Fason sabun ürettirebilmem için şirket yada işletmem olması gerekiyor mu? Fason üretimi fason sözleşmesine istinaden yapabiliyoruz. Dolayısıyla vergi dairesine kayıtlı bir işletmenizin yada şirketinizin olması gerekmektedir.
Yani isteyen herkes, evde sabun yapma işinin altından rahatlıkla kalkabilir. Ancak ne kadar orijinal ve özgün tasarımlar yapar, ne kadar farklı çalışmalar ortaya çıkarırsanız, o kadar fazla satış yaparsınız. Bu yüzden sabun yapım işinde yaratıcı düşünmeniz sizin için bir avantaj olacaktır.
SABUN ÜRETİMİ
Sabun üretimi batch sistemi veya kontinü sistem pişirme (sabunlaştırma), kurutma, şekillendirme ve ambalajlama işlemlerinden oluşmaktadır.
El Yapımı Sabun Üretimi Eğitimi Süresi
320 saatlik eğitim yaklaşık olarak 4 ay sürmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
7 kalıbı 1 kg gelen yaş sabun kuruduktan sonra 10 kalıbı 1 kg gelmektedir.
Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir. Ancak birçok köylü saf zeytinyağı kullanmamaktadır. Eski zeytinyağı kullanılıyor = Önceki yıllardan kalan zeytinyağlar sabun yapımında kullanılıyor. 2-3 yıllık zeytinyağlar kullanılıyor.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Gliserin nedir ? Gliserin sabun yapımı sırasında doğal olarak oluşan ve el yapımı sabunları özel kılan maddedir. Cilde nem çeker ve sabuna temizleyici özellikler katar.
Sabun yapımı esnasında sabun sıvı formda iken kullanılan sıvı sabun boyası, doğru sıcaklık değerinde eklenir. Toz sabun boyası ise her sıcaklık değerinde eklenebilme özelliğine sahiptir. Toz sabun boyaları ile renkli, esanslı, kokulu ve doğal ürünler elde edilir.
Gözeneklerin hava almasını sağlar. Doğal bir peeling etkisi oluşturarak ciltteki ölü derileri temizler. Düzenli olarak kullanıldığında cilt beyazlatıcı etkisi vardır. Sedef, egzama gibi birçok cilt sorununu eşek sütü sabunu ile doğal yoldan çözüme kavuşturabilirsiniz.
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur.
Sabunlar, daha yüksek yağ asidi tuzları olarak kabul edilir. Endüstriyel ölçekte hayvansal katı yağların veya bitkisel yağların hidroksitlerin kullanılmasıyla sabunlaştırılmasıyla elde edilirler. Bu işlem sonucunda uygun sabunun yanı sıra ek nemlendirme özelliği olan gliserol de oluşur.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır.
Biliyoruz ki sabun yaparken minimum su:kostik oranını 1:1 alabiliyoruz. Bu kostiğin tüm yağlarla buluşup sabunlaşabilmesi için kullanılabilir en düşük oran (her tarif için uygun değil ve acemilik dönemi için uygun değil). Bunun yanında genel olarak önerebildiğimiz oran ise 1.8:1.
Yazın 2 - 3 saat güneşte kurutulabilir. Kış aylarında ise düşük dereceli fırında kurutabilirsiniz.
Doğal yöntemlerle elde edilen gliserin, bitkisel yağlar ya da hayvansal yağlardan üretilir. Bunun dışında bitkisel ve hayvansal yağların karışımından elde edilen çeşitlerde bulunur. Bitkisel olan ürün, zeytinyağı, palm yağı, hindistan cevizi yağı veya hurma yağı gibi pek çok değişik yağdan üretilebilir.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Gliserin doğal veya sentetik olabilir. Doğal gliserin, hayvansal veya bitkisel yağların hidrolizi sonucu üretilir. Hidroliz, bir maddenin suyla reaksiyona girmesi ve bunun sonucunda kimyasal bir bağın parçalanmasıdır. Sentetik gliserin, petrol, propilen ve klor içeren kimyasal işlemlerle üretilir.
Günümüzde tüm sabun üreticilerinin “kostik” olarak kullandığı “sodyum hidroksitin” ise ph değeri 13,5'tur fakat, “potasyum hidroksit” gibi, “kül suyunda” bulunan “kostik” de sabunu katılaştıramadığı için, dışarıdan “kalın” tuz diye adlandırdığımız “tuz” katkısı” yapılır ki, gelende küllü sabun ürettiğini iddia eden ...
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkiye sahip farklı alkol türleri olmasına rağmen bu amaçla yaygın olarak etil alkol ve izopropil alkol kullanılır. Antimikrobiyal özellikte maddeler etki ettikleri ortamlara göre farklı şekilde sınıflandırılır. Alkoller bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etki eder.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Doğal sabun hemen hemen her yağdan yapılabilmektedir. Doğal sabun en basit olarak yağ ve sıvılaştırılmış kostik bileşiminden oluşmaktadır. Bitkisel yağlardan sabun yapılabileceği gibi, hayvansal ve atık yağlardan da doğal sabun üretimi yapılabilmektedir.
İki çeşit kostik vardır; birisi potasyum hidroksit (KOH) diğeri ise sodyum hidroksit (NaOH)dir. Potasyum hidroksit sıvı sabun yapımında, sodyum hidroksit ise katı sabun yapımında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri