Süt ile pirinç iyice kaynadıktan sonra 2 su bardağı şekeri tencereye ilave edin. Şekeri de ekledikten sonra kısık ateşte bir saat pişmeye bırakın. Piştikten sonra kaselere bölüştürerek servis etmeye hazır hale getirin. Afiyet olsun.
Çiğ İnek Sütünden Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır? İlk önce ocağınızın en küçük bölümünde altı açık olarak pirinçler su ile haşlanır kaynadığında altını kısın dibini tutmaması için kontrol edip ara sıra karıştırın. Suyunu çekince hafif sulu pirinçlerinizin içine 5 su bardağı süt ve vanilya katılır.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
Sütten biraz (tercihen 1 su bardağı) ayırın. Geriye kalan sütü, pekmezi, balı ve vanilyayı pişen pirincin üzerine katın. Karıştırıp kaynatın ve ayırdığınız süte pirinç ununu ekleyip erittikten sonra onu da sütlaç bazına katın. Biraz daha kaynatıp ocaktan alın ve kalıplara paylaştırın.
İlgili 37 soru bulundu
Şekersiz Ballı Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır? Pirincimizin üzerine suyumuzu ekleyip pirinçlerimizi haşlıyoruz.Suyunu iyice çekince sütümüzü ilave edip 10 dk kaynatıyoruz. Ocağımızın altını kapatıp balımızı ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.Servis edeceğimiz kaselerimize alıp tarçınla süslüyoruz. Afiyet Olsun. .
Püf Noktası: Eğer hafif yerine diyet bir sütlaç hazırlamak istiyorsanız esmer şeker yerine, 2 yemek kaşığı dut pekmezi, 3 yemek kaşığı bal (tatlı sevenler miktarı 1-2 yemek kaşığı arttırabilir) ekleyebilirsiniz. Pirinçleri tencereye koyun, biraz sıcak su ilave edip yumuşatarak pişirin. Üzerine sütü ilave edin.
Püf Noktaları Öncelikle sütlacın olmazsa olmazı kaliteli bir süttür. Marketlerde satılan sütler, ağırlıklı olarak yağı alınmış yağlılık oranı (yani lezzeti) düşük sütlerdir. Bunun için tercihen yerel olan veya yakın bölgelerden gelen nitelikli ve “hastalıktan ari” sertifikası olan sütleri tercih edin.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Nişastasız sütlaç yapımında; öncelikle yarım su bardağı pirinci iyice yıkayıp, orta boy derin bir tencere içine koyun. Pirincin üzerine 2 su bardağı su döküp, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Kısık ateş üzerinde pirinçler suyunu çekip, iyice yumuşayana kadar, ara ara karıştırarak pişirin.
İyice yıkayıp nişastasından arındırmayınız. 1 litre suya ilave edilerek çok kısık ateşte yarım saat kadar pirinçler kendini iyice salana kadar haşlanması gerekmektedir. Süt ilave etmeden önce tencerede en fazla 2 bardak kadar su kalmış olmalıdır. Yumuşamış pirinçlere 1 litre süt ilave edilir.
Öncelikle sütü tencereye alıp pirinçleri yıkayıp süte ekliyorum . Kısık ateşte kaynayana kadar arada karıştırarak pişiriyoruz . Pirinçler yumuşadıktan sonra şekeri ilave edip iyice karıştırarak şekeri eritip ocağı kapatıyoruz. Sütlacımız hazır çok katı yada çok sıvı olmuyor .
Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Nişastasız Fırın Sütlaç Tarifinin Püf Noktası
Pirinç doğal nişasta içerdiğinden ek olarak nişasta eklemeye gerek duymuyorum. Üzerinin yanıklığı için ek bir malzeme kullanmanıza gerek yok. Fırınlanmış fındıklar ayrı bir aroma ve lezzet katar.
Sütlaç yaparken pirinci önce su, sonra sütle pişirmelisiniz. Sütü eklemeden önce pirinçlerin suyu iyice çektiğine de emin olmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da sütün soğuk olması. Sütlacın kıvamının iyi olması için soğuk sütten şaşmayın.
Hamsiköy'üne yakınsanız, yoldan karşıya görmeye üşenip de durup ana yolda sütlaç yerseniz buna “sütlaç yedim” diyemezsiniz. Hamsiköy' de üretilen ve orada köyde yenen sütlaçtır asıl sütlacı Hamsiköy'ün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri