Kaynama hamurunun içinde kalan fazla kostik, "sabun altı suyu" dediğimiz, Anadolu halkının ve geleneksel sabun ustalarının "kara su" dediği suya karışır, sabunun içinde kalmaz.
Biliyoruz ki sabun yaparken minimum su:kostik oranını 1:1 alabiliyoruz. Bu kostiğin tüm yağlarla buluşup sabunlaşabilmesi için kullanılabilir en düşük oran (her tarif için uygun değil ve acemilik dönemi için uygun değil). Bunun yanında genel olarak önerebildiğimiz oran ise 1.8:1.
Kostiğin reaktif inorganik yapısı genellikle birçok kişinin sodyum hidroksitin sabun ve kozmetikte kullanımının güvenli olup olmadığını sorgulamasına yol açar. Sodyum hidroksit sabunlaşmayı meydana getirdiği için ve sabunlaşma gerçekleştiğinde zarar verici bir özelliği kalmayacağı için güvenlidir.
Kostik soda, sıçraması ya da dökülmesi halinde gözlerde, deride ve solunum sisteminde yanıklara neden olur. Gözler: Geri dönüşümsüz hasar tehlikesi vardır. Deri: Deri tarafından emildiğinde zararlı olabilir. Solunum Sistemi: Mukoza membranları ve üst solunum yolları dokuları için tahrip edici olabilir.
Herhangi bir kokusu olmayan kostik, suda kolaylıkla çözünür ve sabun hissi uyandıran yumuşak ve kaygan bir çözeltiye dönüşür. Genellikle lavabo açıcı olarak kullanılır. Çıplak elle dokunulduğunda kaşındırıcı bir etkisi olan kostik, doğal olarak meydana gelmez ancak üretimi oldukça kolaydır.
İlgili 35 soru bulundu
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Saf bıttım sabunu elle yapılan ve tamamen organik olan geleneksel ürün olarak yüzlerce sene kullanılmıştır. İçeriğinde katkı maddesi, kimyasal, kostik, paraben gibi içerikleri kesinlikle bulunmaz ve doğal ürün olarak onaylanmıştır.
Kostik su ile karıştırıldığında ortalama 5 dakikada erir. Suyun sıcaklığını 50 santigrat dereceye yükseltir ve 15-20 dakika orada tutar. Aynı zamanda reaksiyona girdiği maddeleri yakar ve aşındırır. Kostik, temizlik malzemelerini daha güçlü hale getirmek için sıklıkla kullanılan yardımcı bir üründür.
Tezgah üzerinde kalmış kostik çözeltisi kalıntılarını ise sirke ile temizlemek, sabun yapımcılarının oldukça sevdiği taktiklerden biri.
Kostik, sıvı, tablet ya da toz formda satılır. Basit bir şekilde uygulayabileceğiniz bu madde, sıcak su ile temas ettiği zaman etkisini gösterir. Kostiği öncelikle lavabo giderine yeterli miktarda dökün. Döktüğünüz kimyasalın üzerine kaynamış su dökerek reaksiyonun gerçekleşmesini sağlayın.
Sabun yapmak hem basit hem de çok eğlencelidir. Geçmiş zamanların temizlik malzemesi kül, doğal sabun yapmak için ana malzemelerden biri. Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz.
İkinci kostik maddemiz; "potasyum hidroksit” diğerinden tek farkı, ph değerinin daha farklı olmasıdır ama etkisi aynıdır; ikisi de kostik, yani aşındırıcı malzemelerdir. Ancak bundan yapılan sabun sertleşmez.
Arap Sabunu Nedir? Arap sabunu potasyum kostiği ile yapılan yumuşak krem kıvamlı bir sabundur. Temizlik amaçlı kullandığı için kostik indirimi ya da süperyağı kullanılmıyor.
Sodyum Hidroksit Sıvı Kostik 1 Litre (1.5 Kg. )
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı, defne tohumu yağı, menengiç (bıttım) yağı, hint yağı, aspir yağı, keten tohumu yağı, badem yağı, susam yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı, shea yağı, jojoba yağı, kakao yağı sabun yapımında en çok tercih edilen yağlardandır.
Kostik, sabun ve anti bakteriyel sabunların ana bileşenidir. Madencilikte ve petrol rafinelerinde asit ünitelerinin temizlenmesi için kostik kullanılır. Fırın ve boru içleri gibi ulaşılması zor ve çabuk paslanan yerlerin kolaylıkla temizlenebilmesi için kostik sodası kullanılır.
Herhangi bir kokusu olmayan kostik, suda kolaylıkla çözünür ve sabun hissi uyandıran yumuşak ve kaygan bir çözeltiye dönüşür. Sıvı veya katı halde bulunur, katı hali payet ve boncuk şeklinde; sıvı hali ise sulu ve kaygan bir çözelti şeklinde olur.
Özellikleri : Saf sodyum hidroksit, bozulma olmaksızın 318 ° C'de eriyen renksiz, kristalin bir katıdır.
Kostik soda, sudakı ısı artışında iyi şekilde çözünür.
FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
Çoğu metallerle havaya karıştığında patlayıcı olan hidrojen gazı açığa çıkararak reaksiyona girer. Ürün suyla, kuvvetli asitlerle, çok genel metallerle, yanıcı maddelerle, organik maddelerle çinko, alüminyum peroksitler ve halone edilmiş hidrokarbonlarla reaksiyona girer.
Çünkü sabunu köpürten kostiktir. Vatandaş bolca kostik basılmış, köpüren sabunu ``˜İyi sabun` diye bilir. Fakat çok tehlikelidir ve o sabunun çok kaliteli olduğunu göstermez. O yüzden de sabun seçerken köpük faktörünün baz alınmaması gerekir.
Kül suyu, geleneksel olarak odun küllerinin süzdürülmesiyle elde edilen bir metal hidroksit veya suda yüksek oranda çözünen kostik bazik solüsyonlar içeren güçlü bir alkalidir.
Bıttım sabunu genelde koyu yeşil ya da koyu sarı renkte olur. Yapım aşaması tamamlanan ve kullanıma hazır olan sabunun rengi bir süre sonra biraz açılabilir. Bunun sebebi, Bıttım sabununun içindeki suyun kurumasıdır. Su, zamanla buharlaşır ve yok olur.
"Sabunu tadından anlarız"
Sarı rengin içini açtığımızda yeşil rengi koruduğunu görürüz. Boya olmadığı da buradan belli olur. Bunun yanında kaliteli olduğunu koklama yöntemiyle anlarız. Teneffüs ettiğimizde hafiften genzimizi yakan bir koku olur, bazılarını da hapşırtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri