Aslında kabaran saçların sebebi çok basit: Nemsizlik. Kuru saç telleri, havadaki nem ve biraz da rüzgarla şekil değiştirerek kabarık ve bakımsız bir hal alıyor. Aksine, saç ne kadar nemliyse kendini dış etkenlere kapatıyor ve şekli, yapısı bozulmuyor.
•
Kabaran saçlara ne yapmalı dediğinizde evde yapabileceğiniz maskeler saçlarınızı kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır. Bunlardan biri bal ve Hindistan cevizi yağı maskesidir. Her ikisinden bir çorba kaşığını iyice karıştırıp ısıttıktan sonra tüm saçınıza yukarıdan aşağıya doğru sürün.
Kuru saçların en büyük nedenlerinden birisi bakımsızlıktır.Hava kirliliği,kullandığımız şekillendiriciler(fön,maşa,düzleştirici),saçlarımıza yaptırdığımız işlemler(boya,röfle,vs)saçlarımızın daha da fazla kurumasına sebep olacaktır. Saçlarımızın kuruma sebeplerinden birisi de kullandığımız şampuanlardan dolayıdır.
Saçlar gereğinden sık yıkandığında ya da ısıya veya kimyasal bileşenlere maruz bırakıldığında, saç telleri ihtiyaç duyduğu sebum desteğini karşılayamaz. Bu durum saç tellerinin zaman içinde kuru, sert ve mat bir görünüm kazanmasına neden olur.
Kuru saçların en büyük problemi nem eksikliğidir. Saçı çok sık yıkamaksa saç derisindeki doğal yağları götürür ve nem eksikliğine sebep olur. Bu yüzden kuru saçlara sahip olan kişiler her gün saçlarını yıkamamaya dikkat etmelidir. Gün aşırı ya da 3 günde bir saçlarınızı şampuanlamak yeterli olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Kuru ve yıpranmış saçlar için Hindistan cevizi yağı ya da jojoba yağı kullanarak sağlıklı bir görünüm elde edebilirsiniz. Nemli olan saçlarınıza sadece birkaç damla bu yağlardan uygulayarak bekletebilir, daha sonra nemlendirici özelliğe sahip bir şampuan ve krem ile durulayabilirsiniz.
Biri kandaki demir eksikliğinin belirtileridir diğeri ise demir eksikliğinin kansızlığa neden olması sonucu kansızlıkla birlikte seyreden belirtilerdir. Vitamin ve minerallerin cilt sağlığı açısından çok önemli olduğu bilinmektedir. Demir eksikliği nedeniyle saçlar kırılmaya başlar, kuru ve parlaklığını kaybeder.
Kuru veya sert saçlar için elektriklenmeyi azaltan, saçın kırılmasını önleyen ve yumuşatan doğal yağlar arasında avokado, zeytinyağı, jojoba yağı, E vitamini yağı, argan yağı veya hindistancevizi yağı en çok işe yarayanlardan. Bu yağları karıştırarak kendinize haftalık bir bakım rutini oluşturabilirsiniz.
Saçlarınızı mutlaka 2 günde bir yıkayın. Yıkama esnasında saç kremi kullanmanız, saçlarınızın nem ihtiyacını karşılamak için önemli bir adımdır. Saç bakım yağları, doğal yağlar saçlarınıza nem verecek, kuruduğunda keçe gibi olmasını önleyecektir.
Kuru bir saç derisini, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile tamamen tedavi edebilirsiniz. Saç derinize birkaç damla yağı masaj ile uygulayın ve yıkamayın - bu doğal yağları yeniler, saçı nemlendirir ve besler. Yoğun beslenme için, yağı gece boyunca bekletin.
Sıcak su ve her gün yıkamak kuru saç tipleri için oldukça zararlıdır. Zaten kuru olan saç tiplerini sıcak su ve her gün yıkamak daha kuru hale getirecektir. 2 günde bir yıkayacağınız kuru saç tipinize, duş sonrasında mutlaka sülfat ve paraben gibi zararlı maddeleri içermeyen ürünler kullanmalısınız.
Saç uçlarındaki kuruluğu alan Hindistan Cevizi yağı, saç direncini de artırır. Son dönemin en popüler yağlarından biri olan Üzüm Çekirdeği Yağı, içinde barındırdığı linoleik asit ve E vitamini sayesinde kafa derisinin doğal dengesine kavuşmasını sağlayarak kuruluğun, kepeklenmenin önüne geçer.
Kuru saçlara bakım yapabilmek için öncelikle nem ağırlıklı ürünler seçilmeli. Aromatik yağ olarak, melisa, menekşe, jojoba, avokado yağı tercih edilebilir.
Birkaç nemlendirici saç kremi ile saç dokunuzdaki kütiküllerin yumuşamasına yardımcı olabilirsiniz. Gliserin ve protein açısından zengin ve nemlendirici bir saç kremi (hindistancevizi yağı veya shea yağı içerenler gibi) kullanarak saçlarınızın parlamasını ve öncekinden hafif hissettirmesini sağlayabilirsiniz.
Susam yağı, saç ve saç derisini nem açısından besler. Düzenli kullanıldığında saçları yatıştırır, kabarıklığını azaltır ve kolay şekillendirilmesini sağlar. 1 yemek kaşığı susam yağını saçınıza uygulayın. 20 dakika beklettikten sonra şampuanla durulayın. Elma sirkesi, saçın pH'sını dengeler ve kabarmaların önüne geçer.
Duştan sonra saç kabarmaması için, Hindistan cevizi yağı ya da zerdeçal yağı gibi doğal bileşenleri saç uçlarınıza ve boylarınıza uygulayabilirsiniz. Saç kurutma makinesini sabit tutmaktan kaçınmalı, saç tellerinizi uzun süre boyunca yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız.
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını yarım limon suyuyla iyice karıştırın. Karışımı saç diplerinize iyice yedirerek sürün ve sonra normal bir şekilde yıkayın. “Saçlarım çok sert” diyorsanız zeytinyağı da hem saçlarınız hem de saç deriniz için nemlendirici ve besleyicidir.
Saçlarınıza duştan sonra herhangi bir bakım ürünü uygulamadan önce havluyla kurulayın. Bu adım sıkıcı gelse de elektriklenmeyen saçlara kavuşmanızı sağlar. Saçlarınızdaki fazla suyu emmesi için saçlarınızın etrafına bir havlu sarın. Havlular saçınızdaki nemi emebilir ve onları tamamen kuru bırakabilir.
Vazelin yoğun kıvamlı bir yağdır. Bu yüzden uygulama sırasında saçın dip kısımlarına sürüldüğünde saç köklerinin tıkanmasına yol açabilir. Bu da saçta yağlanmanın hızlanmasına ve artmasına neden olur. Vazelinin saça sürülmesinde uygun teknik vazelinin benmari usulü eritildikten sonra saça sürülmesidir.
Güçlü bir saç oluşturmak için saç hüclerimiz ihtiyacı olan enerjiyi, oksijeni ve besini kan dolaşımımızdan alır. Bu nedenle kan değerlerimiz saçımızda değişime yol açar. Kan değerlerimiz düştüğü zaman saçlarımız matlaşıp cansızlaşır ve kırılma kopma gibi sorunlar yaşanabilir.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Çevresel koşullar, saç bakım alışkanlıkları ve fiziksel sağlığınız gibi farklı faktörler saçlarınızın kurumasına neden olabilir. Saç kuruluğuna neden olabilecek çevresel faktörler; kuru ve sıcak bir iklimde yaşamak, güneşte veya rüzgarda çok zaman geçirmek, sık sık klorlu veya tuzlu suda yüzmek olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri