Sabun ile su karşılaştığında sabunun polar ucunu, su molekülleri çeker.
Sabun ve sentetik deterjanlar, suda çözünerek farklı yüzeylerdeki kirleri temizleyen maddelerdir. Sabun ve sentetik deterjanlar, suda çözünerek farklı yüzeylerdeki kirleri temizleyen maddelerdir.
Tarihte ilk kez Antik Mısır'da üretilen ve kullanılmaya başlanan sabunlar günümüzde katı ve sıvı sabun olarak iki farklı formda kullanılan sabunlar suda çözündüklerinden, suyun içindeki maddeleri yüzer duruma getirirler.
Sabun molekülünün “kuyruğu” (hidrokarbon kısmı) yağda çözünür. “Başı” (iyonik kısmı) suda çözünür. Böylece yağ damlacığı su içine alınmış olur. ( a ) Bir yağ noktası sabun ile uzaklaştırılabilir ( b ) Çünkü polar olmayan uç yağı çözer ( c ) Miselin dış kısmı iyonik olduğundan sistem suda çözünür hale gelir.
Bunun için ocağınızın üzerine kaynayan su dolu bir tencere, tencerenin içerisine de parçalanmış sabun bazınızı içeren ısıya dayanıklı kabınızı yerleştirin. Su seviyesinin, sabununuza sıçrama yapmayacak düzeyde olduğundan emin olun. Bu şekilde sabun bazınız 10-15 dakika gibi kısa bir sürede eriyecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Sabun cildi kurutur mu? Evet, ama cildi kurutan endüstriyel sabunlardır. Doğal sabun cildi kurutmaz. Sabun yapımının doğal çıktısı tuz ve gliserindir.
❤️ Malzemeler; 1 kalıp sabun 5 lt su Yapılışı; Sabunu rendeleyip kaynayan 5 lt suya dökelim ve karıştırarak eritelim. Sabunlar tam anlamıyla eridikten sonra ocağın altını söndürüp oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim. 5 lt sıvı sabunumuz hazır.
Sabun ile su karşılaştığında sabunun polar ucunu, su molekülleri çeker. Sabunun apolar ucu da elbisede yumuşamış olan apolar kiri sarar. Böylece kir ortamdan çözeltiye geçmiş olur.
Limon yağı: Limon yağını, yumuşak, pamuklu bir beze dökün ve yuvarlak hareketlerle sabun artığını ovalayın. Daha sonra, limon yağının fazlasını temiz bir bez ile temizleyin. Sabun artıklarının yok olduğunu göreceksiniz. Karbonat: Karbonat da, sabun artıklarını kolayca temizlemeye yardımcı olur.
24 saat kalıpta duran sabun kalıptan çıkarılarak kurumaya bırakılır. Soğuk yöntemde sabunlaşma tamamlanamadığından sabunların uzun süre kurutulması gerekir. Kullanıma hazır hale gelmesi için sabunun nem değeri ortalama olan bir yerde 1 ay; fazla nemli bir yerde 2 ay kadar beklemesi gerekir.
Sabunun en büyük olumsuzluğu sert sularda zor köpürmesidir. Köpürme faaliyeti olmayınca sabun etkisini yitirir. Bunun nedeni ise sert suda bulunan magnezyum ve kalsiyum ile sabunun etkileşmesidir.
Peçete suda yüzmez. çünkü yapısında su emici maddeler bulunur.
Sabun temizlemeyi sadece yumuşak sularla yapabilir. Kullanma suları ise kalsiyum ve magnezyum tuzları ihtiva eden sert sulardır. Sabun sert suda kesilir.
Çamaşır deterjanları ve sabunları
Deterjanlar doğada tamamen parçalanmazlar. Su kaynaklarına karışarak nehirleri ve denizleri kadmiyum ve arsenik gibi zehirli ağır metallerle kirletirler.
Sabun yağlarda bulunan çeşitli yağ asitlerinin baz tuzlarından meydana gelir. Suda miseller (kirleri içerisine hapseden) oluşturabilen yüzey aktif maddelerdir. Bu özelliği sayesinde eldeki, ayaktaki, elsbiselerdeki kiri temizler. Sabun kullanımı bir çok salgın hastalıkların azaltılmasını sağlamıştır.
Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Halk arasındaki “sabun kir tutmaz” inanışının doğru olmadığını kaydeden Aksungur, şöyle konuştu: “Katı sabunları tuttuğumuz zaman, elimizdeki kir ve mikroplar bu sabuna geçer ve bakteri üreme riski ortaya çıkar. Bizden sonra aynı sabunu kullanan kişiler için sağlıksız bir ortam doğar.
Yüz temizleyiciler ise sadece cilt temizliği için tasarlanmıştır. Sabunlar yüksek pH değeri içermekte ve ciltte iritasyona sebebiyet verebilmektedir. Yüzü temizlemede kullanılan ürünlerin önemli bir avantajı da cilt temizliğini etkin şekilde gerçekleştirebilmelidir.
Buna göre soruyu cevaplayacak olursak. Sabun sadece yere düşüyor yani sürtünme ve temizleme kavramı yok. Bu nedenle sabun yerdeki tozların üstüne yapışması nedeniyle kirlenir. Fakat bir olasılık daha var, eğer sabundan bir parça parçalanıp yerde kalırsa bu sefer beyniniz yerin sabundan dolayı kirlendiğini sanar.
Sabunun en büyük olumsuzluğu sert sularda zor köpürmesidir. Köpürme faaliyeti olmayınca sabun etkisini yitirir. Bunun nedeni ise sert suda bulunan magnezyum ve kalsiyum ile sabunun etkileşmesidir.
Sabunların yapısında polar ve apolar iki uç bulunur.
Sabun ve deterjanın her ikisi de bazik karaktere sahiptir. Her iki ürünün de temizleme özelliği bulunur. Sıcak su ile kullanıldıklarında daha etkin temizleme özelliği ortaya çıkar. Her iki ürün de suda çözünür.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
7 kalıbı 1 kg gelen yaş sabun kuruduktan sonra 10 kalıbı 1 kg gelmektedir.
Duş jeli, kullanım sonrası ciltte kaygan bir his bırakıyor. Sabun kullanımında ise bu his pek yaşanmıyor. Bu kayganlık hissinden hoşlanmıyor iseniz doğru ürün seçimi sabun olacaktır. Kullanacağınız vücut bakımı ürünlerinizin en önemli detaylarından birisi ise pH dengesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri