Duvarda boyayı kabartan sorunlar, üst üste sürülen boyaların aynı yapıda olmaması dışında badana boya işlerindeki deneyimsizlikten kaynaklanabilir. Boya için ideal ekipmanlar kullanılmadan, en uygun ortam ısısını elde etmeden badana yapılması boyanın yeterince tutmasına engel olabilir.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz).
Duvar boya kusması ve çözümü
Eğer ki, duvar boyayı kusuyor ve boya tutmayan duvar sorunu yaşanıyorsa, bu durum duvarın temel yapısı ve nemlilik oranından kaynaklanıyor olabiliyor. Bunun çözümü de tamamen saten alçı çalışması yaptırmak olacaktır.
Uygulama sırasında aşırı sıcak veya aşırı soğuk yüzey. Yanlış astar uygulaması sonucunda astarın uygun şekilde kuruyamaması. Boyanın vizkozitesinin uygun olmaması, yanlış veya kötü kalitede tiner kullanımı, hava basıncının aşırı yüksek olması. Boya filminin aşırı kalın olarak uygulanması.
Kabaran yerleri temizlemenin tek bir yolu var yeniden boyamak. Bunun için bir zımpara ile kabarcıkları temizleyin. Tozları nemli bir bezle alın. Eğer hava çok nemli ise boya yapmaktan kaçının.
İlgili 22 soru bulundu
Ortamın yeterli hava alamaması, Gereğinden fazla boya kullanılması, İzolasyon, yalıtım malzemelerinin yetersizliği, Saydığımız nedenler duvarların kabarmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
Duvarın kuru bir bezle silinmesi, kabaran yerlerin bir spatula yardımıyla kazınması gibi yöntemler uygulanabilir. DRYFİX NM-S 10 (Nem ve Rutubet Boyası) en iyi sonucu verebilmesi için duvardaki kabarıkların giderilmiş olması gerekmektedir.
Boya yaptıktan sonra kuruması için serin ve kuru bir mekanda bekletin. Dışarıda kuruması gerekiyorsa sıcak, kuru bir gün seçin. İşe erken saatlerde sabah başlayın. Bu daha hızlı kuruma ve daha fazla sıcak hava şartlarından yararlanmak için zaman kazandıracaktır.
Bir boyanın nasıl hazırlanacağı, o boyaya özgü kurallarla belirlenmektedir. Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz.
Saçınızı yıkarken sıcak su yerine soğuk ya da ılık su kullanarak saç boyasının renginin saçınıza daha iyi bir şekilde kilitlenmesini sağlayabilirsiniz. Sülfatsız şampuanlar, boyanın canlı renginin uzun süre saçınızda sabit kalmasına yardımcı olur.
Boya kuruması işlemi kullanılan ev boyası türüne ve boya kalınlığına göre değişir. Su bazlı plastik bir boya kullanılmış ise astar boyası 6 – 8 saat içinde, yüzey boyası ise 10 – 12 saat içinde tamamen kurur. Eğer metalik özellikli bir boya kullanılmış ise tamamen kuruması 4 – 6 saat içinde olacaktır.
İkinci kat boya (su bazlı boyalarda) ; ortalama sıcaklıkta ilk kat boyanın atılmasından itibaren yaklaşık 3, 4 saat sonra atılabilir. Ortalamanın altındaki hava sıcaklığında ise ilk katın vurulmasından itibaren 4, 6 saate kadar çıkabilmektedir.
Bozuk boyanın kapağını açtığınız anda küf kokusuna benzer kötü bir koku ortama yayılacaktır. Eğer normal boya kokusu almıyorsanız hemen boyayı çöpe atın. KIVAM: Eğer boyanın kıvamı olması gereken akışkanlığını kaybettiyse bozulma belirtileri taşıyor demektir.
Herhangi bir bölgeye ya da eşyaya boya lekesi bulaştığı zaman, ılık su ve bulaşık deterjanı karıştırdıktan sonra uygulamak lekeyi ortadan kaldırabilir.
Toz Boya çevre dostudur. Üretim ve tüketimi sırasında herhangi bir atık çıkmaz ve bu sayede hava ve su kirliliğine neden olmaz. Çevreyi koruma açısından yaş boyada ortaya çıkan organik uçucu kimyasallar (VOC) toz boyada kesinlikle yoktur.
Boyaya fazla su katmak boyanın kapatma gücünü eksiltir. Boya firmalarının kullanıcılara önerdiği ölçeğe profesyonel bir boyacı ustası değilseniz uymalısınız.
En küçük hacimli boyalar, 2.5 litre boyalardır. Bu boyalara, yarım litre hatta yarım litreden de az su katabilirsiniz.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin.
Boya dumanı olan bir odada uyumak ne tavsiye edilir ne de güvenlidir. Çoğu boya, potansiyel olarak zararlı olan uçucu organik bileşikler (VOC'ler) içerir. Boya dumanına maruz kalmak baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, tahriş ve nefes almada zorluk gibi yan etkilere neden olabilir.
Çoğunlukla ise açık renkten açık renge “boya badana” uygulamasında 2. Kat boya gereksinimine ihtiyaç duyulmaktadır. Koyu renklerden açık renge dönüşümlerde ise 3. Kat ve yine kapatmama durumuna göre 4. Kat boya vurmak gerekebilmektedir.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Nem Oranı Havadaki nem ne kadar fazlaysa, boyanın su içeriği yüksek nemde kolayca buharlaşmayacağı için, boyanın kuruması da o kadar uzun sürer. İdeal olarak, iç cephelerde en hızlı kuruma süresi için nem oranının %50 ya da daha düşük olması gerekir. Nem azaltan cihazları kullanmak bu konuda size yardımcı olabilir.
Su bazlı boyalar uygulama ortamının sıcaklığına, mevsime ve havalanma durumuna göre 2-3 saat içerisinde ikinci katın uygulama yapılması için müsait hale gelmektedir. Bir boyanın tam kuruması ve nihai özelliklerini elde etmesi için 5-7 gün arasında bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri