sürede iyileşmesini sağlar. - Limonlu sabun: Kurutucu özelliği vardır.
Yağlı bir cilde sahipseniz yağsız sabunları tercih etmeli, yağsız bir cilde sahipseniz ise yüzünüzü kurutmayacak nemlendirici özelliğe sahip sabunları tercih etmelisiniz. pH değeri burada çok önemlidir çünkü pH değeri düşük sabunlar cildinizi kurutarak çatlamasına yol açar.
Hacı Şakir sabunla yüz yıkanmaz. Çünkü yüzümüzün pH değeri ile Hacı Şakir sabunun pH değeri arasındaki fark çok fazladır.
Kalıp sabunların çoğunun süresi iki ila üç yıl sonra dolar. Doğal veya el yapımı sabunların süresi, uçucu yağlar ve kokular küflenebileceğinden, bir yıl içinde kullanmak en doğru olanı.
Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir. Etrafı sarılan yağ tanecikleri birbirlerinden ayrılarak su içerisinde dağılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri