Öldükten sonra kapanacak olan amel defterimize sevapların gelmeye devam etmesi için verdiğimiz sadakalara Sadaka-i cariye denir. Hz. Muhammed'in bir hadisi şerifinde şöyle nakledilmiştir; yedi şey vardır ki kul vefatından sonra kabrindeyken de bunların sevabı kendisine ulaşır.
Sadaka-i cariye, adından da anlaşılacağı üzere bir ırmağın akışı gibi akışı devam eden sadakalar için kullanılır. Vakıf kurma, cami, sebil, çeşme, köprü, medrese yaptırma vb. istifade ettikçe hayrı akmaya devam eden tasadduklar buna örnektir.
Sadaka-i cariye her ne kadar farz bir ibadet değilse de çok kıymetli bir sünnettir.
Sadaka-i cariye: Öldükten sonra bile amel defterimize sevap yazdıran, amel defterini kapatmayan sadakadır. Cami, yol yapmak, ağaç dikmek, çeşme, faydalı ilmi eser bırakmak gibi insanların faydalandığı her çeşit güzel işlerdir.
Sadaka-i cariye, öldükten sonra dahi insanoğlunun amel defterine sevap yazılmasına vesile olan bir ibadet çeşididir. İşledikleri bu ibadet sayesinde insanlar öldükten sonra sevap kazanmaya devam ederler, bu sebepten dolayı İslam alimleri kişilerin sürekli bu ibadeti yapmalarını söylerler.
İlgili 18 soru bulundu
Şu halde “En faziletli sadaka Ramazan'da verilendir.” mealindeki hadisi, hem Ramazan'da verilen fıtır sadakası olarak anlamak hem henüz farz olmayan zekatı önceden Ramazan'da vermek hem de farz ve vacip olmayan sadakanın Ramazan'da daha çok yapılmasına teşvik etmek anlamında değerlendirmek mümkündür.
Ölüye duâ etmek ile onun adına sadaka vermek arasında hiçbir çelişki yoktur. Bir kimse, ölen kimse adına sadaka verebileceği gibi aynı zamanda ona duâ da edebilir.
Sadaka, yaygın olarak yalnızca bir yoksula verilen birkaç lira olarak bilinse de sadaka ihtiyaç sahiplerine, Allah yolunda ilim tahsil edenlere verilebildiği gibi, sadaka-i cariye olarak da cami, mescid, medrese, hastane, köprü, çeşme, su kuyusu, gibi kalıcı eser olarak devamlılığı olan yapıların yapımı için de ...
Allah Tealâ, rızası için verilen sadakanın, yedi yüz misliyle mükâfatlandırılacağını bildirmiştir. (Bakara, 2/261) Bu sebeple her Müslüman, kıyamete kadar devam edecek bir sadaka-i câriye bırakma gayreti içinde olmalıdır.
Özet Kadın köle anlamında kullanılan cariye ve cariyelik me- selesi çok eski dönemlerden beri var olan bir problemdi. Kur'an inmeye başladığı dönemde de son derece yaygın bir şekilde uy- gulanıyordu.
İslam'a göre bir Müslüman çok sayıda cariyeye diğer bir deyişle kadın kölelere sahip olabilir ve Müslüman bir erkeğin bu cariyelerle nikâhsız ilişkileri helal sayılır. İslam hukukuna göre bir köle veya cariye, efendisine belli bir özgürlük bedeli ödemek koşuluyla özgür kalabilir.
Peygamber (s.a.s.), “Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmaktır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 130; İbn Mâce, Edeb, 2) buyurmuştur.
KİMLER SADAKA VERMEYLE YÜKÜMLÜDÜR? Ramazan bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî', II, 70, 72).
Herkese iyilik etmek, ödünç veya sadaka vermek çok sevaptır. Akrabaya yapılan iyilik daha sevaptır.
İmam şöyle buyurmaktadır: İnsanlar anne ve babalarına iyilik yaptıklarında onlar ister yaşıyor olsun ve ister ölmüş olsun kim buna engel olabilir. Onların yerine (müstehap) namaz kılabilir, onlar için sadaka verebilir, hac yapabilir, oruç tutabilir ve bunların sevabını onlara bağışlayabilirler.
Hadisi şerifte de açıkça beyan edildiği gibi kişinin amel defterinin kapanmaması için kendisine bu ecir ve sevaplar yazılması için arkasında hayır ve hasenat bırakmasına Sadaka-i cariye denilir.
Bunlar sadaka-i câriye, faydalanılan ilim ve anne babasına dua eden Müslüman evlattır.
Ebû Hureyre'den demiştir ki: Rasûlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (şöyle) buyurmuştur: “İnsan Öldüğü zaman (bütün) amel(ler)i kendisinden kesilir. Ancak üç şey müstesna; sadaka-i cariye, faydalanılan ilim ve kendisine dua eden mu'min evlâd."
Cevap: Peygamberimiz, "İnsan ölünce amel defteri kapanır, yalnız geriye kamunun yararlandığı bir sadaka (hayrat) yahut kendisine dua eden iyi bir evlat, ya da yararlı ilim bırakanın defteri açık kalır, bıraktığı güzel şeyler sürdükçe o kişiye sevap yazılır" buyurmuştur.
Sadaka olacak şekilde yapılan adaklar bütün müctehidlere göre adak şartını sağlar. Bu itibarla fakirlere yemek yedirmek sadaka türünden sayıldığı için adağın diğer şartlarını da taşıması hâlinde yerine getirilmesi gerekir.
Bu yasak (zekâtın bu gibi şeylerde harcanmaması), sadece farz olan zekâtla sınırlıdır. Bu sebeple farz olan zekâttan bir şeyi hayvanlar için veya onları doyurmak için veyahut da onları tedavi etmek ve onlara bakmak için harcamak câiz değildir. Hayvanlara, farz zekâtın dışındaki nâfile sadakadan harcanabilir.
Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-koca birbirlerine zekât veremez.
Yaşayanlar, ölüler için dua etse, Kur'an okusa, hayır hasenat yapsa, ölüye faydası olmaz mı? Mümin ölülere gönderilen dua, hayır hasenat ve her çeşit sevab onlara ulaşır.
Hadîs-i şerîflerde üzerinde genişçe durulan konulardan biri, aile fertlerine verilen sadakanın son derece makbûl olduğudur. Sadaka nâfile bir ibadet olduğu için, bir mü'min onu, kendilerine bakmak zorunda olduğu kimselere, meselâ babasına, dedesine, oğluna, kızına, hatta torununa verebilir.
Ama verecek bir şey bulamazsanız bir zararı yoktur; çünkü Allah çok bağışlayıcıdır, sonsuz merhamet sahibidir." Burada özellikle soru başlığıyla ilgili bir konuya dikkat çekmek gerekir: Sadaka Hz. Peygamber (asm) Efendimize değil, diğer Mülsümanlara verilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri