Tropik ve subtropikal iklimlere özgü palmiye ağaçları, bozkırın ortasındaki Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde yetişiyor. Mikroklima özelliği gösteren Sarıcakaya ilçesinde aynı zamanda mandalina, portakal, zeytin ve hatta yüksek kesimlerinde fındık bile üretiliyor.
SİVAS - Sivas'ın Zara İlçesine bağlı Kayadibi köyünde doğada kendiliğinden yetişen yabani fındıkları vatandaşlar dalından ücretsiz bir şekilde toplayarak ihtiyacını karşılıyor. Sivas'ın Zara ilçesine 42 kilometre uzaklıktaki Kayadibi köyünde doğada kendiliğinden yetişen yabani fındık ağaçları dikkat çekiyor.
Standart Bölgelerdir. En önemli bölge olarak kabul edilen 1. Standart Bölge kapsamında Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illeri bulunmaktadır. Türkiye'de 2017 yılında fındık üretim alanı 7 milyon da'dır. Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir.
Türkiye'de Fındık En Çok Hangi İllerde Yetiştirilir? Türkiye'de fındık en çok Doğu Karadeniz Bölümündeki illerde yetiştirilmektedir. Bu iller; Rize, Ordu, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'dir.
En çok Giresun ve Trabzon illerinde yetişir. Levant kalite fındık ise Giresun kalite fındığa göre daha az yağ içeren fındıklardır. Bu kalitedeki fındıklar ise Trabzon, Ordu, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak ve Bartın illerinde üretimi bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Fındığın Başkenti: Giresun | Futbolun Şehirleri - YouTube.
En çok merak edilen sorulardan birisi olan ” En kaliteli fındık nerede?” sorusuna elimizden geldiğince açıklamaya çalışacağız. Fındık, özellikle su ihtiyacının karşılandığı iklim şartlarını sevmektedir. Bu yüzden Karadeniz Bölgesinde özellikle Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Rize ve Artvin illerimizde yetişmektedir.
Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Sivri Fındık Çeşidi
Sivri fındık: Fındık üretilen hemen her bölgede görebileceğiniz sivri fındık oldukça verimli ve üretimi kolay bir fındık çeşidi olarak bilinir.
Fındık bitkisinin gövdesi tam dinlenme döneminde -25 oC'ye kadar dayanabilmektedir. Gelişmenin başlamasıyla bu dayanıklılık azalmaktadır. Erkek çiçekler yani püsler açmadan önce anterler içerisinde iken -8 oC'de, fenerlenme döneminde ise çiçek tozları -4 oC 'de zarar görmeye başlar.
Fındık Türkiye'de bol yağış olan, nemli ve mutedil bir iklime sahip olan tüm bölgelerde yetişmektedir. Bu tanıma en uygun bölge Karadeniz'dir. Geçmişte Marmara bölgesinin bir bölümünde fındık yetiştirilmiş olsa da, bugün artık Marmara bölgesinde fındık yetiştirilmemektedir.
Uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sıcaklığın 13°C - 16°C olduğu, kışın sıcaklığın -8°C, -10°C'den aşağı düşmediği, yazın sıcaklığın 36°C, 37°C'yi geçmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm'nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, son dönemde fındık üretiminin de yaygınlaştığı belirtildi.
Türkiye'de bol yağış alan Doğu Karadeniz bölgesi hariç her yerde yetiştirilmektedir.
Fındık ağacının susuzluğa ve kuraklığa dayanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Fındık ağacının toprağının tamamen kurumasına hangi mevsimde olursa olsun izin verilmemelidir. Yağışsız geçen aylarda haftada bir su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir.
Giresun ve Levant olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır.
Dünya fındık üretiminde önde gelen ülkelerin üretim alanlarına bakıldığında; Türkiye 734 bin ha ile ilk sırada yer alırken, İtalya 79 bin ha ile ikinci, Azerbaycan 43 bin ha ile üçüncü, Şili 24 bin ha ile dördüncü ve ABD ise 20 bin ha ile beşinci sırada yer almaktadır.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir.
TMO'yu yeniden görevlendirdik. Fındık alım fiyatları yüzde 50 sağlam iç Giresun kalite için kilogram başına 84 lira, revant için 82 lira 50 kuruş olarak belirlenmiştir." ifadelerini kullandı. Şurada Paylaş! Ayrıca alımlarda her bir randıman için kilogram başına ilave 1 lira 65 kuruştan başlayan prim verilecek.
Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner. Yolculuk izlenimlerini yazdığı Seyahatnamesinde şu cümle yazılıdır: 17 Eylül 1403' te Trabzon' dan; kaptan Nicolos Cojen yönetimindeki fındık yüklü bir gemiyle 25 günde İstanbul' a gittik.
Üretim bölgesi, yeni mahsul fındık fiyatlarının belirlenmesi açısından önemlidir. Örneğin dünyanın en kaliteli fındıklarının yetiştiği Karadeniz fındık bölgesindeki, Giresun fındık fiyatı diğer hasat bölgelerine kıyasla daha pahalıdır.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Fındık, Şırnak ilinin Güçlükonak ilçesine bağlı bir beldedir.
Hüğüm: Fındık dalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri