Yine hadis-i şeriflerde peygamberimiz “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır” (Heysemî, Mecmaü'z-Zevâid,3/63) olarak ifade etmektedir Allah rızası için infakın faziletini. Verilen sadakalar, bir takım belalardan uzak kalma vesilesidir.
"Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (
Bu noktadan, onun ölüm vakti ve dolayısıyla da ömür müddeti Allah tarafından takdir edilmiş olup bunun değişmesi mümkün değildir. Meselâ, bir kimsenin verdiği bir sadaka ile ömrünün iki yıl uzadığını farzedelim.
Meselâ kaderimiz bellidir fakat ibâdet ediyoruz, kaderimiz bellidir ama duâ ediyoruz, sadaka da veriyoruz. Çünkü bizim tarafımızda bilgi yok. Eğer duâ eder, sadaka verir isek, gaybı bilen Rabbimiz bunu da biliyor ve zaten kaderimizde duâ edip, sadaka vereceğimiz de yazılı demektir.
Sadaka, belayı önler, ömrü uzatır, hataları yok eder ve insanı cehennem ateşinden korur.
İlgili 15 soru bulundu
Şu halde “En faziletli sadaka Ramazan'da verilendir.” mealindeki hadisi, hem Ramazan'da verilen fıtır sadakası olarak anlamak hem henüz farz olmayan zekatı önceden Ramazan'da vermek hem de farz ve vacip olmayan sadakanın Ramazan'da daha çok yapılmasına teşvik etmek anlamında değerlendirmek mümkündür.
Kişi gönül rızası ile paylaştıkça bunun manevi duygusunu da yaşama şansına erişir. Bu nedenle sadaka vermek, rızkı artıracağı gibi kişilerin maddi ve manevi olarak bir karşılık almasını sağlamaktadır.
Kişinin usulü olan kimseler; babası, annesi, dedesi ve anneannesi olarak belirtilebilir. Yine sadaka verilemeyecek kişileri ifade eden füruu da çocukları, torunları ve onların torunlarını kapsar. Bununla birlikte eşlerin de birbirlerine sadaka vermeleri doğru değildir.
İslam âlimlerinden ve evliyanın büyüklerinden Seyyid Abdülhakim-i Arvasi hazretleri de “Sadaka; belâları önler, ömrü uzatır, bedene sıhhat verir, malı arttırır” buyurmuştur.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Başkasının adına sadaka vermek (tasadduk etmek) câizdir. Bu, ister sadaka-i câriye olsun, isterse normal sadaka olsun, farketmez.
Fakat, ecel hasıl olmadan önce, sadaka, dua ve amel-i salih ile, ömür uzar. Zira Fâtır sûresinde meâlen; (Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması hep yazılıdır) buyurulmaktadır' dedi.”
Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s.v) da Hadis-i Şeriflerinde; ““Az sadaka çok belayı def eder ve sadaka ömrü uzatır.”(Heysemi, Mecmaü'z-Zevaid, III/63) buyuruyor.
Sadaka, doğrudan veya elden verilebildiği gibi kurum ve kuruluşlara yapılan bağışlar ile de verilebilir. Her Müslüman, kendi ekonomik gücü doğrultusunda istediği kadar miktarı, istediği zaman bakmakla yükümlü olmadığı akrabaya, yoksullara, yetimlere, ihtiyaç sahibi öğrencilere, maddi durumu zorda olanlara verilebilir.
Verilen sadakalar, bir takım belalardan uzak kalma vesilesidir. Allahın her bir insan için takdir ettiği, belirlenmiş bir ecel var olup, bu ecelin değişmesi sözkonusu değildir.
Sadakanın 70 kötülük kapısını kapattığı da hadîs-i şeriflerle sabittir. Hastalıkları önler, gam ve sıkıntıyı azaltır. Sadaka ile muhtaçlar sevinir, sadaka verenin de rızkı artar. Allah rızası için verilen sadaka, bizleri cehennem ateşinden korur.
Hangi sadakanın sevabı daha büyüktür?" Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- de şöyle buyurdu: «Güçlü kuvvetliyken, sağlığın yerinde olup malına düşkün olduğunda, fakir düşmekten korktuğun ve daha çok zengin olmayı düşlediğin bir sırada verdiğin sadakanın sevabı daha büyüktür.
Mü'min, her gün hayata bu imanla ve bu duygu ile başlayacak, sadaka; hayır, onun biricik hedefi olacaktır. Mü'min için hayrın küçüğü ve büyüğü diye de bir şey yoktur. Zira, İslâm, hayrın (sadakanın) hiç bir nevini küçümsemiyor.
Müminlerin, ölüler adına verdikleri sadakalar, onların günahlarına keffâ- ret olur.
Sadaka verirken okunması gereken Sadaka duası ise şu şekildedir: “Rabbenâ tekabbel minnâ inneke entessemiulalim.” Türkçesi ise: “Ey Rabbimiz bizden bunu kabul buyur! Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin.”
Sadaka vermenin fazileti
Sadaka, sadaka veren kişinin imanına delildir. Zira sadaka, hem zekât hem de hayır-hasenât anlamına gelir. Bunları yerine getirmek de imandan kaynaklanır. Şefkat, yardım, çevreye karşı duyarlılık, zayıf ve kimsesizleri korumak hep iman alâmetidir.
Hadislerde belirlenen nisap miktarları şöyle sıralanabilir: 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı; 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve.
Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemek gerekir mi? Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemeye gerek yoktur. Fakat hayır kurumlarına verilirken ne olarak verildiği mutlaka bildirilmelidir.
- Zekat ve fitre dışındaki sadakayı kastediyorum. Değerli kardeşimiz, Zenginlere sadaka verilemez, hediye verilebilir.
Farz olan zekatta ne kadar miktarda verilmesi gerektiği bütün detayları ile belirlenmiştir. Ancak nafile sadakalarda verilen miktarın herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Önemli olan Allah rızası için cüzi miktarda da olsa sadaka olarak bir şeyler yapmaktır.
Nafile sadaka zengine de verilebilir, gayr-i müslime de verilebilir. Müslüman olmayana da sadaka verilebilir. Çünkü sadaka farz olmadığı zaman, nafile olduğu zaman insani yardımlaşma anlamına gelmektedir. İnsani yardımlaşma zengin arasında da olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri