Saç Diplerinde Kaşıntı Kaşıntı, yaygın olarak basit kepek problemleri nedeniyle ortaya çıksa da, altında; saçlı deri mantarları, parazitler, saç derisinin pH değerinde meydana gelen bozulmalar ve saç derisi kuruluğu gibi problemler gözlemlenebiliyor.
Karbonat yüksek alkali içeriği ile saç derinizin Ph seviyesini dengeleyip, kafadaki kaşıntıyı giderir. 1 yemek kaşığı karbonata biraz su ekleyip karıştırın ve macun kıvamına getirin. Saç diplerinize uygulayıp, 10 dakika bekletin ve ardından saçınızı şampuanla yıkayıp, durulayın.
Saç derisinde meydana gelen kaşıntının sebebi mantar veya bit olabilmektedir. Özellikle sağlıksız beslenme, yetersiz bir saç hijyeni, stres veya terleme saç kaşıntısının temel sebepleri içerisinde yer almaktadır.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar. Kaşıntı en çok sırasıyla primer biliyer siroz, hepatit C virüsü ve hepatit B virüsü enfeksiyonlarında görülür. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntı; En sık sırt bölgesinde görülür.
Günlük yaşamın getirdiği sorunlar ve kişisel problemler nedeniyle strese bağlı kaşıntı meydana gelir. Özellikle kişinin yaşamış olduğu stres üzerinden durum hafif ya da şiddetli biçimde ortaya çıkar. Böyle zamanlarda mutlaka bir doktora görünmek ve tedavi süreci geçirmek önemlidir.
Kaşıntı için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurmak gerekir.
Kaşıntısı bulunan bir kişi, öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmalıdır.
Saç mantarının saçta kabuklanma, kepek, kaşıntı, saçların kolayca kopması, akıntı ve saç kaybı gibi belirtileri vardır.
Saç derisinde bu duruma neden olan diğer bir faktör ise saç dökülmesidir. Saç köklerindeki zayıflama nedeniyle deri kaşıntısı meydana gelebilir. Saç derisinde kaşıntı genellikle hafif bir sorun olarak görülse de uzun vadede ciddi sorunlara yol açabilir.
Saç ve saç derisine iyi gelen şeyler arasında sarımsak, ısırgan otu, çam terebentin yağı, lavanta yağı, hint yağı, argan yağı, menekşe yağı ve diğer yağlar iyi gelmektedir.
C vitamini kaynağı olan limon, antioksidan bir besindir. Limon suyu, ciltte oluşan alerjik kaşıntıyı giderme konusunda etkili olabilir. Kaşıntıyı gidermek için bir miktar limon suyunu sodayla karıştırmalısınız. Karışımı bir pamuk yardımıyla, kaşınan yere sürüp masaj yapabilirsiniz.
Saç egzamasına ne iyi gelir sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Saç egzaması için doğal yağlar kullanmak, saç derisini nemlendirir ve kaşıntıyı azaltır. Jojoba yağı, hindistan cevizi yağı ve argan yağı gibi yağlar, saç egzamasına iyi gelir. Yağları saç derisine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Kaşıntının neden kaynaklandığının anlaşılabilmesi için yapılacak testler hakkında bilgiler veren Dr. Belma Bayraktar, “Bu hastalarda tam kan, böbrek, karaciğer, tiroid testleri, yaşla uyumlu kanser tarama testleri, akciğer grafisi, alerjik testler gerekebiliyor.
Gece olduğunda vücudun ısı düzenlemesi, sıvı regülasyonu ve bariyer fonksiyonlarında bir takım değişiklikler meydana gelir. Örnek olarak gece vakti vücut ısısının azalması ve cilde doğru olan kan akımında artış oluşması kaşıntı gelişimi ile sonuçlanabilecek değişiklikler arasındadır.
Kamu yani devlet hastanelerinden hizmet almak isterseniz eğer, gitmeniz gereken bölüm; Deri ve Zührevi Hastalıkları (Cildiye) bölümüne randevu almanız gerekmektedir. Eğer ki özel hastanelerde ise bu bölümün ismi Dermatoloji (Cildiye) ya da Cildiye (Dermatoloji) şeklinde karşınıza çıkan bu bölüme gidebilirsiniz.
Saç Nezlesi Nedir? Saç nezlesi özellikle banyodan sonra ya da deniz veya havuza girildikten sonra uzun süre ıslak kalan saçlarda oluşan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sonucu saç derinizde batma gibi hisler oluşabilmektedir. Batmaya ağrı, kaşınma gibi sorunlar eşlik edebilir.
Aşırı yağlı saç dipleri, saç derisinin pH oranını bozabilir ve saç derisinde hassasiyet yaratabilir. Bu gibi durumlarda saç derisinin kaşındığını ve yanma hissinin de eklendiğini söyleyebiliriz. Eğer saç köklerinde iğne gibi batma hissi duyuyorsan saç nezlesi olmuş olabilirsin.
Saç kuruluğunu engellemek için saçınızı her gün yıkamak yerine 2 günde bir yıkayabilirsiniz. Özellikle kuru saçlar için olan şampuanları kullanın. Alkollü saç ürünleri kullanmayın çünkü bunlar saçın kurumasına neden olur. Nemlendirici özellikli bir şampuan ve saç kremi kullanın.
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
Diyabetli kişilerin diğerlerine göre ciltte kaşıntıya sahip olma eğilimlileri daha fazladır. Kalıcı kaşıntı rahatsız edici olabilir ve fazla kaşıma enfeksiyon ve acıya sebep olabilir. Kaşıntı genellikle diyabetik polinöropati denilen, ilerlemiş diyabetin sinir hasarı yaptığında gelişen bir durumdur.
Özellikle tedaviye yanıt vermeyen ve kendiliğinden geçmeyen, uzun süreli kaşıntı sorunu, yaşam kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Kaşıntı çeşitli sağlık sorunları sebebiyle meydana gelebildiğinden, altta yatan sebebin doğru tespit edilmesi ve uygun yöntem ile tedavi edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri