Vegan kelimesi, ilk olarak 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından Donald Watson tarafından ortaya atıldı. Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur.
İlk vegan topluluğu ise Vejetaryen Derneği'nin eski üyeleri Donald Watson ve Elsie Shrigley tarafından İngiltere'de kurulmuştur. Watson, gıda olarak et yememenin ötesinde, yumurta ve süt gibi hayvansal ürünleri de tüketmeme tercihini vejetaryenlikten ayırmak için “vegan” terimini kullanmıştır.
Dünyadaki en büyük vegan toplumlardan birisini barındıran İsrail'de toplam nüfusun yüzde 5'ini, İsveç nüfusunun yüzde 4'ünü, Kanada ve Avustralya nüfusunun da yüzde 3'ünü bugün veganlar oluşturuyor.
Antik Yunan'ın ünlü filozofları Platon ve Pisagor da vejetaryen beslenmeyi seçenler arasında idi.
Bu beslenme biçiminde yalnızca bitkisel kaynaklı besinler tercih ediliyor. Vegan beslenme tarzını benimseyen kişiler sadece gıda tüketimi anlamında değil bir yaşam felsefesi olarak bu anlayışı benimsiyorlar. Bu nedenle sadece besinler açısından değil, hayvan kaynaklı eşya ve kıyafetlerin kullanımını da reddediyor.
İlgili 34 soru bulundu
Donald Watson (2 Eylül 1910, Yorkshire - 16 Kasım 2005, Cumbria), İngiliz aktivist. İngiltere'de doğup ölen Watson, "vegan" kelimesinin mucidi ve 1944 yılında kurulan The Vegan Society 28 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Vegan Topluluk) adlı örgütün de kurucusu idi.
Bilim insanları bu topluluğu 1976 yılından beri takip etmiş ve vejetaryen beslenme grubundaki insanların (vegan ve vejetaryen) diğerlerine göre, erkeklerinin 7 yıl kadınlarının ise 4 yıl daha fazla yaşadığını göstermişlerdir.
Vejeteryanlara karşı değilim, yine hiç olmazsa hayvansal ürün yiyorlar. Yumurta, yağ, süt gibi ürünleri yiyorlar. Ama veganlar affedersiniz kızsınlar, fıttırmış. Bal bile yemiyorlar arı üretiyor diye.
Hayvanlar hizmetçimiz değildir
Tarkan Apari, 42 yaşında, uzun yıllardır organik ürün satan bir dükkanı var. 12 yıldır vejetaryen, dört senedir de vegan.
Vegan kelimesi, ilk olarak 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından Donald Watson tarafından ortaya atıldı. Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur.
Sia Insight'ın 2020 yılında 15-55 yaş grubu, şehirde yaşayan 806 tüketici ve 205 vegan nezdinde gerçekleştirdiği araştırma bulgularına göre ise Türkiye'de bulunan vejetaryen ve veganların toplam oranı nüfusun yüzde 5'inin altında bulunurken, yaklaşık vegan nüfus 80.000 civarındadır (Marketing Türkiye, 2021).
Vegan beslenme genelde sağlığa yararlı, ancak alınan kalsiyum oranı düşük ve B12 eksikliğine yol açması mümkün. Veganların vücuttaki kilo-yağ oranını gösteren boy-kilo endeksi, ya da yaygın adıyla vücut kitle indeksi daha düşük. Bu da kolesterol seviyelerinin daha iyi, tansiyonlarının da daha düşük olmasını sağlıyor.
Vegan olmak herhangi bir alışkanlığınızı değiştirmekten daha zor değildir. Pratik olarak sebzeler, meyveler ve diğer vegan gıdalar her yerde bulunabilir; üstelik daha hesaplıdır ve hazırlanmaları daha kolaydır. Giyinmek için hayvan teni (yün, deri, kürk) ya da hayvansal kumaş (ipek vs.)
Vegan Sertifikalı ya da Vegan Belgeli ve Vegan Etiketli Ürünler, İslami helal şart ve yasalarının gerekliliklerini karşılamaları halinde helal olabilir.
Veganlık: Her türlü hayvansal ürünü tüketmeyi reddedemekle kalmayan veganlar, hayvanların kullanımını imkân dâhilinde reddederler. Birçok vegan, aynı zamanda hayvanlar üzerinde test edilmiş veya hayvansal katkı maddesi içeren makyaj ürünleri ile birlikte, kürk, deri, yün ve ipek gibi giyim eşyalarını kullanmazlar.
Yapılan araştırmalara göre, dünya nüfusunun %22'nin vejetaryen olduğu tahmin edilmektedir.
Yılmaz Erdoğan'ın fit görüntüsünün sırrı ortaya çıktı. Bir süredir et, yumurta, peynir, bal, yoğurt ve süt gibi hayvansal ürünleri tüketmeyen Erdoğan vegan oldu.
Yayımlanmış 3 kitabı bulunmaktadır. Livaneli vejetaryen'dir.
1. Leonardo DiCaprio… Uzun yıllardır vejetaryen olduğu bilinen ünlü ismin, son dönemde vegan beslenme tarzına geçiş yaptığı bildiriliyor.
Şeker üretiminde kullanılan kaynaklar vegan gibi görünse de üretim aşamalarındaki işlemler ürünü vegan olmaktan çıkarır. Özellikle şeker ağartma işleminde kemik kömürü kullanılıyorsa ürün vegan değildir. Beslenmede şeker tüketilecekse üretiminde kemik kömürü kullanılmadığına emin olunmalıdır.
Vegan keto diyeti, karbonhidrat alımını önemli ölçüde kısıtlar ve sadece bitki bazlı gıdalara izin verir. Yağ oranı yüksektir, yeterli miktarda protein içerir ve herhangi bir hayvansal ürün içermez.
Sporcular için vegan beslenmek oldukça uygun bir seçenek. Çünkü bitkisel proteinler hayvansal protein kaynaklarına göre daha az doymuş yağ, kolesterol ve kalori içeriyor. Ayrıca bitkisel protein kaynakları vücudumuzun ihtiyaç duyduğu diğer besin maddeleri için de faydalıdır.
Çiçekten Yeşilkaya, dr. Suat Erus'la gerçekleştirdiği söyleşide (2021 yılı sonu), sia insight bünyesinde yapmış oldukları temsili araştırma hakkında bilgi verirken, sonuçlara göre, Türkiye'de nüfusun % 96'sının hepçil, % 3,7'sinin ise vejetaryen / vegan beslenme biçimine sahip olduğunu öngördüklerini belirtiyor.
Karar verdiğiniz andan itibaren vegan olabilirsiniz. Eğer hayvan kullanımını hayatınızdan çıkarmaya karar verdiyseniz, hayvanları kullanmaya devam etmeniz için herhangi bir sebep yok.
Genel olarak vejetaryenlerin çoğunluğu bu grupta yer almaktadır. Lakto vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları ve yumurta tüketmezler, diyetlerinde sadece hayvansal kaynak olarak süt vardır. Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri