Sanılanın aksine saç tellerinin koparılması ise beyaz saç miktarını artırmaz. Güneş ışınlarına maruz kalmak kıl kökündeki pigment hücrelerini hareketlendirir. Deriyi korumak için yüzeye doğru yönelme olur. Bu hücrelerden yoksun kalan kılın, zamanla beyazladığı saptanmıştır.
Melanin Azalması: Saç rengini veren melanin pigmenti, saç foliküllerindeki melanosit adı verilen hücreler tarafından üretilir. Yaşlandıkça melanin üretimi azalır veya tamamen durabilir. Bu durumda, yeni büyüyen saçlar melanin üretmede azalmıştır ve beyaz veya gri olarak ortaya çıkar.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, beyazlayan saçların boyamadan doğal rengine dönmesinin mümkün olduğunu ortaya koydu.
Şampuanlardan saç boyalarına kadar çoğu saç ürünü saç beyazlamasına neden olabilir. Bu ürünlerin içinde bulunan zararlı kimyasallar, melanin seviyesini düşürür ve bu da saçlarınızın doğal rengini kaybetmesine yol açar.
Stres, saç pigmentinin yenilenmesinden sorumlu olan kök hücreleri etkileyerek saçların grileşmesine ve erken beyazlamasına neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Saçlarınız beklediğinizden erken beyazlaşmaya başladığı için hayat tarafından aldatılmış mı hissediyorsunuz? 30 yaş civarında beyaz saç görmeye başlamak normal kabul edilir ve 50 yaş civarında saçınızın %50'sinin beyazlaşmaya başlaması muhtemeldir.
Henüz yaşı çok genç olmasına rağmen yaşadığı sıkıntılar nedeni ile saçları beyazlayanların, saç renkleri bu dönemleri son bulduğunda eski renklerine dönebilir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre stresten dolayı saça rengini veren maddeyi üretmemeye başlayan vücut, stresin son bulması ile eski haline geri döner.
Yetersiz, dengesiz beslenme sonucunda yaşadığımız vitamin eksiklikleri – özellikle Kalsiyum ve b12- belirti olarak saç beyazlaması olarak karşımıza çıkabilir. Estetik bir kayıp olarak gördüğümüz saçın beyazlaması aslında ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir.
Anemi. Pernisiyöz anemi, vücutta B12 vitamini eksikliği ve kansızlık sorunlarına neden olur. Alyuvar yetersizliği yaşayan saç folikülleri, saçın renginin oluşmasını sağlayan melanin pigmentini üretemez. Bu da saçların erken yaşlarda beyazlamasına neden olur.
Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün! Yaşlandıkça, saçımızın orijinal rengi rengini kaybedip grileşiyor. Bunun nedeni melanin adı verilen pigmentin kaybı. Ancak yapılan araştırmalar saçlardaki grileşme sürecinin en azından geçici olarak geri alınabileceğini ortaya koyuyor.
Boyalı saçı eski rengine döndürmek mümkün. Fakat en baştan uyarmamızda fayda var: Bu süreç zaman ve emek gerektiriyor. Bazı küçük teknik detayların uygulanmasıyla saç rengi daha hızlı şekilde eski haline döndürülebiliyor. Saç boyandıktan sonra yaşanan ani pişmanlık hissinin çözümü nispeten daha kolay.
Kaş rengi açmak, doğal kaş renginin ortalama 3-4 açık tonuyla boyanmasıdır. Evde kaş rengi açmak, kaş kalemi, kaş jeli gibi makyaj malzemeleri ile yapılabildiği gibi saç boyasıyla da kaş rengi açılabilir.
Yemlerin veya otlanan bölgenin selenyum yeniden zenginleştirilmesi hastalığın kontrol altına alınmasında ve önlenmesinde önemlidir. Hastalığı olan hayvanlara enjeksiyon yoluyla mineral ve vitamin takviyesi yapılabilir.
Düşen saçta beyaz noktayı görürseniz, bu saçın tekrar uzamayacağı anlamına gelmez, çünkü sadece ampul kaybolur, ancak kök kalır. Kökler düşemez, sadece “uykuya dalar”. Bu durumda dökülen saçların yerine yeni saç çıkmaz.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
Biyotin eksikliği genetik temelli olabilir, bunun yanında hamilelerde de ortaya çıkabilir. B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur.
Sağlıklı bir beslenme biçimi önemlidir ancak tek başına yeterli olmayabilir. B12, D, E vitamini ve biyotin eksikliği saçların erken beyazlamasına sebep olabiliyor.
Bütün vitaminlerin destek olarak kullunılabileceğini, özellikle magnezyum gibi minerallerin saçın beyazlamasını veya dökülmesini geciktirebileceği de söyleniyor. Erken yaşta saç beyazlaması genetik bir sorun. Ancak bazı rahatsızlıklar veya aşırı stres, saçların beyazlamanın temel sebebi olabiliyor.
Özellikle demir eksikliği saçlarda erken yaşta beyazlamaya neden olur.
Her ne kadar ak saçları yaşlılık ile bağdaştırsak da, şakağınızda beliren ilk beyaz teli gördüğünüz gün henüz onbeşinizde olabilirsiniz. Otuz yaşındaki kadınların ve erkeklerin dörtte birinin saçlarında aklar görülmeye başlanır.
Yıkama ve fırçalama sırasında döküldüğü görülüp, ürküntü yaratan saçlar, ömrünü tamamlamış saçlardır ve yerlerine yenileri çıkar. Bir günde 100 saç teline kadar dökülme normal kabul edilir. Dökülen bir saç telinin yerine yenisi 6 - 10 haftada çıkar.
B12 vitamini eksikliği, tiroit fonksiyonlarında sorun olması, sağlıklı gıdalar yerine daha fazla abur cubur tüketmek, sürekli stres ve endişe yaşamak, genetik olarak yatkın olmak ve kimyasal saç ürünleri ve zararlı boyalar kullanmak erken yaşta saç beyazlamasına yol açan sebepler arasında gösteriliyor.
Zeytinyağı sayesinde, kuru ve hasarlı saç derisi onarılarak kepek oluşumu engellenmiş olur. Dolayısıyla beyaz saç oluşumu azalır. Saçın nem ihtiyacını sağlayan ve aşırı güneşe bağlı yıpranmaya engel olan zeytinyağı, beyazlaşmaya başlayan saçların doğal rengine dönmesini sağlar.
Erken yaşta saçlarınız beyazladıysa sebepleri, vitamin eksikliği, genetik yapı ve mineral eksiliği gibi nedenler olabilir. Erken beyazlayan saçların nedenleri arasında stresin de büyük payı bulunmaktadır. Otoimmün hastalıklar, sigara ve vitamin eksikliği erken saç beyazlama nedenleri arasında bulunmaktadır.
Eğer altta yatan bir sebep bulunamadıysa, özellikle 20'li yaşlarda gerçekleşen saç beyazlaması çoğunlukla stres, kalıtım, sigara ve yetersiz beslenme sebebiyle olur. Saç beyazlamasını önlemek için öncelikle stresten uzak durmak ve stres faktörlerini azaltmak önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri