Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
Sabır acıdır meyvesi tatlıdır atasözümüz, sabretmek oldukça zordur, beklemek zor ve zahmetli bir iştir ancak sonucunda güzel şeyler olacaksa beklemeye değer anlamını taşır.
Sabır acıdır meyvesi tatlıdır atasözü de sıklıkla kullanılan atasözlerinden bir tanesidir.
Çektiği sıkıntıya, acıya artık dayanamaz duruma gelmek, sabredememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Tatlı Dil Yılanı Deliğinden Çıkarır Atasözünün TDK Anlamı Nedir? Gönül alıcı, okşayıcı sözlerle karşımızdakinin inadı yenilebilir anlamında kullanılan bir sözdür. Çünkü her insan tatlı dille söylenenlerden etkilenir. Gönül okşamak ve gönül alıcı sözler söylemek en zorlu düşmanı bile hizaya getirebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Sabrederken, insan yaşananı düşünür, onu bir şekilde tanımlar ve kabullenir. Yaşananlar kabullenildiği için de yıkıcı olmaktan çıkar. İnsan sabrettiğinde, sabrın sonucunda iyi bir netice bulur. Bu sebeple “sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır”.
Katlanma, dayanma,ses çıkarmadan bekleme, tahammül etme.
Sabrın gâyesi, beklenmedik olaylar, içine düşülen güçlükler karşısında tedirgin olmamak, paniğe kapılmamak ve tahammül göstermektir. Allah Teâlâ sabredenlere mükâfatını hesapsızca vereceğini müjdelemiş ve onları övmüştür.
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
Akıllı ve kültürlü olmakla kazanılan, beşerî münasebetlerde hoşgörülü, bağışlayıcı ve medenî davranışlar sergilemeyi sağlayan ahlâkî erdem.
Sabır, güçlükler karşısında Allah'tan korktuğu ve O'nun rızasını ümit ettiği için, nefsini fenalığa bırakmayıp tutmaktır. Sabır, tökezlemeyen bir binektir, insanı süratle ve emniyetle emeline ulaştırır. Sabır, saadet kapısının anahtarıdır. Sabır, başarının ilk ve son şartıdır.
Esmaül hüsnada yer alan Es Sabur esması Allahu Teala'nın 99 esmasından biridir. Es Sabur esması Allahın kullarını cezalandırmak için acele etmediğini ifade etmektedir. Es Sabur çok sabırlı demektir.
Cürcânî'ye göre sabir, “bela ve musibetlerden dogan üzüntüyü, Allah'tan baskasina, sikayet etmemektir.”
Sabır dinin yarısıdır. Diğer yarısı da şükretmektir.
İnsanların hayatını etkileyen en önemli değerlerden biri olan ve insan davranış ve tutumlarını yönlendiren sabır; üzücü ve sıkıntılı durumlarda dayanma, hayattaki güçlük ve problemlerle baş edebilme ve hayatı sürdürebilme yeteneğidir.
MERHABA! Cevap: Kişisel özelliktir. Fiziksel özellik dıştan görünür bir şeydir. Sabır soyuttur yani görülemez.
İslam alemi için önemli bir yere sahip olan sabır kavramı Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerde ve Peygamber Efendimizin hadislerinde geçmektedir. Gerçekleşen veya gerçekleşmesi beklenen durumlarda insanın direnç gösterme; olumsuzlukları olumlu kılmak için gösterilen metanet anlamlarına gelmektedir.
Sabır her faziletin üstünde bir değer taşır. "Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153, 155). buyurarak, sabrın faziletini anlatmıştır. sözüyle, bir felaketle ilk karşılaştığı zamandaki sabrın önemini vurgulamıştır.
Sabır denince akla, başa gelen bir zorluğun, musibetin etkileri sona erene kadar bekleme ve bu süre boyunca bunun sonuçlarına dayanma geliyor. Genel anlayışa göre pasif bir eylem yani zorluklara karşı dayanmak…
Sakinleşmek İçin Okunan Dua Hangisidir? Sakinleşmek ve sakin kalmak için özellikle Allahu Tealanın esmalarından olan Ya Sabır esmasını zikretmek gerekmektedir. Esmaül hüsnada yer alan Ya Salim esması da sabırlı ve sukunetli kalmaya faydalı esmalardan olmaktadır.
Es-Sabur Anlamı Nedir? Esma-i Hüsna içerisinde Allah'ın 99 adet ismi yer almaktadır. Bu isimlerden biri de “çok sabırlı” manasına gelen Es-Sabur esmasıdır.
SABRIN SONU
Sözlükte dayanma ve dayanıklılık anlamına gelen sabır; zor koşullar altında cesaret ve metanetini yitirmeden sıkıntı ve zorluklara katlanmak, doğru yolda yanlışlara karşı sebat etmektir. Kur'an-ı Kerim'de sabırla ilgili pek çok ayet vardır.
Sabır bir duygu olduğu gibi davranışa dönüştüğünde ve tutumlaştığında bir karakter gücü olarak karşımıza çıkar.
İşimizi ihtimallere bırakmamalıyız. Kazanmak muhakkak iken kaybetmek çok yanlış olur. (Sabreden zafere ulaşır) hadis-i şerifi, sabrın sonunun her zaman selamet olduğunu bildiriyor. Sabır döneminde acele etmemeli. Acelecilik şeytandandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri