Vücudumuzun her parçası, ayrı protein kaynaklarına, bileşenlerine ihtiyaç duyar. Saçlarımız ve tırnaklarımız için ise bu protein bileşimi keratindir. Keratin, saçların sağlıklı uzamasına, tırnakların daha sağlıklı bir görünüm elde etmesine ve güçlenmesine, cildin taze ve canlı olmasına yardımcı olur.
Nilay Keçeci Arpacı'ya göre “saç, cilt ve tırnak sağlığı için vücudumuzda olması gereken bir numaralı vitamin biotindir. Tartışmasız şekilde bizim için çok önemlidir.
“Keratin vücudumuzun ürettiği, vücudumuzun dengeli, sıkı durmasını sağlayan bir protein. Saçların daha iyi uzamasını, kırılmamasını, tırnakların zayıflamamasını sağlar. Keratinin güçlü olması, derinin sağlam olmasına yarar.
Keten tohumu yağı; omega 3 yağ asitleri, magnezyum, potasyum ve B grubu vitaminler bakımından zengindir. Tüm bu vitamin ve mineraller tırnakların sağlıklı ve hızlı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.
Biotinin yer aldığı besinler arasında yumurta, mantar, balık, avokado, yulaf, yer fıstığı ezmesi, karnabahar, muz, badem, yaban mersini ve ceviz yer alır. B vitamini ailesine mensup olan B12, hücreleri yenileyerek sağlıklı saçların üretimine katkı sağlar. B12 eksikliğinde saçların uzaması bu nedenle durur.
İlgili 42 soru bulundu
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
Kırmızı et, yumurta, kurubaklagiller, pekmez, yeşil sebzeler, domates, kuru kayısı, kuru meyveler ve yağlı tohumlar demirin iyi kaynaklarıdır. Biotin; saç ve tırnak vitamini olarak bilinir. Saç foliküllerinin fonksiyonunu artırır. Bir çok kozmetik üründe de bulunan bu vitamin saçları güçlendirir.
Bazı vitaminlerin eksikliği, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı süregen hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatabilir.
B6 Vitamini (Piridoksin): Saç derisindeki hücrelerin yenilenme hızını artırarak daha güçlü saçlar için vücuda destek sağlar. B7 Vitamini (Biyotin): Vitamin H olarak da bilinir. Biyotin, saç derisinin güçlenmesinde etkili rol oynar. Biyotin eksikliğinde saçlarda kırılma ve cansızlık sıkça görülebilir.
Vitamin B6, Vitamin B12, Folik asit
Eksikliğinde folliküllerin yetersiz beslenmesi ile dökülme ve saçların yavaş uzamaları ortaya çıkmaktadır. Erişkinlerde günlük olarak Vit. B6 2 mg alınmalıdır.
Saç bakımında önemli olan ve protein açısından zengin besinler şunlardır: Yumurta, uskumru ve somon gibi balıklar, fındık ve tohumlar, yağsız et, ıspanak ve lahana, fasulye ve baklagillerdir.
D vitamini eski ve yeni saç köklerini uyarır. Eksikliğinde yeni saçların büyümesi durabilir. D vitamini sağlığımız için olmazsa olmaz bir vitamindir. Yeni saç Foliküllerini* oluşturmamıza yardımcı olur.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Saç ve tırnaklarınızın güçlenmesi için bedeninize özellikle Omega-3 ve antioksidanlar almanız önemli. Omega-3'ler genellikle deniz ürünlerinde ve yağlı balıklarda bulunuyor. Uzmanlar, civa seviyelerini minimumda tutan yabani somon, uskumru, hamsi, ringa ve sardalyanın her fırsatta tüketilmesini tavsiye ediyor.
Süt ve süt ürünleri aynı zamanda iyi birer kalsiyum, A vitamini, D vitamini, çinko, potasyum ve kolin kaynağıdır. Sardalya, somon, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi balıklar, B12 vitamini kaynaklarından biridir.
Ancak bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, stres, uyku düzeni, çevresel faktörler, yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği gibi sebeplere bağlı olarak çoğu zaman saç uzaması yavaşlayabilir ve durarak dökülmeler de başlayabilir. Saç kökleri beslenemediği zaman saç uzayamaz.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar. Saçlar ıslatılınca boyları %30 kadar uzar, fakat kuruyunca yeniden eski boyuna döner.
Saç teli saç kökünde oluşur ve kan damarları aracılığıyla beslenir.
Doğal ürünler arasında zeytinyağı, bal, yumurta, elma sirkesi ve aloe vera ve sarımsak oldukça etkilidir. Aynı zamanda badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve yılan yağı gibi ürünlerle saç derinize masaj yaparak, saç köklerinizi uyarabilir ve saçlarınızın daha hızlı ve uzamasını sağlayabilirsiniz.
Saç köklerini güçlendiren gıda takviyeleri kullanmak (biotin, çinko, C ve E vitaminleri vb.), Saç ürünlerini duş esnasında masaj yaparak uygulayıp saç köklerinin uyarılmasını sağlamak, Yüksek ısı ile saça uygulanan işlemlerden kaçınmak, Saç mezoterapisi ile saç köklerini içeriden beslemek.
Kaju, içerdiği yüksek biyotin ile saçın sağlıklı uzamasını sağlıyor. Ceviz de içerdiği elastin sayesinde saç kırılmalarını engelliyor. Özellikle antepfıstığı erkeklerde görülen kellik problemine iyi geliyor. Her gün 2 tam ceviz veya 10 adet kaju/antep fıstığı tüketebilirsiniz.
Saçı en iyi besleyen bir diğer madde ise yağdır. Bu nedenle özel yağ karışımları da küsen saçların tedavisinde etkilidir. Biberiye yağı, jojoba yağı, lavanta yağı gibi yağlar saçlara en iyi gelen maddelerdendir. Bu yağların düzenli aralıklarla kullanılması küsen saçı eski sağlığına kavuşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri