Sirkede bulunan faydalı mineraller, saçların beslenmesine yardım edeceği için sağlıklı bir şekilde uzamasını da sağlamaktadır. Tercih edilen sirke elma ya da üzüm sirkesi olabilir. Hatta beyaz sirke de zaman zaman kullanılır.
Elma sirkesi yalnızca sağlığınız için değil saçlarınız için de oldukça faydalı. Tam da bu yüzden elma sirkesinin saçlara olan etkisi yıllardır dillere pelesenk.
Saç diplerine uygulanan sirke, masaj yaparak 2-3 dakika kadar uygulanır. Ardından bol su ile durulanır. Saça sirke sürmek, saç dipleri için sayısız faydaya sahip olsa da 5 dakikadan fazla saçta bekletilmesi tavsiye edilmez...
Saç derisindeki hücreler öldüğünde döküntüler, sağlıklı olduklarında ise dökülme durma aşamasına gelir. Dolayısıyla elma sirkesi, saç çıkarmaz ancak saçın dökülmesine engel olur. Elma sirkesiyle birlikte kullanılacak olan saç çıkarıcı ürünler, saç çıkarma konusunda yardımcı olabilirler.
Beyaz sirke saç bakımı konusunda da şaşırtıcı derecede etkili oluyor. Doğal saç kremi olarak kullanılan beyaz sirke, saçların kolayca açılmasını sağlıyor. Ayrıca saçlara parlak bir görünüm kazandırıyor. Beyaz sirkeyi saç kremi olarak kullanabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Beyaz ve elma sirkesi arasında fark, renklerinden ibaret değildir. Elma sirkesinde yaklaşık %5 -6 düzeyinde asetik asit bulunur ve ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 oranında asetik asit içeriyor ve tahıl fermantasyonu sürecinde ortaya çıkar.
Türkiye'de diğer sirke çeşitleri kadar yaygın olmayan beyaz sirkenin, dünya genelinde çeşitli amaçlarla kullanımı oldukça yaygındır. Diğer bir adı da “sirke ruhu” olan, beyaz sirke adını saydamlığından almıştır. İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Şampuana elma sirkesi katmak saç dökülmesi yaşayanların tercih ettiği yöntemlerden bir tanesi. Deneyenler ilk kullanımdan itibaren saç dökülmelerinin yavaşladığını belirtmiş. Elma sirkesi saç dökülmesi için durulama suyu olarak da kullanılabiliyor.
İçerisinde bol miktarda asetik asit barındıran sirke zayıflayan saçların toparlanmasını sağlar. Düzenli bir kullanım sunucunda dökülmeleri durdurduğunu hatta yeni saçların çıkmaya başladığına şahit olabileceksiniz. Saç rengini açma işlemleri genellikle kadınların sık tercih ettiği işlemler arasında yer alır.
Elma sirkesi saçın pH seviyesini dengeleyen doğal bir üründür. Düzenli kullanılan elma sirkesi içeriğindeki asetik asitler sayesinde saçın sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlar. Saç diplerinde ve kafa derisinde meydana gelen kaşıntılar için birebir etkili bir içeriktir.
Sirke saça iyi gelir mi? Elma sirkesi ile saç temizlemek, saçların daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur. Fakat her elma sirkesi saç derisine iyi gelmeyebilir. Sirke ile saç temizlemek için organik elma sirkesi kullanmanı öneririz.
Organik sirke yöresel pazarlar ile aktarlarda da satılan bir ürün olmakla birlikte organik oluşundan ve kalitesinden emin olamayabilirsiniz. Organik sirkeyi salata ve çorbalarınızda lezzet kaynağı olarak kullanabileceğiniz gibi sağlık ya da temizlikle ilgili farklı alanlarda da kullanabilirsiniz.
Kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan beyaz sirke, inme ve kalp krizi gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kalsiyumun kemikler tarafından daha yüksek oranda emilmesini sağlar. Düzenli olarak beyaz sirke tüketimi beyin dokularının gelişimini sağlar ve aynı zamanda bilişsel yeteneği geliştirir.
Saçınızı yıkadıktan sonra son durulamadan önce saçınızı sirkeyle yıkayabileceğiniz gibi şampuanınıza da sirke ekleyebilirsiniz.
Beyaz sirke, saçların kolayca açılmasına ve taranmasına yardımcı olarak saçların parlamasını sağlar. Beyaz sirkeyi saç kremi olarak kullanmak isterseniz, bir kaba 2 bardak ve iki yemek kaşığı beyaz sirke ekleyin. İyice karıştırın ve son saç durulama işlemi sırasında başınızdan aşağı dökün.
Elma sirkesi doğal saç açıcılar arasında yer alıyor. Duşta durulama suyu olarak kullanacağınız sirkeli su saç rengini açmaya yarıyor. Sirke, saçları besleyip saç rengini açma özelliğine sahiptir.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Cilt bakımında doğal yolları tercih edenler için elma sirkesi oldukça popüler bir cilt bakım ürünüdür. Elma sirkesinin etkinliğinin çoğunluğu asetik asit ve malik asit gibi içerdiği meyve asitlerine dayanır.
Dr. İbrahim Saraçoğlu elma sirkesinin iştahı kapatıcı etkisiyle birlikte zayıflama konusunda oldukça etkili olduğunu belirtir. Yemeklerden önce ve yatmadan önce tüketilen elma sirkesinin kısa vadede kilo vermeye yardımcı olduğunu ifade eder.
Evi sirkeli su ile silmenin en büyük faydası evdeki kötü enerjiyi uzaklaştırmasıdır. Bunun yanı sıra çıkmayan lekelerde sirkeli su ile rahat bir şekilde çıkarılabilir. Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir.
Beyaz sirkenin hammaddesi ise şeker içeren şeker pancarı, şeker küspesi ve şeker kamışı gibi bitkisel tarım ürünleridir. Fermantasyonla oluşan beyaz sirke daha kolay üretilebildiği ve maliyeti de diğer sirkelere göre daha uygun olduğu için temizlikte tercih edilir.
Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri