Sade nesir, konuşma dilinde yazılan, açık, tabiî nesirdir. Bu nesirle halkla ilgili eserler ve bazı tarihler yazılmıştır. Süslü nesir ise yabancı kelime ve dil kurallarıyla yüklü, çeşitli söz sanatlarıyla ve kelime oyunlarıyla süslü nesirdir. Bu nesirle, aydın kimselere hitap eden eserler yazılmıştır.
1) Sade Nesir
Genel olarak tefsir ve hadis kitapları, din ve tasavvuf konularında yazılanlarla tarih, menakıpname ve destan niteliği taşıyan yapıtlar bu türdendir. Mercimek Ahmet'in Farsçadan çevirdiği “Kabusname” adlı yapıtı sade nesrin başarılı bir örneğidir.
Nesir biçiminde yazılmış olan edebiyat türlerinin başlıcaları ise şunlar olmaktadır: Öykü, roman, tiyatro, mektup, gezi, deneme, biyografi, eleştiri, günlük, anı, söylev. Nesir; kısaca serbest ve ölçüsüz düz yazıdır. Nazım genel olarak tüm şiir türlerini kapsamaktadır.
Sözlükte nesr (nisâr) “dağıtmak, saçmak, sözü çoğaltmak” anlamında masdar ve “nazım dışında düzenlenmiş söz” anlamında isimdir. Karşıtı nazımdır.
İlgili 38 soru bulundu
Sade nesir. Halk için yazılan sade anlatımlı nesirlerdir. Bu nesirle halka yönelik masal, efsane, öykü, destan, dini ve tasavvufi konular anlatılır. Mercimek Ahmet'in Kabusname'si, Kul Mesut'un Kelile ve Dimne çevirisi bu nesrin önemli örnekleridir.
İkisi arasındaki en belirgin fark nazım genel olarak tüm şiir türlerini kapsarken, nesir ise edebiyatın şiir dışında kalan tüm biçimlerini kapsar. Yani tiyatro, roman, deneme ve öykü gibi türleri kapsar. Mensur ile nesir arasında ise bir fark yoktur çünkü nesir ve mensur aslında aynı anlamdadır.
Neşir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Yayma, dağıtma, saçma. Yayım.
Sözlükte “kartal veya akbaba cinsinden kuş” mânasına gelen nesr kelimesi Kur'an'da Nûh peygamberin gönderildiği kavmin taptığı beş puttan sonuncusunun adı olarak geçer (Nûh 71/23).
Arapça kökenli bir sözcük olan haşir, toplamak ve bir araya getirmek demektir. Kıyamet gününde İsrafil sur borusuna ilk kez üflediğinde, o anda dünyada yaşayan tüm insanlar ölecektir. Sura ikinci kez üflendiğinde ise tüm insanlar, Allah'ın huzurunda haşrolmak üzere diriltilecektir.
Sade dille anlatılır. Anlatımda nazım ve nesir iç içe kullanılır. Anlatıcıları okur- yazar, az çok kültürlü kişilerdir, halk ozanıdır.
TÜRK EDEBİYATINDA SÜSLÜ NESİR
Sanatlı nesrin (süslü nesrin) XV. yüzyıldaki en büyük temsilcisi Sinan Paşa'dır. En önemli eseri Tazarru'nâme, sanatlı Türk nesrinin ilk büyük eseridir.
TEHZİL (HEZL): Başkalarını kırmak amacı olmaksızın şaka, alay veya latife yoluyla tanınmış bir şiirin kafiye ve ölçüsü örnek alınarak yazılan nazirelere tehzil denir. Tehzili nazireden ayıran nokta, tehzilde şaka ya da alaya almanın söz konusu olmasıdır.
Taştir, bir gazelde her beytin iki mısrasının arasına iki veya üç mısra ekleyerek manzume meydana getirmektir. Divan edebiyatı nazım şeklidir. Kelime, Arapça "bir şeyin yarısı, iki cüzünden bir cüzü" anlamındaki şatr kökünden gelir.
Sadece Türkçe kelimelerden oluşmuş ya da ağırlıklı olarak Türkçe kelimelerden oluşmuş unsurlara denir. Türkçe kelimelerle şiir söyleme gayreti XVI. yüzyıl'da Tatavlalı Mahremi, Aydınlı Visâlî, Edirneli Nazmî tarafından oluşturulmuş bir akım, bir ekoldür.
Reddü'l-acüz ale's-sadr Söz Sanatı Örnekler Açıklamalar
Çünkü acüz, nesirde ibarenin sonu (=fâsıla), nazımda beytin son kısmı; sadr nesirde cümlenin başı, nazımda da beytin ilk başı demektir.
neşr / نشر
Neşretmek, yaymak, bir haberi fâşetmek, herkese duyurmak, şâyi kılmak. Başıboş cemaat. Bulutlu günde yel esmek.
"Neşr"; yaymak, dağıtmak manasına yahut "nuşûr yapmak" yani ölüleri diriltmek anlamındadır. Buna "neşr", öldükten sonra insanları tekrar diriltmek; "haşr" de onları mezarlarından çıkararak, "mahşer" denilen yere sevkedip orada toplamaktır.
(Nesir) Çoğaltmak, saçmak, yaymak. Manzum olmayan söz veya yazı.
Cevap. Divan Edebiyatı'nda, şiir ağırlıklı olmakla birlikte, nesre (düzyazıyla) de yer verilir. Bu edebiyatta düzyazıya "inşa", yazara "münşi" denirdi. "Münşeat" terimi de "düzyazılar" ("İnşa"nın çoğulu) anlamında kullanılır bence arkadaşım :D.
Nesir: Düz yazı biçiminde demektir. Manzum: Şiir biçiminde yazılmış demektir. Örneğin, manzum bir mesnevi, şiir biçiminde, kafiye ve ölçü gibi özelliklere dikkat edilerek yazılmış bir mesnevi anlamına gelir. Mensur: Düzyazı şeklinde yazılmış demektir.
Nesir olarak, düz yazı olarak. Nesir olarak, manzum olmadan yazılan yazı.
Nesir, “nazım”da vazgeçilemez olan kafiye ve vezni reddeder; yani manzum değildir. Ayrıca mısralar hâlinde değil, düz cümleler hâlindedir. Öte yandan nesir dili, nazım diline göre çok daha açık ve açıklayıcıdır. Onun varlık sebebi, taşıdığı manayı, en açık ve anlaşılır bir biçimde ifade edebilmektir.
Mensur, ölçülü bir yazı türü olan nazımın karşıtıdır. Bir düşünceyi dil kurallarına uygun biçimde yazma metodu olan nesir, düşüncelerin iletimine daha elverişlidir. Ama nazıma göre çok geç oluşmuş, ancak matbaanın bulunuşundan sonra gelişmiştir.
Mensur adıyla da bilinen düz yazılar roman, öykü, masal gibi kurgusal metinlerden oluşur. Makale, deneme ve anlatı gibi düşünce yazıları da mensur eserlere örnek gösterilebilir. Beyit ve kıta gibi nazım şekilleriyle yazılan ve birçok farklı türü bulunan edebi eserlere ise manzuma denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri