Nüfus Yapısı Nüfus yoğunluğu bakımından sırayla en büyük ilçeler Tatvan, Merkez, Güroymak ve Hizandır. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi yine Tatvan olup en küçük ilçesi Güroymak'tır.
Bitlis (il merkezi) Adilcevaz.
Bitlis nüfusunun il ve ilçelere dağılımıysa şöyle: "Bitlis Merkez 65 bin 670, Adilcevaz 31 bin 746, Ahlat 36 bin 577, Güroymak 45 bin 38, Hizan 39 bin 563, Mutki 34 bin 240,Tatvan 83 bin 790."
1918 yılında Bitlis iline bağlı bir nahiye merkezi durumunda olan Tatvan, 1936 yılında ilçeye dönüştürüldü.
Nüfus yapısı
Tatvan'ın yerli halkı tamamına yakını Kürt halkından ibaret olmakla beraber az sayıda da Ahlat'tan göçmüş Türkmenler, Topal Osman (Topal Osman Çepni'dir) isyanına katılmış ve sürgün edilmiş bazı Laz aileler ve çevre ilçelerden göç edenlerden oluşmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Bitlis tarih boyunca değişik isimlerle anılmıştır. Asurlular Bit-Liz, Persler ve Yunanlılar Bad-Lis veya Bad-Lais, Bizanslılar Bal-Lais-on, Babaleison veya Baleş, Araplar Bad-Lis, Ermeniler Pageş veya Pagişi olarak kullanmışlardır.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
788 bin Bitlisli nerede yaşıyor? 299 bin #Bitlis'te 221 bini #İstanbul'da 40 bini #Mersin'de 33 bini #İzmir'de 26 bini #Bursa'da 20 bini #Adana'da yaşıyor.
Şehri ziyaret ettiğinizde Büryan Kebabı, Corti Aşı, Bitlis Köftesi, Katıklı Dolma gibi yöresel yemekleri deneyebilirsiniz. Bitlis Ahlat Mezar Taşları, Ahlat Müzesi, Rahva Kervansarayı, Emir Bayındır Kümbeti gibi tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz.
Bitlis'in Hizan, Mutki, Ahlat, Adilcevaz, Tatvan ve Güroymak olmak üzere 6 ilçesi bulunmaktadır. İlimizin merkez ilçe ile beraber toplam 8 belde, 334 köy ve 290 mezrası mevcut olup, köylerin 245'i orman köyüdür.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kayıtlarında son genel nüfus tespitine göre İlçe Merkezinin nüfusu 71.045, köy kesiminin nüfusu ise 18.140'tır. İlçenin toplam nüfusu ise 89.185 olarak tespit edilmiştir.
Ahlat Doğu Anadolu Bölgesinin, Yukarı Murat –Van Bölümü'nde, Süphan ve Nemrut dağları arasında bulunan plato üzerinde kurulmuş, Bitlis İli'ne bağlı, 34.000 nüfuslu bir ilçe merkezidir.
Bu adların başında da Bitlis (Bedlis) ve İskender ismi gelmektedir. Seyyah Bitlis isminin Makedonya Kralı Büyük İskender'in komutanlarından Bedlis'ten, İskender isminin de Büyük İskender'den geldiğini ifade etmektedir.
Bitlis prensliği Bitlis'in 24 aşiretinin birleşmesiyle oluşan bir Müslüman Kürt beyliğidir.
Tarih. Şerefname'ye göre Motikan aşireti Bitlis'in yerli halkından olup yörede etkin olan Rojkan ilinin (konfederasyonun) kolarından biridir. Bu gün itibarıyla Motikan ya da Modi ismi Bitlis'ten Urfa'ya kadar geniş bir coğrafyada geçen bir aşiret ismi. Yörede Kurmanci konuşan aşiretlere verilen bir isimdir.
Bitlis'in yerel dili Ermenice, Azerice , Farsça ve en çok Kürtçe kelimelerden oluşan kendine özgü bir konuşma dilidir. Kürtçe, bir bütün olarak bir ana dili olarak muhakkak öğretilmelidir ve okutulmalıdır. Fakat bu folklorik dilde unutulmamalıdır.
Muş şehri, 1929 yılında Bitlis vilayetinden ayrılarak müstakil bir il olarak, il merkezi konumu haline gelmiştir. 2008 yılı itibarıyla merkez nüfusu 70 bin dolaylarındadır. Coğrafi açıdan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü içerisinde yer alır.
25 Ağustos 1916'da Rus kuvvetleri tarafından Bitlis ve Muş tekrar alındı. Osmanlılar yaklaşık yarısı savaş esiri olmak üzere 34.000 kayıp verdi.
Türkiye, tarihi boyunca birçok depremle karşılaşmış olan bir ülke olarak coğrafi yapısı gereği depremlere sıklıkla maruz kalmaktadır. Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır ve bu bölge ülkemizde deprem riski en yüksek bölgelerden biridir.
Tatvan Sahili, görünüm itibari ile Ege ve Akdeniz sahillerini aratmamaktadır. Yaklaşık 7 kilometrelik sahil alanıyla Van Gölü'ne en uzun sahili olan ilçelerin başında gelen Tatvan sahili özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır.
Yetiştirilen önemli ürünler çavdar ve tütündür. Bitlis tütünü sert içimli ünlü bir tür olup, Bitlis Sigara Fabrikasında işlenmektedir. İlde yetiştirilen en önemli meyve ise ceviz olup, yüksek verimliliği ve kalitesi ile tanınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri