Latte: 240-600ml double shot ya da daha fazla (60ml) espresso üzerine 1:3-1:9 oranlarında süt eklenerek yapılır.
Latte yapımında 1 tatlı kaşığı kahve (öğütülmüş), yarım fincan kaynar su, yarım fincan süt ve isteğe göre şeker kullanılır.
Latte, İtalyanca'da Süt anlamına gelmektedir. Asıl adı Caffe Latte Machiatodur. Espresso, buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Genellikle ince ve uzun bardakta servis edilir. İsteğe göre üzerine süt köpüğü ve tatlı krema eklenir.
Sütün doğru hazırlanması: Latte art yapımı için hazırlanan sütün capuccinodaki gibi köpük kaplı olması art yapımını engelliyor. Dolayısıyla mikro taneciklerden oluşan, baloncuk içermeyen ve çok katı olmayan bir süt elde etmeliyiz.
%3,1 Yağlı süt (%75), Starbucks Arabica kahve (su ve kahve ekstraktı) (%20), şeker (%5), doğal aroma verici: kahve, asitlik düzenleyici (potasyum karbonat), stabilizatörler (karragenan, guar gum), emülgatörler (sebze kökenli yağ asidi mono- ve digliseritleri).
İlgili 16 soru bulundu
Lattenin kilo aldırmaması için günde 1 bardaktan fazla içmemelisiniz. Diyetisyeninizin kontrolü dahilinde her gün 1 bardak ya da 2 günde bir tüketebilirsiniz. Diyette latte içilebilir anca şekeriniz ya da insülin direnci gibi durumunuz varsa tüketmemeniz daha iyi olacaktır.
Cafe Latte Şekerli Mi? Latte genellikle şekersiz olarak yapılıyor. Fakat içerisine eklenen sütün buharda pişirilmesi, sütün kendi içerisinde bulunan şekeri açığa çıkardığından, diğer espresso bazlı kahvelere göre latte daha tatlı oluyor.
Pınar Latte Art Barista Süt, içerdiği doğru yağ ve protein oranı ile üst düzey lezzet ve kusursuz kremsi köpük oluşturmak için mükemmel seviyede dengelenmiştir. Bu sayede buhar ile ısıtıldığında ya da bir french press yardımı ile köpürtüldüğünde krema kıvamında benzersiz bir köpük elde edilir.
Tam yağlı süt, Latte Art için çok iyi bir kıvamda olan kremamsı bir köpük verir. Homojenleştirilmiş süt son derece stabil bir köpük verir. Hepsi için geçerli olan: Süt 70°C'nin üzerinde, soya sütü ise 45°C'nin üzerinde ısıtılmamalıdır.
Barista sütü diğer sütlere oranla daha homojen bir yapıdadır. %4 gibi yüksek yağ oranı sayesinde daha yoğun bir kıvamdadır ve bu sayede kahve sanatı için ideal süttür.
Diyetinizde latte içebilirsiniz. Ancak diyabet ya da insülin direnci gibi rahatsızlıklarınızın olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Diyette yukarıda belirtilen yağsız süt ile yapılan latte çeşitlerinden herhangi birisi yapılabilir. Yağsız süt ile yapılan lattelerde kalori oranı düşmektedir.
Flat White Cafe Latte'ye benzer ancak daha az miktarda süt kullanılarak hazırlanır. Cafe Latte için 60 ml espresso ve 180 ml süt gerekirken Flat White için 120 ml süt yeterlidir.
Oluşan köpüklü sütü bir bardağa boşaltın. Başka bir bardakta kahve ve yarım bardak suyu karıştırarak kahvenin iyice suyun içinde erimesini sağlayın. Bu işlemlerin ardından köpüklü sütün içine yavaşça kahveli karışımı katın. İsteğe göre kahvenizin üstüne karamel ya da çikolata sosu sıkarak süsleyebilirsiniz.
Cappuccino, Caffe Latte'den hacmi ve sunuşu ile ayrılır. Latte, büyük bardaklar ile 250-300 ml ile servis edilirken, Cappuccino kulplu fincanlarda 150-200 ml arasında servis edilir. Cappuccino'nun süt tabakası daha kıvamlı daha köpüklü iken lattede daha ince bir köpük vardır.
Diğer içeceklerle karşılaştırıldığında, latte daha yumuşak, hafif tatlı bir tada sahiptir, çünkü daha büyük oranda süt içerir.
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
İdeal köpük sıcaklığı 65 derece olmalıdır. Siz keyfinize göre 55-65 derece arasında ısıtabilirsiniz. Bir süt termometreniz yoksa pitcher'ın sıcaklığını parmağınızla kontrol edin. Eliniz yanmaya başladığında ideal sıcaklığa ulaşılmış demektir.
Espressonun doğru hazırlanması: Süt kremasının yüzeyde tutunabilmesi için espressonun yoğun olması gerekiyor. Yapım aşamasında kahve tanecikleri doğru sıkıştırılamamışsa espresso daha akışkan ve seyrek olacaktır. Bunun sonucunda eklenen süt doğrudan kahveye karışır ve art yapalimemiz mümkün olmaz.
Tavsiyem 500 ml kapasiteli bir sütlük ve maksimum 250 ml, yani yarıya kadar süt doldurmanız. 3. Sütlüğü köpürtmeden 10-15 dakika önce buzluğa koymanızı tavsiye ederim. Yani 0 derece civarlardan köpürtmeye başlamak avantaj. 4.Bu tip cihazlarda boilerin susuz kalmaması için önce köpürtme sonra demleme tavsiye ediliyor.
Bir French Press'iniz varsa evde süt köpürtmenin en basit yoluna sahipsiniz demektir. Biraz kol kasına ihtiyacınız olsa da French Press'e 1/3 oranında süt koyduktan sonra pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirirseniz sütün köpürdüğünü göreceksiniz.
Çünkü süt bazı besinlerle karıştırılınca kesilebilen bir içecektir. Ya da nescafe yaparken kaynar su ve kahve karışımına soğuk süt ekliyorsanız bu da sütün kesilmesine neden olabilir. Su ve sütü aynı cezvede kaynatıp fincana aldıktan sonra kahve atmanızı tavsiye ederiz.
Espressonun geleneksel içimi elbette sütsüz, şekersiz safi kahve şeklindedir. Espressosun kadifemsi yapısı, kreması ve muhteşem lezzetinin alınması için taze kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile hazırlanmış espresso yeterlidir. Ancak elbette espresso sütle de içilebilir.
Yağlı sütle hazırlanmış Starbucks Caffe Lattenin 100 gramında 48 kalori bulunmaktadır. Starbucks Caffe Latte' nin tall boyu (370 gr) 176 kalori, grande boyu (468 gr) 223 kalori, venti boyu (580 gr) 276 kaloridir.
İçerdiği antioksidanlar ile Cafe Latte, kanser riskine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Fitokimyasal içeriği sayesinde Latte soğuk algınlığına iyi gelir. Bu amaçla tüketilecek lattenin içerisine zencefil veya kakule tarzı baharatlar da eklenebilir. Cafe lattenin halsizliğin giderilmesine yardımcı olduğu bilinir.
Fazla kafein içeren kahve ve demli çay, kolalı içecekler, süt ve süt ürünlerinden peynir, puding, sütlaç, muhallebi, dondurma, yağ oranı fazla olan kızartma, yağlı tatlılar, fazla tereyağı, kremalar ishali arttırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri